Peripetije sa zakazivanjem magneta u Kamenici, Novosađanin mesecima vija termin

Skoro 3.000 građana čeka pregled na magnetnoj rezonanci u vojvođanskim zdravstvenim ustanovama.
Peripetije sa zakazivanjem magneta u Kamenici, Novosađanin mesecima vija termin
Foto: 021.rs
U zavisnosti od pregleda, čeka se od dva meseca (za pregled dojki) do čak godinu dana, koliko se, sudeći po listama čekanja, čeka za pregled kičme ili mišićno-koštanog sistema (rame, lakat, šaka, kukovi, kolena, stopala).
 
Malobrojna oprema u Institutu za onkologiju Vojvodine i Kliničkom centru Vojvodine dnevno uspeva da zadovolji potrebe izabranog broja pacijenata. Pregled kičme u ove dve ustanove trenutno čeka 1.145 građana.
 
U Kamenici se čeka oko pet meseci, u Kliničkom centru Vojvodine čak godinu dana, a pacijent koji je poslednji zakazan za pregled kičme u Kamenici - 19. jula, doći će na red tek 31. decembra. To je još i dobro očekivano vreme jer će pacijent zakazan 22. avgusta ove godine u KCV stići na red 7. jula 2019. godine. 
 
Pregled glave u Kamenici čeka se oko pet meseci, a pregled mišićno-koštanog sistema u Kliničkom centru Vojvodine čeka se oko godinu dana. Pacijent koji je zakazan 9. avgusta ove godine magnet će imati na raspolaganju tek 5. avgusta 2019. godine, pokazuju javno objavljene liste čekanja na sajtu RFZO.
 
U Institutu za onkologiju Vojvodine:
 
  • Pregled kičmenog stuba čeka 377 ljudi, u proseku pet meseci. Pacijent zakazan 19. jula biće primljen 31. decembra.
 
  • Pregled male karlice trenutno čeka 300 ljudi, u proseku pet meseci. Pacijent zakazan 17. jula biće primljen 26. decembra.
 
  • Pregled glave trenutno čeka 590 ljudi, u proseku oko pet meseci. Pacijent zakazan 9. avgusta biće primljen 31. decembra.
 
U Kliničkom centru Vojvodine:
 
  • Pregled kičmenog stuba trenutno čeka 768 pacijenata, u proseku i do godinu dana. Pacijent zakazan 22. avgusta 2018. biće primljen 7. jula 2019. godine. 
 
  • Pregled mišićno-skeletnog sistema trenutno čeka 284 pacijenata, u proseku godinu dana. Pacijent zakazan 9. avgusta 2018. biće primljen 5. avgusta naredne godine. 
 
  • Pregled abdomena trenutno čeka 89 pacijenata, u proseku oko četiri meseca. Pacijent zakazan 21. avgusta biće primljen krajem decembra.
 
Da bi uopšte dospeli na višemesečnu listu čekanja za magnetnu rezonancu, građani moraju da prođu čitavu birokratsku proceduru. Zakazivanje se u Kamenici obavlja, nakon dobijanja uputa lekara specijaliste, putem mejla, na koji se šalju skenirani dokumenti. Ovaj način zakazivanja već je poteškoća za građane koji ne znaju da koriste mejl, nemaju internet ili imaju drugi problem koji im otežava pristup računaru ili internetu. 
 
Novosađanin Slobodan K. zna da koristi mejl i ima pristup internetu. Iako je poslao skeniranu dokumentaciju i nekoliko puta pisanim putem (na telefone se niko ne javlja) razgovarao sa zaposlenima, on već četiri meseca ne može da dobije termin za pregled lumbalnog dela kičme na magnetu. Razlog je, kažu mu u Kamenici, to što ustanova nikako da formira nove liste za upisivanje pacijenata.
 
"Sve je tako uređeno da vas tera da idete kod privatnika i platite paprenu cenu za uslugu za koju inače preko svoje plate odvajate putem obaveznog zdravstvenog osiguranja. Ja samo konkretno prvi put došao na šalter za magnet u maju kada mi je rečeno da mi treba još jedan uput i da, kada ga uzmem, ponovo dođem. Kada sam drugi put došao rečeno mi je da ne može direktno da se zakazuje jer im nisu otvorene liste čekanja za oktobar, već da to uradim mejlom. Mejlom se dopisujem od početka juna do danas, razmenili smo već sedam-osam mejlova u tri meseca, a i dalje mi govore kako "lista za magnetnu još nije generisana, ne znaju kada će biti i da mi jedino ostaje da se povremeno interesujem". Pritom, meni sada nije hitno, trenutno sam zdrav i imam uput da sve to uradim. Pošto bar jednom godišnje moram na bolovanje zbog svoje bolesti, u trenutku kada mi bude ograničeno kretanje neću moći ovako da se s njima prepisujem već ću morati što pre da se snimim. A to onda znači samo jedno, odlazak kod privatnika", kaže naš sagovornik.
 
Pre dve nedelje Pokrajina je najavila da će Institut za onkologiju Vojvodine dobiti novi magnet, vredan 100 miliona dinara. 
 
"U Institutu za onkologiju Vojvodine dnevno se zrači oko 200 pacijenata, a oko 150 njih prima hemoterapiju. Nažalost, zbog dugogodišnjeg nemarnog odnosa danas je oprema zastarela i često otkazuje, a veoma je skupa za održavanje", rekao je pokrajinski sekretar Zoran Gojković i dodao da će novi magnet omogućiti pregled dodatnih 3.000 pacijenata godišnje.
 
On je dodao da je cilj da svi pacijenti na vreme dobiju terapiju.
 
Građani imaju mogućnost da, ukoliko ustanova ne može da obezbedi pregled u roku od mesec dana, proceduru obave u privatnoj klinici uz pisanu izjavu državne bolnice i na trošak RFZO. Međutim, ova mogućnost ne odnosi se na preglede za koje postoje liste čekanja, pa tako ni za magnetnu rezonancu, koja je mnogima van domašaja u privatnoj praksi zbog visokih cena.
 
Tako MR glave privatno košta od 11.000 do 14.000 dinara, MR vrata je 16.000, a MR dojki 18.000 dinara. Mnogima je potreban pregled dve regije, pa se trošak automatski udvostručava. 
  • Ja

    29.08.2018 00:10
    Sta reci...
    Svi se zale na pogresne ljude.Ne uredjuju i ne odredjuju oni na salteru!Aparata je malo na broj ljudi kojima je potreban-resenje nabaviti jos aparata i osoblja i u Sr.Kamenici i u KCV i u bolnicama u kojima se moze..to mora ministarstvo i zato ,zasto sav svoj jad,gnev i bes ne pretvorite u pozitivnu akciju i trazite od nadleznih iz ministarstva,mozda ,ako budu culi Vas glas ,mozda i urade nesto!
  • Andjelka

    28.08.2018 23:09
    Mislim da bi neko trebao da uradi analizu I dodje do broja osoba sa zakazanim pregledom, koje nikada nisu dozivela isti.
  • zox

    28.08.2018 20:07
    "Novosađanin mesecima vija termin"

    I ja vijam - stranu vizu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.