Sutra počinje Festival uličnih svirača, spektakl kod Beogradske kapije

Povorkom uz zvuke hodajućih trubača, koja u četvrtak 30. avgusta u 20h kreće sa Trga slobode ka Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, zvanično počinje osamnaesti Festival uličnih svirača.

Već u 21h, ispred Beogradske kapije, publika će moći da gleda jedinstveni šou program.

Naime, španski pijanista David Moreno predstaviće se novosadskoj publici nesvakidašnjim nastupom u vazduhu u okviru programa "Artists in residence" Fondacije Novi Sad 2021. ON u Novi Sad dolazi u sklopu Kaleidoskopa kulture, a sve u cilju zajedničkog kreiranja prostora i programa kulture u našem gradu.

Koncertni klavir koji lebdi šest metara iznad pozornice omogućava ovom umetniku da dok traje predstava i sam bude prava zvezda, koja sija visoko na nebu. "Flota Dos" je zapravo predstava koja ostavlja nedoumicu, da li je to na nebu oblak u obliku klavira, lutkarsko pozorište ili kaleidoskop, ili je njegova muzika jednostavno drugačija od drugih, jer postaje vidljiva. Dok svira, poklopac klavira postaje bioskopsko platno za projekciju filma u čijoj izvedbi učestvuje i sam Moreno, kao glumac, performer i vrhunski šoumen.

"Osnovni jezik našeg spektakla je muzika, to je najinternacionalniji jezik od svih, jer muzika je u stanju da stigne do svakoga. Naš cilj je da probudimo osećanja kod publike i da istaknemo lepotu zvuka i same muzike. Mi ćemo pokušati da za trenutak zaustavimo svet, da prenesemo na posetioce svu magiju koju i sami osećamo i da ih zamolimo da za trenutak osave iza sebe sve loše vesti i sav stres svakodnevice", rekao je Moreno.

Istog dana od 22:15h posetioce će zabavljati "Bandakadabra", hodajući orkestar limenih duvača iz Italije pojačan bubnjarskom baterijom, a potom i Mark Di Đuzepe.

Tokom tri dana festivala Gradić će postati umetnički kvart na čijim ulicama će se smestiti muzika, filmovi, pozorište, izložbe i performansi, a Novi Sad će ugostiti brojne umetnike iz Srbije, regiona i Evrope. Kompletan program i satnicu možete pronaći OVDE.
 
Gradić fest, čiji su deo i Ulični svirači, deo je velikog projekta "Kaleidoskop kulture" koji udružuje više od 400 kulturnih događaja koji će se odvijati u Novom Sadu do kraja septembra.

  • AnaO

    30.08.2018 22:06
    CinemaCity
    Za sve one koji nemaju informaciju, Cinema City se neće održavati ove godine,, jer se grad kulture nije udostojio ni da izdvoji elementarna sredstva za finansiranje ovog festivala, koji ne počiva na komerrcijalnoj osnovi, već isključivo na podršci od strane države (grad, pokrajina, republika)..ali pošto Cinema City nije poltron i želi da neguje isključivo kulturni sadržaj, bez upliva politike, to sa aktuelnom vlašću nije moguće.. zato će festival koji je godinama sistematski i ciljano marginalizovan od strane gradskih i pokrajinskih struktura, i koji je počivao isključivo na entuzijazmu organizatora i volontera, nestati..

    Ali koga briga, bitno je da mi kao grad izdvajamo ogromne novce za fantomske sadržaje tipa Grad kulture 2021, koji su zapravo samo odličan paravan da se izvuku novci, dok realni kulturni sadržaji nestaju i namerno se uništavaju..

    Sve koje vidite da se slikaju sa gradonačelnikom i govore o kulturi, odmahda znate u koju kategoriju da svrstate..

    U gradu ge se razmatra rušenje simbola grada kao što je Spens, šta drugo očekivati..
  • Veki

    29.08.2018 23:41
    Ja razočarana! Zašto nije ostalo i dalje u centru grada, zašto da pešačimo preko mosta, zašto mogu na Trgu slobode one kućice, a ne mogu svirači?
  • Jasna

    29.08.2018 18:12
    Razočarana
    Nestade nam cinemacity..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.