Obolelima od raka naredne godine još dva nova aparata za zračenje u Kamenici

Pacijenti oboleli od raka naredne godine će imati na raspolaganju još dva aparata za zračenje u Institutu za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici.
Obolelima od raka naredne godine još dva nova aparata za zračenje u Kamenici
Foto: 021.rs
Nakon što je za institute u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Kladovu ove godine kupljeno ukupno šest linearnih akceleratora putem kredita Svetske banke, na red je došla i Vojvodina, koja će dobiti dva nova Varijanova akceleratora. Pregovori za nabavku ovih aparata počeli su još sredinom godine, a kako za 021 kaže pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, u toku su završne faze dogovora i uskoro se očekuje potpisivanje ugovora o nabavkama.
 
U pregovorima sa Svetskom bankom učestvovali su Vlada Srbije i Ministarstvo zdravlja, koji su prethodno dogovorili kupovinu tri aparata za Beograd i po jedan za Kladovo, Niš i Kragujevac, zajedno sa pratećom opremom - CT simulatorima i neophodnim bunkerima. Prethodno su zaposleni na onkološkim odeljenjima prošli višemesečnu obuku za rad na ovim aparatima, a očekuje se da će oni biti u funkciji u prvoj polovini 2018. godine.
 
Odeljenja onkologije dobila su prošle godine dva savremena aparata nakon dugo godina čekanja, od kojih je jedan u Kamenici 2, a drugi u starom objektu. Postojeći aparati stari su 13 i devet godina i često nisu u punoj funkciji. U međuvremenu, zahvaljujući novim aparatima, liste čekanja za zračenje su se prepolovile u odnosu na prethodnu godinu, pa na terapiju u proseku čeka oko 300 obolelih od raka.
 
"Pri redovnom radu ekspertskih timova Klinike za radiološku terapiju, dnevno, ako su svi aparati u funkciji, 240-250 pacijenata primi zračnu terapiju. Zračna terapija se na Institutu sprovodi na sva četiri aparata u dve smene", poručili su u julu za naš portal u Institutu.
 
Novi aparati će, prema najavama pokrajinskog sekretara, konačno rešiti pitanje postojanja lista čekanja.
 
"Bitno je naglasiti da, nakon nabavke ta dva aparata, Vojvodina će imati pet najboljih aparata za zračenje pacijenata obolelih od malignih bolesti i više nećemo imati nikakve liste čekanja", uveren je Gojković. Naime, kad stignu novi aparati, uređaj koji se koristi 13 godina konačno će se staviti van funkcije.
 
Inače, Institut za onkologiju Vojvodine prvi je u Srbiji koji je, od ovog marta, počeo da se bavi takozvanim naprednim tehnikama zračenja. Radi se o radioterapiji snopovima promenljivog intenziteta VMAT (Volumetric Modulated Arc Therapy) i IMRT (Intensity-Modulated Radio therapy), o kojoj detaljnije možete da čitate OVDE.
  • Keba Kraba

    27.11.2017 19:55
    @Novosadjanin
    Vidis prijatelju i ja sam jedan iz te studije, sa 4 stadijumom adenokarcinoma pluca prezivljavanje je oko 8 meseci a ja sa kubanskom docekao....ziveo....evo dve godine...a to sto pisu da je pomoglo samo dvojici, pa posle samo jednom nije istina....meni je pomogla u kombinaciji sa hemoterapijom..... od maja nema ali ja sam jos dobro!! Nije se sirilo al nesto mi se ovih dana vrti u glavi
  • Novosadjanin

    27.11.2017 17:50
    @Keba Kraba
    Pa nije bas da pomaze. Da je tako lako leciti rak, Stiv Dzobs bi danas bio ziv. http://rs.n1info.com/a318589/Lifestyle/Zdravlje/Kubanska-vakcina-za-samo-dva-pacijenta.html
    Inace, glede vesti - koliko novca je otislo na razne subvencije stranim firmama, na nepotrebne Migove i, jos gore, par stotina miliona evra ode svake godine u nepovrat na fiktivno odrzavanje Kosova u Srbiji, ova drzava moze da priusti ne nekoliko ovih novih aparata, vec da potpuno renovira onkoloska odeljenja da budu maksimalno osavremenjena.
  • Keba Kraba

    27.11.2017 16:08
    Sta bi sa kubanskom vakcinom? Prvo su zvonili na sva zvona a onda kada se videlo da pomaže....puj, pik...nestalo!! Kad počnem da verujem u Boga prokleću!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti