Čonkić: Poništiću zaštitu imena Pekinška patka

Frontmen novosadskog benda "Pekinška Patka" Nebojša Čonkić izjavio je da će u najkraćem roku pokrenuti postupak za poništenje brenda, tj.imena "Pekinška Patka" koji je zaštitio nekadašnji gitarista Sreten Kovačević.

Frontmen novosadskog benda "Pekinška Patka" Nebojša Čonkić izjavio je da će u najkraćem roku pokrenuti postupak za poništenje brenda, tj.imena "Pekinška Patka" koji je zaštitio nekadašnji gitarista Sreten Kovačević.

- Tvrdnje da je grupa Kovačevićeva ideja i da ju je on osnovao jesu neistina i uvreda, te nasrtaj na moj legat kao idejnog vođe i tvorca grupe - kaže Čonkić. On još dodaje da grupa "Pekinška Patka" nikada nije bila ničije privatno vlasništvo i tvrdi da je lično dao ideju za osnivanje pank benda, ime Pekinška Patka, izbor muzičkog stila, ideju za imidž i način kako će se nastupati na koncertima i komunicirati sa medijima. Za to, kaže, ima brojne svedoke.

Prema Čonkićevim tvrdnjama, Sreten Kovačević je na albumu "Plitka Poezija" komponovao tri pesme i sadašnja postava grupe ih na koncertima ne izvodi, a u pet su bili koautori. U grupi trenutno sviraju originalni članovi koji su snimili drugi album i singl "Bila je tako lijepa", obrazložio je svoje viđenje stvari pismom poslatim iz Toronta.

Podsetimo, Kovačević je rekao da će tužiti za povredu autorskih prava novu postavu ovog benda ako budu nastupili na "Koncertu godine" 11. decembra, jer je "Pekinška patka" njegovo vlasništvo te "niko ne sme da tako koristi ime i pesme benda koje je on još pre trideset godina zaštitio".
Sreten Kovačević je još 1980. godine prijavio SOKOJ-u koautorstvo nad svim pesmama sa albuma "Plitka poezija", iako Čonkić, tvrdi da je on napisao pet pesama i sve tekstove, dok je Kovačević autor samo tri.

Prema zakonu, nijedna kompozicija se ne sme izvoditi bez saglasnosti svih koautora.

  • Pipica

    08.12.2010 12:50
    eto
    imam veze ovde na 021 pa mi gledaju kroz prste za nepismenost,:-). A sto se tice pravnog, ja to studiram u Londonu pa mi i zbog toga 021 oprashta nepismenost. Voleo bi tebe gospodine Strasno da vidim da napises nesto na Engleskom ili Francuskom pa ako ispadne upola dobro kao moj Srpski, placam pivo, 2,3,4,5 ili kolko vec moyes da popijes.
  • Strašno

    03.12.2010 20:36
    Ko je tebe Pipice tako nepismenog pustio da uđeš samo na vrata pravnog fakulteta???
    Ah da... na našem univerzitetu sad znanje više nije važno, sad je lova, Bolonja i ostale gluposti jedino bitno.
    E odosmo u majčinu.
  • uxi

    03.12.2010 00:31
    punk...
    ..je prestao odavno da bude opasan...
    Samo kad su se svi oni *(Ns punkeri) fino ushushkali u svoje em odbornichke em funkcionarske fotelje...toliko..
    BANDA

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti