Spens i dalje u debelom minusu, moguće rešenje izgradnja funkcionalnijeg objekta

JP "Sportski i poslovni centar Vojvodina" još jednu godinu poslovao je sa višemilionskim gubitkom.
Spens i dalje u debelom minusu, moguće rešenje izgradnja funkcionalnijeg objekta
Foto: 021.rs
Spens je 2017. godinu završio sa gubitkom od čak 307 miliona dinara, dok je minus iz prethodnih godina veći od 719 miliona. Kako je objavljeno u izveštaju o poslovanju, koji će se naći pred odbornicima na sednici 29. avgusta, ovo preduzeće je prihodovalo 513 miliona, ali je rashod iznosio 808 miliona dinara. 
 
Razlog za veliko povećanje planiranog gubitka su veći troškovi amortizacije, obezvređivanje potraživanja od kupaca, kao i troškovi kamata. Između ostalog, kreditna zaduženost preduzeća na kraju prošle godine bila je 41 milion dinara. 
 
"Sportski i poslovni centar Vojvodina" je u prethodnom periodu, uz JKP "Stan" i Apoteku "Novi Sad", pominjan kao preduzeće za koje bi trebalo da se pronađe javno-privatni partner. Krajem juna, gradonačelnik Miloš Vučević izjavio je da će Grad testirati tržište, kako bi proverio da li postoje zainteresovane privatne kompanije koje bi ušle u takav projekat. 
 
Ipak, finalno rešenje za Spens u gradskoj upravi još uvek ne postoji. Jedna od ideja bila je da se postojeći objekat JP "Sportskog i poslovnog centra Vojvodina" sruši, a da se izgradi novi, koji bi bio "manji, funkcionalniji, ekonomičniji i efikasniji"
 
Po Vučevićevim rečima, potreban je dogovor oko toga da li će se Spens finansirati iz budžeta grada, i šta bi se u tom slučaju finansiralo manje, odnosno šta se ne bi finansiralo, ili će se rešenje naći u javno-privatnom partnerstvu.
 
"Siguran sam da bi u velikoj većini država doneli odluku da se sruši postojeći objekat, izgradi manji i ekonomičniji, sa boljim dvoranama, a da se okolni prostor iskoristi komercijalno. Ali u Novom Sadu često nemate takav ambijent, jednostavno ovde se raspravlja o tome da li je benzinska stanica simbol grada. Time se otvara i pitanje da li će Novi Sad biti polumilionski grad ili će da tavori kao varošica. Sagledavajući sve aspekte mislim da bi najbolji potez bio izgradnja novog, modernijeg i ekonomičnijeg Spensa", smatra Vučević.
 
Na kraju 2016. godine, procenjena je vrednost "Sportskog i poslovnog centra Vojvodine", te je ona prema metodu neto imovine, iznosila više od 5,8 milijardi dinara. U preduzeću radi 219 zaposlenih na neodređeno i 16 na određeno radno vreme. 
 
Kao problemi se navode skupo investiciono održavanje, visoka potrošnja energije, zastareli klima uređaji, ali i opasnost od fizičko-tehničkog propadanja objekta. Održavanje Spensa je oduvek bilo veoma skupo za Grad i potrebno je da se izdvaja milijarda dinara subvencija iz gradskog budžeta kako bi ovo preduzeće bilo održivo. 
 
I u samom izveštaju se zaključuje da postoji problem s likvidnošću, zbog čega se sredstva koja nedostaju nabavljaju putem bankarskih kredita i pozajmica.
 
"Da bi se obezbedila likvidnost, preduzeće očekuje i razumevanje gradskih struktura i poslovnih banaka, istovremeno se rukovodeći politikom dobrog domaćina u donošenju poslovnih odluka u rukovođenju", stoji u izveštaju u kom se dodaje da Spens planira poboljšanje kvaliteta usluga i uvođenje novih, kako bi povećalo prihode.
 
Iz gradske vlasti može se čuti da je u opciji nekoliko ideja. Osim poslednje o izgradnji novog objekta, već se govorilo javno-privatnom partnerstvu, koncesiji ili prodaji.
 
Po gradonačelnikovim rečima, sadašnji objekat Spensa izgrađen je u potpuno drugačijim ekonomskim uslovima, uslovima energetske poslovnosti, kada nije bilo privatne konkurencije, a tadašnja Jugoslavija nije bila tržišno orijentisana privreda. 
 
"Nije bilo velikih stranih kompanija, nije bilo ovoliko poslovnog prostora u privatnim zgradama, bio je to drugi ambijent za poslovanje. Danas, posle 40 godina, možemo da kažemo da Spens nije redovno održavan i da predstavlja veliki izazov za finansijsko pozitivno poslovanje. Možemo i da kažemo to je simbol Novog Sada. Jeste, ali ako ga održavamo onda moramo da znamo koliko to košta i da li je to održivo. Kao što Beograd ima problem sa Sava centrom, Novi Sad ima veliki izazov sa 'Sportskim i poslovnim centrom Vojvodina'. Mi podržavamo Spens kroz manifestacije, organizovanje evropskih, svetskih i velikih domaćih sportskih događaj, na taj način dajemo podršku", dodao je Vučević.
 
Ocena je da bi Spens mogao da bude održiv, u slučaju da su cene zakupa u objektu daleko skuplje, što bi onda dovelo u pitanje mogućnost da klubovi i sportisti treniraju u dvoranama i salama. 
 
Spens je bio tema i opozicije u prethodnom periodu. Narodna stranka je ranije reagovala na Vučevićeve izjave, u kojima se, kako su naveli, insinuira da se razmišlja o rušenju objekta. Opozicija je reagovala i kada je prodat plac pored Spensa, na kojem se trenutno gradi tržni centar "Promenada", a stranke su se međusobno optuživale ko je krivac za uništavanje preduzeća i objekta. 
 
Datum kada bi javnost mogla da sazna šta će biti sudbina kompleksa izgrađenog za potrebe organizovanja Svetskog stonoteniserskog prvenstva 1981. godine, za sada je nepoznat. U međuvremenu, poruka direktora ovog preduzeća Milana Jarića (SDPS) je iz domena socijalističkog žurnala - "samo zajedničkim snagama moguće je obezbediti strategiju koja će uticati na dobro poslovanje preduzeća u obavljanju delatnost od opšteg interesa"
  • Nicolas

    29.08.2018 10:26
    Zaustaviti rušenje NS
    SPENS je jedno od obilježja Novog Sada i sama ideja i pomisao nečija da se on ruši je ravna ideji rušenja ovog lijepog grada. Vjerujem da bi svaki pokušaj realizacije ovog bezobraznog ludila naišao na velike proteste Novosađana i svih normalnih ljudi u Srbiji.
  • ns

    28.08.2018 07:36
    Kako može Sloba Cvetković da bude direktor SPENSa kad SPENS pripada Ljajićevoj partiji, malko ste se preračunali, i što bi Sloba išao sa Sajma na neki SPENS u banani
  • Di su novci

    27.08.2018 23:45
    Nije mi jasno ko zataškava i zbog čega sve zloupptrebe rukovodstva u ovom JP. Ja bi tamo poslao malo ispektore privrednog kriminala, pa da vidimo šta se tamo desilo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti