Katalonska zastava na sedištu LSV u Novom Sadu pred referendum u Španiji

Na zgradu u kojoj je sedište stranke Liga socijaldemokrata Vojvodie u Novom Sadu okačena je zastava španske pokrajine Katalonije.
Zastava Katalonije tako visi pored plavo-žuto-zelene stranačke zastave Lige socijaldemokrata Vojvodine.
 
Vlasti Katalonije su za ponedeljak najavile referendum o nezavisnosti od Španije, protiv kojeg su centralne vlasti u Madridu. Podsetimo i da policija sve više vrši pritisak kako glasači ne bi izašli na biračka mesta. Više o tome čitajte OVDE.
 
Lider te stranke Nenad Čanak izjavio je da će u ponedeljak biti u Barseloni.
 
"Mi ne tvrdimo da Katalonija ima pravo da raspiše referendum sa temom nezavisnosti, ali katalonske vlasti imaju pravo da raspišu referendum kao takav. Drugim rečima, građani Katalonije moraju imati pravo da se referendumski izjašnjavaju i to izjašnjavanje mora ostati u okvirima Ustava Španije", kaže Čanak. 
 
Ako bi, smatra Čanak, referendum pokazao da je većina građana za nezavisnost Katalonije, potrebno je krenuti u javnu raspravu unutar Španije o promeni Ustava. 
 
"Onemogućiti građane da iznesu svoje mišljenje je vrhunski izraz nedemokratičnosti. LSV poziva vlasti u Madridu da Španija, kao zemlja EU, ne čini ništa čime bi narušila ljudska i građanska prava Katalonaca", rekao je Čanak. 
 
Upravo zato, kaže, sutra će biti u Barseloni kako bi se, navodi, i lično uverio da će katalonski referendum biti pobeda ljudskih prava. 
 
"Nadam se da Španija, kao članica EU, neće naneti mrlju na obrazu EU", rekao je lider LSV.
 
  • Trt

    02.10.2017 11:32
    @Nije važno

    Pa kad su nam ovde draži Katalonci nego Bosanci.
  • Nije važno

    02.10.2017 07:54
    Katalonija da ali ne i Srpska
    Čanak podržava Kataloniju i zalaže se da priznamo nezavisnost Kosova a da podrži republiku Srpsku to neće.
  • xx

    01.10.2017 18:00
    Saka jada prica o cepanju drzave , buljasi tj.pozadinci koji truju iz misijih rupa o nezavisnosti Vojvodine , namcori koji bi se otcepili i od skupstine stanara da mogu , trebalo se sa njihovima jos posle proboja sremskog fronta zavrsiti i napraviti madjarski blajburg , zapamtite sve su to deca saradnika okupatora , bacaca pod led i koljaca srpske dece iz NS i Vojvodine , njima je ekonomija sporedna stvar i to se da zakljuciti kad im vidis mongloidne face !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.