Porastao broj pravilno osvetljenih biciklista u Novom Sadu

Na biciklističkim stazama u Novom Sadu značajno je više pravilno osvetljenih biciklista, pokazuju rezultati novog istraživanja Novosadske biciklističke inicijative.
Porastao broj pravilno osvetljenih biciklista u Novom Sadu
Foto: Pixabay
Dok je tek svaki peti biciklista u Srbiji noću pravilno osvetljen, u Novom Sadu je u odnosu na 2012. godinu pravilna osvetljenost biciklista skočila sa 25 odsto na 42 odsto.
 
Po važećem Zakonu o bezbednosti u saobraćaju, biciklista je noću i u uslovima smanjene vidljivosti dužan da koristi belo svetlo napred i crveno pozadi, a kompleti najjeftinijih svetala mogu se nabaviti već za 300 dinara. Nepravilno osvetljen bicikl najčešće nema svetla, ima jedno svetlo ili svetla pogrešne boje. Loše prakse podrazumevaju da su svetla nečim pokrivena (duga odeća, torbe i slično) ili da su uperena previsoko ili prenisko.  
 
Inače, istraživanje je sprovedeno u periodu od 21 do 22 časa ručnim brojanjem na više lokacija u Novom Sadu, na uzorku od 865 biciklista.
 
"U toku istraživanja, naši volonteri i volonterke primetili su da muškarci neznatno više vode računa o pravilnoj osvetljenosti i da mlađi više vode računa o osvetljenosti od starijih. Najlošija situacija je među starijim biciklistima: u grupi 'preko 60 godina' polovina biciklista nema nikakvo svetlo, dok je kod mladih u pitanju trećina. Iako se slobodnom procenom može doći do zaključka da u Novom Sadu ima oko 18.000 nepravilno osvetljenih biciklista, treba voditi računa da je u večernjim časovima u Novom Sadu prisustvo biciklista na ulicama manje nego u toku dana. Najstariji biciklisti na biciklističkim stazama u tom periodu čine manje od 10 odsto populacije", poručuju u NSBI.
 
Osim povremenih kontrola koje sprovodi policija, ova organizacija je proteklih godina delila svetla i anketirala bicikliste, organizovala kampanje na društvenim mrežama i slala medijske apele. 
 
"Veća popularnost gradskih bicikala takođe doprinosi ovom porastu broja osvetljenih biciklista, jer gradski biciklovi, za razliku od sportskih, dolaze sa svetlima, katadiopterima i zvoncem. U 2018. godini u Novom Sadu delom novca prikupljenim od saobraćajnih kazni grad Novi Sad je finansirao bilborde koji podsećaju bicikliste da su svetla noću obavezna", podsećaju u NSBI.
 
Kazne za vožnju bez svetla su 3.000 dinara u naselju, od šest do 20.000 van naseljenog mesta, dok u nekim slučajevima mogu iznositi 1.600 evra. Prema pravilniku, biciklisti na tehnički ispravnom biciklu treba da imaju dve kočnice, svetla, katadioptere na točkovima i zvonce. Biciklistička udruženja su se protivila predlogu obaveznog korišćenja reflektujućeg prsluka za bicikliste, podsećajući da su problem upravo nedostatak svetala i katadioptera na biciklima i da treba raditi na povećanju osvetljenosti biciklista.
 
Inače, gotovo 30.000 Novosađana i Novosađanki redovno vozi bicikl na mreži od oko 90 kilometara biciklističkih staza, dok je 2012. godine na ulicama bilo približno 10.000 biciklista.
  • gari

    24.08.2018 10:57
    @Ciklobot navedi jedan od ti zilion, lupetas zesce, pa i rotacija je uocljivija ali u saobracaju postoje pravila za sta se kakva i koja svetla koriste
  • @Ciklobot

    24.08.2018 00:00
    Nije u pitanju nikakav mator zakon. Postoje jako dobri razlozi zašto trepćuće svetlo nije dozvoljeno, ali kao što rekoh, nema potrebe da se raspravljaju ljudi sa vama. Vreme je da vam neko objasni da, ipak, niste iznad zakona, ma koliko vi to želeli.
  • Marko

    22.08.2018 18:07
    Istraživanje je rađeno prostim ručnim brojanjem, sprovedeno je na više lokacija i radili su ga volonteri od 19 do 70 godina potpuno besplatno, u parovima, kao i 2012. Akcija je urađena bez ikakvog donatora, projekta i bilo je takvih akcija i ranije. Sa druge strane možda nekad treba shvatiti da rad košta i da neprofitno organizovanje nije sinonim za besplatan rad.

    Divna stvar je što svako može da sedne na ulicu pored staze i odvoji vreme da proveri svoje sumnje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti