GSP odustao od kamera za međumesnu stanicu zbog isplate solidarne pomoći radnicima

Gradsko saobraćajno preduzeće odustalo je od nabavke video-nadzora za međumesnu autobusku stanicu zbog manjka u budžetu preduzeća za ovu investiciju.
GSP odustao od kamera za međumesnu stanicu zbog isplate solidarne pomoći radnicima
Foto: 021.rs
Naime, GSP je odlučio da obustavi nabavku 28 kamera, koje bi pokrivale dolazne i odlazne perone, barijere za čekiranje buseva, ulazne i izlazne rampe, parking i centralnu tehničku prostoriju zbog isplate solidarne pomoći radnicima preduzeća u iznosu od 22.620 dinara po radniku. Odluku o isplati solidarne pomoći prethodno je donelo Gradsko veće i to 12. oktobra, a odobrenje za isplatu dali su većinom glasova odbornici Skupštine grada 24. novembra. Solidarna pomoć biće isplaćena i na osnovu kolektivnog ugovora sa javnim preduzećima.
 
Pojedina novosadska javna preduzeća morala su da koriguju planove poslovanja i trošenja novca za 2017. godinu kako bi bila u mogućnosti da isplate ovu pomoć radnicima. Većina preduzeća neće imati nikakve gubitke u poslovanju, pojedina nisu ni bila u stanju da izdvoje novac (poput Spensa i Stana). Pomoć takođe nije bila predviđena za ustanove poput Apoteke "Novi Sad" ili Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo", što je opozicija u skupštini okarakterisala kao problematično jer je upravo ovim radnicima pomoć, kako kažu, najpotrebnija.
 
Kada je reč o GSP, preduzeće je zbog najavljene isplate solidarne pomoći utvrdilo nove prioritete u poslovanju za tekuću godinu. Izmene u poslovnim knjigama napravljene su, između ostalog, i u planiranim nabavkama za ovu godinu, kao što je nabavka video-nadzora. 
 
"Izmene planiranih finansijskih pokazatelja uslovljene su planiranom isplatom solidarne pomoći zaposlenima u iznosu od 22.620 dinara po zaposlenom, radi ublažavanja nedovoljnog materijalnog položaja. Za navedenu namenu uvećani su troškovi planirani na računu Ostali lični rashodi i naknade u iznosu od 33 miliona dinara i to na 141 milion dinara", navodi se u predlogu rešenja o davanju saglasnosti na izmenjen program poslovanja GSP, koji su odbornici usvojili na sednici Skupštine grada.
 
Preduzeće je nabavku raspisalo nedavno - 17. novembra, a postavilo rok za dostavljanje ponuda za 27. novembar. U konkursnoj dokumentaciji predviđena je nabavka kamera koje bi pokrivale Međumesnu stanicu na Bulevaru Jaše Tomića 6, a trenutni pristup snimcima imali bi otpravnici, šefovi smena zaposlenih, kao i šefovi odeljenja i službi u GSP. Konkursna dokumentacija menjana je četiri dana pre isteka roka za dostavljanje ponuda, tj. 23. novembra, pa je rok za ponude produžen do 29. novembra. Međutim, pre isteka roka, direktor preduzeća doneo je odluku o obustavljanju postupka jer, shodno obavezi da se isplati pomoć, ova nabavka ipak nije prioritetna i neće biti problema da sačeka narednu godinu. 
 
"Navedene činjenice predstavljaju objektivne i dokazive razloge koji se nisu mogli predvideti u vreme pokretanja postupaka i koji onemogućavaju da se započeti postupak okonča", navodi se u odluci o obustavljanju postupka.
 
Ovo je redak primer koji pokazuje eventualne posledice odluke da se isplati solidarna pomoć, ali koja ne šteti ni preduzeću, ni građanima. Naime, finansijski rezultat GSP za ovu godinu neće se promeniti, zaključuju u preduzeću.
 
Detaljnije o uticaju isplate solidarne pomoći u drugim preduzećima čitajte u našem tekstu OVDE.
  • Novosadjani

    01.12.2017 14:40
    sve ćemo mi to platiti
    Naravno da su plate i sva ostala primanja zaposlenih,uključujući solidarnu pomoć prioritet.
    Ne očekujete valjda da je prioritet udobnost i bolji prevoz putnika?.
    Putnik služi samo u svrhe da kupi kartu.
    INaravno, odmah posle NG, sledi najavljeno poskupljenje karata u gradskom prevozu.Mora.
    Plate zaposlenih u javnom sektoru od NG biće veće 10% . Tako su oni samoupravno odlučili, a Novosadjani će platiti
  • Darko

    01.12.2017 09:56
    Odustali su i od prevoza putnika.
    Svako malo neki bus preskoci polazak naarocito u jutarnjem spicu. Vec na pocetnim stanicama ljudi ne mogu da udju. Sve je to zbog manjka vozaca, cescih kvarova jer im je magacin sa rezervnim delovima prazan, a nemaju ni dovoljno mehanicara.
  • Srdjan

    30.11.2017 23:28
    gsp
    Koga vi zaebavate? Lopovi bez blama, zajedno sa cistocom i parking servisom, sns donatori ! Ja vas placam zato sto moram ali dokle cete tako videcemo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti