Suspendovan novosadski izvršitelj koji je zadržao 20 miliona dinara od prodaje imovine

Novosadski javni izvršitelj Aleksandar Durkulić suspendovan je, saznaje 021.
Suspendovan novosadski izvršitelj koji je zadržao 20 miliona dinara od prodaje imovine
Foto: Pixabay
Protiv njega je u toku disciplinski postupak Ministarstva pravde jer je prodao celokupnu imovinu jednog dužnika kako bi namirio znatno manji dug od vrednosti imovine, a tom građaninu nije vratio razliku od prodaja. Ta razlika iznosi 20 miliona dinara.
 
Kako za 021 navode u Ministarstvu pravde, Durkulić je suspendovan juče, 4. jula, do donošenja konačne odluke u disciplinskom postupku. "Disciplinski postupak protiv Durkulića vodi se na zahtev pomoćnice ministra pravde i disciplinskog tužioca ministarstva Jelene Deretić", kažu za 021 u ministarstvu.
 
Zbog povreda Zakona o izvršenju i obezbeđenju, kog je dužan da se drži, protiv izvršitelja je ranije podneta i krivična prijava za zloupotrebu položaja. Ta istraga je u toku.
 
Komora izvršitelja konstatovala je u vanrednom nadzoru da je sama prodaja imovine jednoj privatnoj firmi urađena nezakonito jer je sprovedena u roku u kojem su drugi zainteresovani još uvek mogli da se jave. Takođe, izvršitelj je prodao i državinu imovinu koja uopšte nije bila u vlasništvu dužnika.
 
Podneta je i žalba Ustavnom sudu zbog povrede ustavom garantovanih prava na pravično suđenje, prava na jednakost i prava na imovinu, kao i disciplinska prijava Visokom savetu sudstva protiv sudija koje su učestvovale u odlučivanju, sa zahtevima za njihovo razrešenje. Takođe, o radu ovih sudija upoznati su i svi članovi Visokog saveta sudstva.
 
Na pitanja 021 o svojim potezima u ovom slučaju, Durkulić nije odgovorio.
  • rale

    06.07.2018 17:22
    Čuj - suspendovan - majko moja mila.Kod nas što veći prekršaj , sve manja kazna.
  • joska

    06.07.2018 11:23
    hrabrost
    Ovo je prakticno ulazak u "OSINJE GNEZDO"!
    Osa ima tusta i tma.! Ajd da vidimo kako ce se i ovo zavrsiti!
    Previse korupcije, neznanja i odsustva etike!
    Sve su to posledice i "adekvatnig" skolovanja na privatnim fakultetima!
    Nikada ovoliko neznanja nije bilo po sudovima!
    Tesko onom ko na sudu trazi pravdu!
  • Drugači pristup

    06.07.2018 09:28
    Kada postoje potraživanja izvrsnom postupku mora da predhodi medijacija koja nema sudskih troškova i u kojoj se ostavlja prostor za namirenje pod normalnim okolnostima, u određenom roku od par meseci ili duže ako je u pitanju veći iznos - kao što je to uradila Informatika, ostavila šest meseci za rešenje. Bitno je samo javiti se odmah posle opomene radi dogovora.

    Svi moraju da imaju takav pristupk - jer nabaviti ogroman novac u kratkom roku je nemoguće.

    Osim toga mora se zabraniti prodaja za manje od 80% vrednosti imovine i zahtev za trenutnim namirenjem. To je zamena teza. Građani nisu banka. Taj ko potražuje je već zaštićen zatezneim kamatama, a ako je banka, onda je zaštićena i nesrazmerno visokim bankarskim kamatama.

    Sve kompanije su svoje rizike i gubitke već uračunale u svoje obračune.

    I ne postoji razlog da advokatski i izvršiteljski troškovi budu tako visoki - onda ni advokati nemaju posla a građani su nezadovoljni i nemaju mogućnost da se pozovu na zakon.

    Be splatna pravna pomoć ne može da pokrije sve građane. Retko ko ima para za advokata. Kada bi bili jeftini, imali bi više iskustva pa bi bili bolji. Ovako su preskupi, imaju malo posla i nemajui dovoljno veze sa životom ni zakonom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti