Ko uzima novac Novosađana iz fonda za održavanje zgrada?

Pojedini profesionalni upravnici u Novom Sadu novac za proviziju za svoj rad uzimaju iz budžeta stambenih zajednica, bez da stanari ovo znaju, upozoravaju u Udruženju profesionalnih licenciranih upravnika.
Ko uzima novac Novosađana iz fonda za održavanje zgrada?
Foto: 021.rs
Na ovaj način, od građana se faktički krade novac iz fonda za investiciono održavanje - s posebnog računa zgrade, a koji stanari prikupljaju kako bi imali da plate neke hitne popravke ili nabavke. Opasnost leži upravo u činjenici da građani ne znaju da im se uzima novac dok ne vide papire firme koja im održava zgradu, a odgovornost leži i na građanima neplatišama.
 
Gde je novac iz fonda za održavanje?
 
Predsednik UPLUNS-a Nebojša Berak kaže za 021 da je Novi Sad redak grad u Srbiji u kojem je odnos profesionalnih upravnika, stanara i JKP "Informatika" nedovoljno regulisan. Naime, Novosađani "Informatici" plaćaju određenu sumu za investiciono održavanje zgrade. Na ovu sumu, preduzeće naplati proviziju i ostatak novca vrati stambenoj zajednici na račun. Međutim, tu nastaje problem.
 
"S dolaskom profesionalnih upravnika i donošenjem Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, nije dovoljno regulisano odakle se kome plaća provizija. 'Informatika' i dalje uzima svoju proviziju iz sume namenjene za prihode skupštine zgrade, ali ne postoji posebna stavka za proviziju profesionalnog upravnika. Ovo su neki profesionalni upravnici iskoristili i odlučili da skidaju punu sumu za svoj obavljeni posao sa računa skupštine zgrade i to iz fonda za održavanje - bez provere koliko novca zaista ima u tom fondu i da li ga svi stanari redovno pune", naglašava Berak.
 
Tačnije, ukoliko određen broj stanara ne plati račun za "Informatiku", stambeni fond će biti manji, ali to neće sprečiti profesionalne upravnike da naplate punu sumu i uzmu novac koji služi za hitan slučaj.
 
"Smatramo da to nije fer i da takvi profesionalni upravnici moraju da budu sankcionisani. Čak i bankarsku proviziju plaća skupština zgrade s tog računa. Alternativa bi bila da se svakom stanu izdaje poseban račun i da se prati ko je šta platio. Upravnici bi svakog meseca morali da imaju listing iz 'Informatike' i da znaju ko je dužan, a preduzeće bi moralo ažurno da utužuje stanare. Ovako imamo sistem gde ne plaćaju svi stanari svoje obaveze, ali upravnici svakako skidaju novac sa računa fonda i uredno sebe namiruju, bez da prate ko je šta platio. Praksa je da 'Informatika' utužuje na tri meseca i taj novac će u jednom trenutku leći, ali šta ako nešto iskrsne i hitno je potrebno nabaviti opremu, a novca nema?", kaže Berak i dodaje da novac građana, a naročito urednih platiša, mora da se poštuje.
 
Na pitanje da li je zaista posao upravnika zgrade da prati ko je platio "Informatiku", a ko ne, Berak kaže da upravnici apsolutno imaju tu odgovornost, kad već naplaćuju usluge i izabrani su da budu upravnici zgrade.
 
On je mišljenja da bi svaki stanar morao da bude upoznat sa tim da mu se troši novac, s kojih računa i u koje namene. Ako pristane na te uslove, nema problema, ali ako ne zna šta mu se radi "iza leđa", tu je reč o krivičnom delu.
 
"Tražimo i od gradonačelnika da se pozabavi radom registratora zbog ogromnog kašnjenja u registrovanju stambenih zajednica, jer dok nisu registrovani, profesionalni upravnici, iako imaju ugovore i rade svoj posao, nemaju pravo da naplaćuju usluge čime im se nanosi materijalna šteta, zbog krajnjeg nemara ili nesposobnosti tog dela gradskih službi", poručuju u UPLUNS-u.
 
U JKP "Informatika" kažu za 021 da ne vrše nadzor nad sprovođenjem Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, te da je slobodna volja stambene zajednice da li će zaključiti ugovor o plaćanju troškova za održavanje sa "Informatikom".
 
"Skupština stambene zajednice donosi odluke o svim važnim pitanjima za funkcionisanje stambene zajednice, a valjanost i zakonitost tih odluka ne preispituje 'Informatika', Postupke izvršenja pokrećemo protiv svih neurednih platiša u skladu sa Odlukom o objedinjenoj naplati komunalno-stambenih i drugih usluga i Zakona o izvršenju i obezbeđenju. JKP 'Informatika' ne može da rešava probleme stambene zajednice, niti da utiče na njih", poručuju u ovom preduzeću za naš portal.
 
O problemu sporog rada gradske uprave, od koje zavisi registracija stambenih zajednica, 021 je pisao u više navrata. Poslednji put su u upravi poručili da registracija ide najbržim mogućim tempom, ali podaci to ne pokazuju - brojni zahtevi koje su upravnici zgrada još prošle godine predali za registraciju stambenih zajednica, nisu rešeni u zakonskom roku. Detaljnije čitajte OVDE.
  • Gordana

    05.01.2023 09:44
    Naplata
    Ko plati troškove za celu godinu troškove u slučaju da poskupi tokom godine da li je oslobođen poskupljenja u toku godine za zgradu hvaia
  • Nezadovoljna

    18.09.2020 14:08
    Plaćanje
    Da li imam pravo da ne plaćam agenciji mesečnu nadoknadu za upravnika zgrade ako sam nezadovoljna uslugom. Kažu da moramo većinom glasova da ih smenimo ali to su mutni poslovi jer inače da je sve pošteno sigurno ne bi stanari pristajali na duplo veće ponude za radove u vezi zgrade koje nam nudi agencija. Ne mogu da ispravljam krive Drine ali neću ni da budem ovca i pristajem na ove praktično ucene jer odlučuje tzv većina.
  • zlata

    10.06.2020 13:48
    upravnik
    Eto ja sam upravnik u jednoj od najstarijih izgradjenih zgrada u Novom Sadu (1959- 1960) i mogu da kažem da sav prihod ide na računa stambene zajednice i strogo se vodi računa o trošenju ( prema planu), ali sledeće godine ističe mi mandat i jako se bojim da oni koji pretenduju za upravnika puni će svoj džep. Ja nijednom nisam tražila naknadu za moj rad.Zaista neznam kako postoje ljudi koji "kradu" zajednički novac.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti