Igricom protiv droge

Crtani likovi rađeni po uzoru na one iz serije ''South park”, junaci su interaktivne video igrice koju je napravio tim stručnjaka Klinike za bolesti zavisnosti Kliničkog centra Vojvodine.
Crtani likovi rađeni po uzoru na one iz serije ''South park”, junaci su interaktivne video igrice koju je napravio tim stručnjaka Klinike za bolesti zavisnosti Kliničkog centra Vojvodine.

U igrici, crtani junaci prolaze kroz razne životne situacije, suočavaju se sa drogom i alkoholom, i snose posledice svojih postupaka. Ova igrica koristiće se u novosadskim osnovnim školama kao edukativno sredstvo u prevenciji korišćenja psihoaktivnih supstanci i već je naišla na simpatije učenika.
Doktor Stevan Svilokos, koji se nalazi na čelu tima koji je napravio igricu, kaže za ''24 sata'' da su želeli da naprave nešto jednostavno, koncizno i jasno, što će nositi jaku poruku.

''Svakako, ovo jeste potpuno drugačiji i inovativan način u borbi protiv bolesti zavisnosti, ali smo smatrali da ćemo tako najlakše dopreti do dece. Kroz najraznovsnije i potpuno realne situacije u koje mladi dolaze i moraju da biraju između različith alternativa, želeli smo da pokažemo da uvek postoji mogućnost pravog izbora. Igra je zanimljiva, poučna i potpuno je prilagođena deci, kako likovima, tako i jezikom kojim oni komuniciraju'', priča Svilokos.

Novi Sad je za Akcioni plan za borbu protiv alkohola i droge ove godine izdvojio osam miliona dinara. U sklopu njegove realizacije igrica će se koristiti u svim novosadskim osnovnim školama. ''Droga je danas postala dostupna svima, a svi mi zajedno moramo naći način da se borimo protiv toga. Ovo je jedan nov pristup rešavanju problema, ali pristup koji je možda i najjednostavniji.

Najbolje je početi već od najranijeg uzrasta, a kroz igricu, deca će shvatiti da svaka odluka u životu nosi i određene posledice'', rekao je gradonačelnik Igor Pavličić koji je prisustvova prezentaciji igrice učenicima.

  • mala zabuna

    12.12.2010 14:22
    @Tehnofob
    Problem je u tome što misliš da je za to kriv kompjuter, a ne ti. Nema interesovanja koja izazivaju ovisnost, postoje samo ljudi koji su lenji i zaludni.
  • Tehnofob

    11.12.2010 10:10
    Silence is golden
    @Vladimir
    Pričaj ti to nekom drugom. Ja sam pc zavisnik i veći dokaz da to postoji mi ne treba :/ Nema potrebe za 6. prstom. 10 dovoljno pokriva tastaturu.

    FYI, ispiranje je dobra stvar, zagađivanje je loša.
  • Vladimir

    10.12.2010 11:50
    Tehnofobija i ispiranje mozga
    @Bojan: Jeste, i od toga zna da izraste sesti prst na tuci i da zakrzljaju noge. Muka mi je od tehnofobije. Ljudi, ovo je 21. vek a ne 19! Naravno, ne treba preterivati, kao ni sa bilo cim, ali ne postoji nesto kao "virtuelna droga".

    @Mama: slazem se da ce ovakva igra tesko postici zeljeni rezultat. Lici mi na klasicno ispiranje mozga, sto bi klinci mogli tako i shvatiti i shegachiti se sa pokusajem. Ali ako naucimo decu da razmisljaju svojom glavom od malih nogu, to je bar 80% posla oko sprecavanja bilo kakvih problema u buducnosti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti