Prepolovljene liste čekanja za zračenje u Institutu u Kamenici

Lista čekanja za zračenje na Institutu za onkologiju Vojvodine prepolovila se u odnosu na jul prošle godine, pa tako terapiju sada čeka 343 obolelih od raka.
Prepolovljene liste čekanja za zračenje u Institutu u Kamenici
Foto: 021.rs
Trenutno 133 pacijenta prima hemioterapiju, 210 je spremno za konformalnu radioterapiju (3D zračenje), a 15 pacijenata čeka konvencionalnu, 2D terapiju.
 
Kako za 021 kažu u Institutu za onkologiju Vojvodine, pacijentima su, uključujući Kamenicu 2, na raspolaganju ukupno četiri aparata za zračenje, od kojih su dva već poznata dotrajala aparata - jedan iz 2004. godine i drugi iz 2007. godine, koji su proteklih godina bili jedini koji su uopšte bili na raspolaganju. Naravno, samo kada nisu bili pokvareni. Institut već oko godinu dana koristi dva nova, Versa HD aparata za zračenje, uz pomoć kojih su smanjena čekanja na zračenje. 
 
"Pri redovnom radu ekspertskih timova Klinike za radiološku terapiju, dnevno, ako su svi aparati u funkciji, 240-250 pacijenata primi zračnu terapiju. Zračna terapija se na Institutu sprovodi na sva četiri aparata u dve smene", poručuju za naš portal u Institutu.
 
Inače, Institut za onkologiju Vojvodine prvi je u Srbiji koji je, od ovog marta, počeo da se bavi takozvanim naprednim tehnikama zračenja. Radi se o radioterapiji snopovima promenljivog intenziteta VMAT (Volumetric Modulated Arc Therapy) i IMRT (Intensity-Modulated Radio therapy), kojom su ukupno zračena 23 pacijenta, kao i o radioterapiji uz korišćenje sistema za kontrolu pokreta tumora ABC (Active Breathing Coordinator), kojom je zračeno 16 pacijenata.
 
Inače, rebalansom budžeta Pokrajine predviđa se 418 miliona dinara za nabavku još dva aparata za zračenje za Institut za onkologiju Vojvodine, ali nije poznato kada će isti biti kupljeni. 
 
Kako je poznato, Srbija je, zbog slabe prevencije i teških uslova za lečenje, na drugom mestu u Evropi po smrtnosti od malignih bolesti. Muškarci u Srbiji najviše obolevaju i umiru od raka pluća, debelog creva i prostate, dok žene najčešće obolevaju i umiru od karcinoma dojke, debelog creva, raka pluća i grlića materice, obelodanio je Batut. 
  • Jasna

    24.06.2019 21:18
    Zato sam ja dobila danas čekanje na zračenje 3-5 meseci.
  • Petar

    19.07.2017 22:34
    odgovor ovdašnjem vojvođaninu
    Poštovani gospodine, bilo bi bolje da se uzdržavate od netačnih i neprimerenih komentara. Za PET skener ne postoji lista čekanja i svi pacijenti kojima se ovaj pregled indikuje dolaze na snimanje za 2-3 nedelje!
    Lista čekanja na zračenje je smanjena zahvaljujući puštanju u pogon novih aparata i velikim angažovanjem zaposlenih koji rade u dve smene na 4 akceleratora.
  • Robinzon

    19.07.2017 15:46
    Šta bi sa kubanskom vakcinom? Bio bih zahvalan da 021 malo piše o tome jer je nemoguće dobiti bilo kakvu informaciju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti