Arežina ponovo tužio RTV, stigle prijave i protiv članova UO

Nezakonito smenjeni programski direktor Radio-televizije Vojvodine Slobodan Arežina podneo je tužbu protiv javnog servisa zahtevajući da se poništi rešenje o dva programska direktora.
Arežina ponovo tužio RTV, stigle prijave i protiv članova UO
Foto: 021.rs
"Vidim da su, bez konsultacija sa mnom, počeli da stavljaju dva potpisa programska direktora. Ja sam dobio rešenje suda na kojem piše da sam programski direktor. Vrlo je verovatno da me koliko sutra na sednici Upravnog odbora ponovo smene. Ne znam kojim razlogom, ali pretpostavljam da će to da se desi. Moj advokat je podneo tužbu protiv RTV-a da se poništi rešenje o dva programska direktora, tako da se ta priča ponovo nastavlja na sudu", rekao je Arežina na tribini "Začarani medijski i politički krugovi", povodom 28. rođendana Nezavisnog društva novinara Vojvodine.
 
Podsetimo da se najpre u zgradi RTV-a pojavilo obaveštenje da se na odjavnim špicama potpisuju dva programska direktora, Arežina i Sonja Kokotović. Sve to se radi i pored odluke Apelacionog suda da RTV ima obavezu da Arežinu vrati na funkciju programskog direktora, sa koje je nezakonito smenjen u maju 2016. godine. Nakon što je obaveštenje sa potpisom glavnog urednika Drugog programa Televizije Vojvodine Atile Martona dospelo u javnost, Slobodan Arežina je najavio tužbu.
 
On je na tribini u NDNV kazao da je dva puta slao zahteve o primopredaji funkcije, ali da se to nije dogodilo. Takođe, kako kaže, dnevnim novinarstvom se bavi 40 godina i nikada se nije desilo da neko bude smenjen sa rukovodećeg mesta, da bi potom bio vraćen na isto to mesto.
 
"To se nije desilo ni sedamdesetih, osamdesetih, devedesetih, ni kasnije. Ovo je prvi put da je neko uspeo da se vrati na mesto (sa kojeg je smenjen). Ta igra u kojoj će oni pokušati da osujete da ja preuzmem svoj posao, to je sad druga priča. Ali taj papir je znak da ne donosimo mi zakone da bi nas Evropa tapšala po ramenu, nego da bismo ih primenjivali. Sud je sabrao dva i dva i presudio da ja moram da budem programski direktor", dodao je Arežina.
 
Istovremeno, pokret Podrži RTV podneo je krivične prijave protiv svih članova Upravnog odbora, zbog, kako je navedeno, nesavesnog poslovanja.
 
"Dobili smo informaciju pre nekoliko dana da je jedan od svedoka pozvan u Tužilaštvo da da izjavu, pa ćemo videti šta će se dalje dešavati. Ono što dalje očekujemo jeste da svi članovi UO podnesu ostavku. To je nešto što stalno ponavljamo i što je bio naš prvi zahtev. Ne zato što mislimo da su oni ljudi koji su to sve smislili, već zato što su najodgovorniji za sve što se dogodilo. Oni naročito moraju da odu nakon što je utvrđeno da su kršili zakon. Ne može bilo kojom institucijom, koju mi finansiramo, da upravlja neko ko krši zakon, a u ovom slučaju to imamo dokazano crno na belo", zaključila je novinarka Sanja Kljajić.
 
Apelacioni sud je krajem prošle godine doneo je presudu kojom se nalaže da se na mesto direktora programa vrati Arežina. I pored ove odluke to se još uvek nije desilo, a kada će biti, nije poznato. Posle smenjivanja Arežine, ostavku su podneli i generalni direktor Srđan Mihajlović i direktorka TV Novi Sad Marijana Jović, a smenjeno je još 14 urednika zaduženih za informativni program. Sve to je dovelo do velikih građanskih protesta na ulicama Novog Sada u borbi za slobodni javni servis.
  • Gradjanin

    26.01.2018 18:04
    Oslobodite me obaveze da plaćam taksu za javni servis.
    Čak sam i kablovsku odjavio,a njih nikako da se rešim.
    Plaćam i koristim samo internet.
    Ne treba mi ni RTV ni RTS , neću da ih finasiram, ne zanima me ko je direktor
    I prvi i drugi direktor i svih par hiljada zaposlenih u RTV i RTS lepo se baškare sa našim parama.

  • vladavina SNS prava

    26.01.2018 15:10
    Vlast demonstrira pravnu silu jer neće da izvrši pravnosnažnu odluku suda i Arežinu vrati na poslove Programskog direktora.
    U toj nameri su poništili vladavinu prava i njihovu vlast stavili iznad Ustava i zakona.
    to je posebno opasno i šire, sada svaki građanin može da uzme vlaszt u svoje ruke i ne izvršava odluke suda.
  • otpor

    26.01.2018 11:11
    do pobede
    ...mora tako jer smo opet u 90-im

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti