Dug Apoteke Novi Sad preko noći porastao za 30 miliona dinara

Dug Apoteke Novi Sad prema dobavljačima za mesec dana porastao je za 30 miliona dinara i sada iznosi više od 268 miliona.
Dug Apoteke Novi Sad preko noći porastao za 30 miliona dinara
Foto: 021.rs
Iako se dug Apoteke proteklih meseci smanjivao i spustio na 233 miliona dinara, sada je preko noći "eksplodirao". Razlog tome je što Republički fond za zdravstveno osiguranje Apoteci još uvek nije isplatio novac za lekove koji se plaćaju preko Fonda. Kako za 021 kaže predsednica sindikata Apoteke Novi Sad Jelena Lopatić, kada će se dug smanjiti zavisi od samog Fonda. 
 
"Nagli rast duga je posledica toga što su od dobavljača stigle fakture na naplatu, a Fond još uvek nije prebacio novac. Tako da, čim se novac prebaci taj dug će se anulirati, pa će se vratiti na pređašnji iznos. Međutim, Fond u poslednja dva meseca kasni sa isplatama i mi ne možemo da znamo kojom dinamikom će ići to prebacivanje", kaže Lopatić.
 
Iako je ponuda lekova u državnim apotekama u Novom Sadu već osiromašena, novonastala situacija bi mogla da još više proredi broj artikala. Situacija, osim po pacijente, nije ništa bolja ni po zaposlene, koji sa zakašnjenjem primaju prepolovljene plate.
 
"Alarmantno je što zaposlenima kasni šest plata. Poslednje dve isplate bile su u razmaku od 40 dana, a govorimo o isplatama za oktobar koje su prepolovljene. To je ono što je za radnike velik problem, a rešenje se uopšte ne nazire. Poslednjih godinu dana dug se balansira, ali vidimo da je to očuvanje Apoteke išlo preko leđa radnika, koji su podneli najveću žrtvu. Dinamika se menja, a ne znamo kako će se sve to odraziti u budućnosti", dodaje naša sagovornica.
 
Upravo zbog prepolovljenih primanja, ali i neobećavajuće finansijske situacije, deo radnika je napustio Apoteku. U poslednjih godinu dana zbog nemogućnosti da izdržavaju porodicu, ovu ustanovu je napustilo 45 radnika. Više o tome možete čitati OVDE.
 
Takođe, ovo nije prvi put da pacijenti ispaštaju zbog Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Krajem godine Novosađani nisu mogli da zakažu operacije u Vojnoj bolnici, jer Fond nije bio produžio ugovor koji je pokrivao operacije civila. To je učinjeno krajem januara, o čemu možete čitati OVDE.
  • Dragan

    05.05.2017 10:15
    ...
    Kada država ne isplaćuje obaveze, a traži od svojih građana da plaćaju redovno šta sve ne treba. Ako ne platiš, eto kamata ili poziv na SUD.
  • Nada

    05.05.2017 09:42
    nada
    Lepo sro zaposleni pristaju da rade za pola plate i sto im jos kasni sest plata. Da li se i Menadzment solidarisao ili i dalje sebi isplacuje dodatke mimo zakona?A zasto se to nije desilo u svim apotekama nego samo u ponekim? Trebalo bi ocistiti drustvo i dovesti profesionalca da to sredi. U Fondu kazu da ne duguju ni dinara. A gde su nasi novci... E Canak, Canak...
  • baron

    05.05.2017 08:15
    Apoteka
    U normalnoj Drzavi zbog ovakvog postupka Direktor, Finansijski rujkovodioc vec bili u zatvoru.Kradjama i kriminalu nikad kraja.To je samo odraz nesposobne vlasti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti