Gradska kasa puna, potrošnja manja

Novosadska gradska kasa se u prvih šest meseci popunila sa preko 95 odsto od planiranog, ali je s druge strane potrošnja bila slaba i iznosila tek malo više od 58 odsto, uglavnom za tekuće troškove i plate.
Gradska kasa puna, potrošnja manja
Foto: 021.rs

Naime, u gradsku kasu slilo se 13,2 milijarde dinara, a utrošeno je tek malo više od osam milijardi, pa ovogodišnji budžet, sa suficitima iz ranijih godina, iznosi 24,4 milijarde dinara. U izveštaju o trošenju budžeta navodi se da je razlika između planiranog i realizovanog posledica toga što će plaćanja nekih obaveza uslediti tek posle juna, kao i toga što se nakon tendera plaćanja uglavnom obavljaju tek po završetku poslova.

Glavni izvor priliva za pomenute 13,2 milijarde dinara su porez na dohodak, dobit i kapitalne dobiti od 3,9 milijardi, suficit iz ranijeg perioda u visini od 3,6 milijardi dinara i porez na imovinu od 1,9 milijardi.

Prihodi su bili u skladu sa predviđenim, sem od prodaje zemljišta gde je primetno uvećanje i gde se umesto planiranih 463 miliona u gradsku kasu slilo 660 miliona dinara.

Inače, Republika je Novom Sadu u prvih šest meseci obustavljala uplatu dela poreza na zarade i transferna sredstva. U izveštaju Uprave za finansije se kaže da je na osnovu člana 15 Zakona o budžetu, kojim je propisano da ukoliko korisnici budžetskih sredstava ne izmire obaveze nastale po osnovu stalnih troškova, troškova tekućih popravki i održavanja, materijala, kao i po osnovu kapitalnih izdataka u roku utvrđenom zakonom koji reguliše rokove izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama, ministar nadležan za poslove finansija privremeno obustavilja prenos sredstava.

Na dan 30. jun ukupno obustavljeni prihodi Gradu Novom Sadu iznose skoro 483 miliona dinara (pripadajući deo poreza na zarade u iznosu od oko 330 miliona i tranše nenamenskih transfera za maj i jun u ukupnom iznosu od oko 153 miliona).

Što se tiče rashoda, oni su manji od planiranog, a skoro sve je otišlo za tekuću potrošnju. Konkretno, kako i sama Uprava za finansije kaže, težište javne potrošnje i dalje je usmereno na tekuću potrošnju, a naročito na troškove iz redovnog poslovanja korisnika, koji se pretežno odnose na korišćenje usluga i roba, plate i druge rashode za zaposlene, kao i donacije, dotacije i transfere.

Tako se od ukupno utrošenih sredstava u ovom periodu, 78,5 odsto ili 6,3 milijardi odnosi na tekuće rashode, a tek 1,5 milijardi za investicije i kapitalnu potrošnju. 

O izveštaju o gradskoj kasi za prvih šest meseci ove godine odbornici će raspravljati na sednici Skupštine grada koja je zakazana za sredu, 29. avgust.

  • bfdghdhf

    28.08.2018 08:23
    Realnost je kada uloge u naslovu obrneš
  • Seba

    27.08.2018 12:38
    Putevi
    A da malo utrosite na presvlacenje puteva po Novom Sadu.
    Nema vise ni 50m puta bez neravnina..sramota ko da je varos..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti