Stršljenovi napali planinare na Paragovu

Roj stršljenova napao je u nedelju grupu ljudi na Paragovu, nedaleko od Planinarskog doma "Zanatlija".
Stršljenovi napali planinare na Paragovu
Foto: Pixabay
Kako piše "Dnevnik", to se dogodilo oko 12:30h, a grupa je bila na pešačenju u prirodi koje organizuje Planinarsko-smučarsko društvo "Železničar".
 
Prema rečima vodiča Zorana Obradovića, tu su se odmarali i polako završavali turu, kada je roj stršljenova iznenada naišao i napao ih, iako insekte prethodno niko nije dirao. Prema njegovim rečima, najviše su stradali jedan muškarac, kog je ubolo više od deset stršljenova i žena, koja je zbog jednog uboda povraćala, budući da je alergična.
 
- Dok nas je sve zajedno jedan od učesnika pešačenja fotografisao, stršljenovi su ga iznenada napali. Ekipa mu je pomagala da se odbrani od njih i odmah smo zvali Hitnu pomoć. Imao je više od deset uboda po telu, izboli su ga najviše po leđima - priča Obradović.
 
Dodaje da bi nešto trebalo preduzeti, jer se ranije nije dešavalo da tu nailaze na stršljenove.
 
- Na toj stazi kojom smo se kretali nije gustiš i niko stršljenove nije dirao ili uznemiravao. To je staza kojom uvek neko prolazi - navodi Obradović.
 
U Urgentnom centru su za "Dnevnik" rekli da su u nedelju primljene tri osobe zbog uboda stršljenova, a u ponedeljak ujutru još jedna. Nakon pregleda i terapije, svi su pušteni kućama.
  • U.N.K.L.E.

    28.08.2018 13:18
    @ White Power
    ... a da se malo informises o strsljenovima pre nego sto napises komentar!?

  • EvoOvako

    28.08.2018 13:01
    Nedavno
    Smo otišli na piknik do Letenke.... Ose nas oterale....
  • LOL

    28.08.2018 11:43
    Malo informisanja nije na odmet. Strsljanova je oduvek bilo u ovim podrucjima i uvek ce biti(u zavisnosti naravno od ljudskog faktora posto su EU proglaseni ugrozenom vrstom). Strsljan nije stetocina kako je neko ne upucen ovde odvalio. Odrasle jedinke se iskljucivo hrane vocnim sokom dok za svoje mlade hvataju razne stetne insekte, jedino stetno jeste sto medju insektima sa kojima hrane svoje mlade znaju da se nadju i pcele kao i ose pa to donekle moze naneti stetu pcelarima ako bas imaju leglo blizu svojih kosnica. Sto se tice otrova strsljan je manje opasan od ose i od pcele posto ima mnogo manje otrova u sebi nego osa i pcela. Njihov ubod mnogo vise boli zbog velicine zaoke . Ukoliko je neko alergican na ose, ,pcele postoji veeeelika verovatnoca da je alergican i na strsljanov otrov koji je slican po sastavu. Inace za zdravog odraslog coveka koji nije alergican potrebno je oko 500 uboda da bi doslo do toksicne koncentracije i zastoja srca. U jednoj vecoj koloniji moze se naci 200/300 jedinki. Strsljani su manje agresivni od osa i morate ih bas jako iziritirati da bi vas napali. Kada ih vidite prosto produzite. Sto se tice toga da niste sigurni dali ste alergicni sa sobom u prirodu nosite sirup tipa Aerius i sl. posto se brze apsorbuje od tablete. Oni koji su alergicni nose EpiPen.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti