Isplaćeno gotovo 40.000 evra zbog sporova oko javnih nabavki u Novom Sadu

Gradska preduzeća, kao i ogranci državnih preduzeća u Novom Sadu, te gradske i pokrajinske institucije, isplatile su u proteklih godinu dana gotovo 40.000 evra zbog sporova oko javnih nabavki.
Isplaćeno gotovo 40.000 evra zbog sporova oko javnih nabavki u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki od januara prošle godine do kraja januara 2018. odlučivala je o oko 80 predmeta koji se tiču tendera u Novom Sadu i okolini. U najvećem broju slučajeva komisija je odlučila da nema povrede prava ponuđača, dok je u tridesetak slučajeva utvrđeno da su ta prava povređena. 
 
Pod lupom komisije našli su se tenderi gradskih preduzeća, poput Čistoće, Gradskog zelenila, Radosnog detinjstva, ali i pokrajinskih zdravstvenih ustanova, kao što je Klinički centar Vojvodine.
 
Upravo je za KCV utvrđeno da je najviše puta, ukupno pet, prekršio pravo ponuđača u javnim nabavkama, može se videti na Portalu javnih nabavki. Ponuđači su se žalili zbog tendera za portabilni ultrazvučni aparat, potrošni materijal, monitor za Kliniku za hematologiju, medicinsku opremu, kao i za servis i održavanje medicinske opreme. Zbog žalbi ponuđača u ovim postupcima, Republička komisija je naložila KCV-u da isplati 630.000 dinara. 
 
Pojedinačno posmatrano, najveći ceh platila je Elektroprivreda Srbije, odnosno Odeljenje za javne nabavke u Novom Sadu, koja je zbog gubitka jednog spora morala da isplati više od pola miliona dinara. Više od 400.000 dinara naknade u postupcima morala je da isplati i Radio-televizija Vojvodine zbog sporova u javnim nabavkama koje su se ticale uklanjanja objekata, agencijsko angažovanje radnika, kao i za usluge prevođenja. 
 
Među onima koji su isplaćivali naknadu za troškove postupka našli su se i Srbijagas, Vojvodinašume, Gradska uprava za saobraćaj i puteve, Dečija bolnica, Uprava za zajedničke poslove pokrajinskih organa...
 
Komisija je, osim obaveze da isplate naknadu za troškove procesa, uglavnom donosila i rešenje kojim se nabavka delimično poništava. Troškovi postupka zaštite prava najčešće su se kretali između 60.000 i 120.000 dinara, koliko je potrebno da se uplati za pokretanje postupka.
 
U Udruženju ponuđača Srbije ranije su poručivali da je mogućnost ponuđača da zaštiti svoja prava sužena zbog skraćenog roka za podnošenje zahteva. Više o tome čitajte OVDE.
  • sindikat nezavisnost

    28.03.2018 15:47
    jkp parking servis
    pa vise plati parking servis tuzbe za regres i topli obrok radnicima
  • MarkoNS

    28.03.2018 13:22
    Evo istine, ako nekog zanima
    Javne nabavke se danas nameštaju više nego ikad! Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki je u poslednjih 4-5 godina skroz urušena kao i sve nezavisne institucije u ovoj zemlji. Da se o žalbama odlučuje nezavisno i na način na koji se odlučivalo do 2013/2014. godine - bar 2/3 nabavki bi bilo oboreno. Plus što je sve manje onih koji se usuđuju da se žale... Poznat je slučaj nabavke kompjutera za Poresku upravu koja je bila očigledno nameštena ali niko nije smeo da se žali zbog straha da će im poslati inspekciju. Ko misli da ovo pištem zato što mrzim vlast, ili da izmišljam, neka se sam raspita.
  • NikolaS

    27.03.2018 21:27
    Nabavke
    Tačno je da se sada mnogo teže namestiti nabavku, i jeste poštenije nego npr pre 10 godina ...
    Ali i dalje se svašta dešava. Ove cifre su pokazatelj da ima firmi koje imaju hrabrosti da se suprostave, što je potpuno ispravno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti