Radnici u većem broju odlaze iz Apoteke Novi Sad

U poslednjih godinu dana Apoteka Novi Sad ostala je bez 45 radnika, a sve više njih daje otkaz zbog prepolovljenih primanja.
Jedan deo radnika otišao je u penziju, dok su drugi dali otkaz zbog prepolovljenih zarada, kao i zbog lošeg finansijskog stanja ustanove. Višegodišnje urušavanje i aktuelni dug od 236 miliona dinara prema dobavljačima doveli su do toga da se kadar državne apoteke smanjuje. Direktorka Apoteke Novi Sad, Nada Ilić, kaže za 021.rs da radnici daju otkaz jer od prepolovljene plate ne mogu da nahrane porodice, ali da smanjivanje broja radnika ne utiče na funkcionisanje same ustanove.
 
"Razumljivo nam je zbog čega zaposleni odlaze. Plata zdravstvenih radnika je mala sama po sebi, a od maja prošle godine je i prepolovljena. Imamo primere da su bračni parovi zaposleni kod nas i prosto teško je izdržavati porodicu sa tom platom. Međutim, odliv kadrova trenutno nema velikog uticaja na naše poslovanje, u smislu da nas ugrožava, jer nam se i obim posla smanjio", objašnjava Ilić.
 
Za očekivati je da će se trend odlaska zaposlenih iz Apoteke nastaviti i u narednom periodu. I predsednica sindikata Apoteke Novi Sad Jelena Lopatić navodi da situacija još uvek nije problematična, ali ističe da se trend mora zaustaviti.
 
"U poslednjem periodu imamo dosta zaposlenih koji su prekinuli radni odnos zbog teške situacije u kojoj se nalazimo. Deo njih prelazi u privatni sektor, a neki nalaze novu profesiju. Situacija trenutno nije opasna, ali je alarmantno samo po sebi to što zaposleni više ne osećaju sigurnost ovde i pokušavaju da je nađu negde drugde", poručuje Lopatić za 021.rs.
 
U 30 apoteka ove ustanove do pre godinu dana radilo je 245 radnika, a sada ih je 200. Ovo je tema koja se iznosi na redovnim sastancima predstavnika ministarstva, apoteke i sindikata zdravstva. Jedan od problema je to što broj zaposlenih određuje Ministarstvo zdravlja, a novi radnici ne mogu biti primljeni na neodređeno.
 
"Ova tema se proteže kroz svaki sastanak, ali još nije donet neki konkretan predlog koji će se primenjivati. Osim toga, i na nivou grada, u okviru radne grupe koju smo formirali, pokušavamo da nađemo rešenje. Što se tiče ministarstva, oni još uvek nisu izašli sa zvaničnim stavom iako jesu obećavali da će to biti do kraja prošle godine, pa do kraja januara i februara", dodaje Lopatić.
 
Protekla godina za Apoteku Novi Sad je bila prilično burna. Sa dugom od 233 miliona dinara, ta ustanova se nalazila pred kolapsom, a nakon toga dug je brzo rastao i prevazišao 240 miliona. Zaposleni su izašli na ulice zahtevajući reakciju grada kao osnivača ustanove. Ubrzo je došlo i do smene rukovodstva u Apoteci, a rezultat protesta je radna grupa koja bi trebalo da poboljša položaj ove ustanove. 
 
Apoteka je uspela da prevaziđe višemesečnu krizu sa lekovima, kada građani u ovoj ustanovi nisu mogli da dobiju ni neke osnovne preparate. Uz to, i dugovanje prema dobavljačima je počelo da se otapa, a nove obaveze uspevaju da pokriju iz zarade.
  • /

    18.03.2017 12:48
    /
    @/
    paranoja?
    otrezni se i saberi odnos onoga sta traze, sta imaju a sta nudi bransa u belim mantilima

    svako pozivanje na pravo snosi i obavezu discipline prema drugome koja ne postoji

    radnici u apotekama se nisu odlikovali bas nekom zustrinom. noge jesu vukli.
    vec sam kucao odnos u urgenrnoj prema nemocnima, patronazna sluzba obilazi za sutrasnji dan pod uslovom da nije vikend, hitna izlazi samo na saobracajke

    sta bi hteo lepo da napisem?
    pa gospodje u drzavnim apotekama se nisu ni osmehivale

  • @/

    18.03.2017 10:26
    verujem da vam odlazi cela penzija na lekove kad pisete ovakve paranoje od komentara u zadnje vreme, zao mi je sto ste ziveli u siromastvu i strahu a ne u normalnoj drzavi, pa sad drugima zelite zlo...zamislite se malo, grickajte lekice i pozelite nesto lepo, kazu to pomaze
  • /

    17.03.2017 11:05
    /
    ide i cela penzija na lekove.

    koliko su vukli noge dok izdaju lekove moglo se i ocekivati kako ce zavrsiti.
    previse su bili zaslepljeni svojim pravima

    tako ce biti i sa ostatkom belih medveda koji se sada brane paragrafima. pa ce u privatnim ordinacijama raditi za 20.000 din

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti