FOTO: Parazit u ribi u Dunavu, nema opasnosti po ljude

Rečna riba, koju novosadski ribolovci proteklih meseci izvlače iz Dunava, u velikoj količini zaražena je parazitom Nematoda eustrongilus, a koja je opasna ako dospe u čoveka.
Parazit u ribu dospeva putem prenosilaca tj. prelaznih domaćina, ptica kormorana, koji svoja jaja ispuštaju u Dunav. Odatle parazit konzumiraju rečni organizmi, a koji završe u smuđu, štuki ili somu. Ribolovci koji su se obratili našoj redakciji kažu da je riba celim slivom Dunava zaražena, što je jasno kada se analizira sveža riba, te da nikada do sada nije bilo ovoliko parazita.
 
Doduše, ovaj crv u Srbiji je rasprostranjen već godinama i nije novina u domaćim rekama. Predstavlja, kažu stručnjaci, jedinu zoonozu (bolest koju čovek dobija od životinja) kojom se možemo zaraziti od slatkih riba. Ali kako za 021 naglašava direktor novosadskog Naučnog instituta za veterinarstvo dr Miroslav Ćirković, razloga za paniku nema jer se parazit sigurno uništava dobrom termičkom obradom ribe. Do sada, naglašava on, nije zabeležen slučaj da je neki građanin u Srbiji zaražen ovim parazitom.
 
"S obzirom na to da mi nemamo navike da, kao Finci ili Japanci, jedemo sirovu ribu, za nas praktično nema opasnosti od oboljevanja. Dobra termička obrada podrazumeva prženje, pečenje, kuvanje i zamrzavanje ribe na temperaturama ispod minusa, što je kobno po parazita. Ovaj parazit gotovo uvek je prisutan u našim rekama, pa i u Tisi i Moravi, ali je bitno naglasiti da ne dospeva do ljudi", poručuje dr Ćirković.
 
Kako dodaje, ptica kormorana sve je više, a pri tome su zaštićena vrsta u Srbiji. Isključivo se hrane ribom, na nebu ih je ponekad i po 200-300 u jatu, a dnevno mogu da pojedu i do kilogram i po ribe po jedinki.
 
Ovaj parazit nije prisutan u ribnjacima, već u otvorenim kanalima, a od ribe mu domaćin nije šaran. 
 
Parazit se iz ljudskog organizma odstranjuje jedino hirurškim putem, ukoliko dođe do zaraze. Građanima se poručuje da kupuju ribu samo iz proverenih izvora, te da je prilikom pripreme uvek termički dobro obrade. 
 
A kako je zaražena morska riba, uprkos rigoroznoj kontroli, ipak završila na stolu jednog Novosađanina, čitajte u našem tekstu OVDE.
  • Darko

    18.11.2018 00:28
    Paraziti u ribi
    Ja sam danas kupio 6kom smudja u ribarnici na velikoj pijaci u Nisu. Smudj je prepun zivih parazita i ako je riba zaledjena. Naravno bacena je.
  • Danijela

    10.10.2018 19:56
    Nije istina da ih zamrzavanje unistava.
    Evo, juce sam kupila smudja u ribarnici na niskoj pijaci. Zaledjenog. Danas da spremim rucak kad sva riba puna crva, po 10 i vise u ribi. Nisam odmah ni znala sta je u pitanju ali mi nije delovalo normalno.
    Odvojim crve od ribe da pokazem muzu da reklamiramo uz racun a ribu bacim, neka hvala i termicka obrada sigurna sam da unistava ali ne bih mogla to da jedem nikako.
    Elem, nakon nekog vremena kad su verovatno se crvi odledili, poceli su da se uvijaju i mrdaju.
    Recnu ribu vise ne jedem. A citajuci ovaj tekst, bice me strah i za morsku. Zgadjena sam.
  • deda

    21.11.2017 18:42
    Parazit u ribu dospeva putem prenosilaca tj. prelaznih domaćina, ptica kormorana, koji svoja jaja ispuštaju u Dunav.... ovo i ako je greska istina je da zbog jaja ga nexxbasmo stalno,

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti