Nezaposlene majke lako do posla od kuće, ali ne i do dugoročnog rešenja

Časovi engleskog preko Skajpa, kataloška prodaja, programiranje i veb dizajn, kozmetičke usluge, šivenje, pravljenje torti, samo su neki od poslova kojima zvanično nezaposlene majke radeći od kuće, doprinose porodičnom budžetu.
Nezaposlene majke lako do posla od kuće, ali ne i do dugoročnog rešenja
Foto: Pixabay
Iako na prvi pogled deluje kao odlično rešenje, jer ne plaćaju zakup prostorija, nemaju nadređene da im stoje nad glavom, svoje radno vreme same organizuju, posao ima i loših strana, jer sav rizik potencijalnog neuspeha snose same, dok im često deca svojom igrom ometaju rad.
 
Ivana Pavlović je frilenserka koja radi od kuće. Odlično znanje engleskog jezika omogućilo joj je da piše tekstove za različite sajtove klienata iz svih delova sveta. Zadovoljna je ukupnom zaradom, ali nema nijedno pravo iz radnog odnosa jer zvanično nigde nije prijavljena.
 
"Poput većine frilensera koji rade preko interneta, novac primamo preko Paypall - a ili na devizni račun. Zvanično nismo prijavljeni, već smo strancima za njihove uslove jeftina, a za naše solidno plaćena radna snaga. Nemamo pravo na godišnji odmor, bolovanje, praznike. Posao diktiram sama, što je dobro, ali ako se, na primer, razbolim toliko da ne mogu da radim, neću primiti ništa jer ne postoji fiksni deo", objašnjava Ivana. Ona dodaje da pojedini ljudi misle da po ceo dan samo sedi ispred kompjutera i "nešto piskara", i da ima vremena za sve, kao da ne radi.
 
"Rad od kuće zahteva posvećenost, kao i posao u kancelariji. Nije lako ako vam se, dok imate važan poslovni sastanak preko Skajpa, dete obrati sa zahtevom da hoće nošu. Kreiram svoje radno vreme, ali moram ispoštovati rokove, s tim što mi posao od kuće omogućava da ne plaćam ženu koja će mi čuvati decu dok sam u kancelariji, s obzirom da nismo dobili vrtić", kaže ova majka.
 
Od kuće zarađuje i Irena M, koja šminka i radi manikir. Pred praznike i mature ima najviše posla. "Praktično radim na crno. Da bih registrovala salon, potreban mi je novac i naravno plaćanje poreza, koji bi mi oduzeo svu zaradu", kaže Irena. Ona dodaje da bi bilo dobro kada bi barem imala prostor u kome bi mogla da radi, a da je niko ne ometa.
 
Rešenje za Ivanin i Irenin, ali i problem mnogih drugih majki nudi "Mama biznis klub", koji je zapravo ideja nekoliko članica Udruženja "Mame Novosađanke". Svetlana Bogićević iz tog udruženja kaže da bi projekat rešio nedostatak opremljenog poslovnog prostora za rad, sastanke, prezentacije, seminare, edukacije, zatim problem čuvanja dece, dok majke rade ili imaju sastanak. 
 
"Klub majkama obezbeđuje poslovno okruženje i u isto vreme čuvanje njihove dece u istom prostoru. Pruža im se mogućnost da predstave svoje proizvode i usluge kroz prezentacije, ali i da prenesu svoje znanje na druge. Korisnice kluba imaće priliku da prisustvuju različitim seminarima, predavanjima i radionicama, kojim bi unapredile svoje znanje i poslovne sposobnosti. Osim konkretne pomoći majkama, projekat je značajan i za umrežavanje preduzetnica i međusobnu podršku", kaže Bogićević.
 
Ipak, da bi se zamišljeno lako ostvarilo, potrebno je glasati do 5. decembra, s obzirom da će projekat sa najviše glasova dobiti 500.000 dinara za realizaciju. "Ako ne pobedimo – mada su velike šanse da hoćemo, svakako ćemo otpočeti sa Mama biznis klubom. Uz pobedu na konkursu, ono što u startu možemo da ponudimo, može biti kvalitetnije, a nama posao olakšan i ubrzan", dodaje Bogićević.
 
Tekst je realizovan u okviru projekta "Creating a New Public View on Women" Fondacije 021, koji je podržan od strane Evropske unije.
  • Jasna

    02.12.2017 00:13
    https://www.generator.rs/mama-biznis-klub/


    Evo ga link za glasanje.
    Možete glasati svaki dan.
  • Sonja

    01.12.2017 07:33
    Molim link...
    Pozdravljam inicijativu i projekat i molila bih link gde može da se glasa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti