Uklonjen natpis sa Sokolskog doma, biće postavljen novi

Natpis "Sokolski dom" uklonjen je sa zgrade Sokolskog društva, jer nije bio postavljen u skladu sa Odlukom o proglašenju zgrade za spomenik kulture.
Uklonjen natpis sa Sokolskog doma, biće postavljen novi
Foto: 021.rs
Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada odreagovao je nakon što je odbornik u Skupštini Grada postavio pitanje na sednici u vezi sa neprimerenim postavljanjem montažnog natpisa na spomenik kulture.
 
Zavod je nakon obavljenog uvida utvrdio je da natpis "Sokolski dom" na zgradi Sokolskog društva nije u skladu sa Odlukom o proglašenju ove zgrade za spomenik kulture, kao ni sa gradskim propisima koji regulišu ovu oblast.
 
Po preporuci Zavoda, Sokolsko društvo Vojvodine uklonilo je sporni natpis. Kako za 021 kaže Miroslav Kovačev, predsednik Sokolskog društva oni su odmah završetku pregovora sa Zavodom uklonili natpis.
 
"Mi smo se složili sa Zavodom da je takav natpis neodgovarajući i da ovakva zgrada zaslužuje primereniju oznaku. Sanaciji fasade pristupiće se kada se bude i obnavljala zgrada Sokolskog doma, što će najverovatnije biti sledeće godine, a svi radovi će biti obavljani uz konsultacije sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture", naveo je Kovačev.
 
Siniša Jokić, direktor Zavoda, rekao je za 021 da su zajedno sa Sokolskim društvom došli do "zakonski prihvatljivog rešenja" koje podrazumeva uklanjanje trenutnog znaka i izradu novog koji će biti komplementaran starom natpisu "Kralju ujedinitelju". Novi znak bi, po rečima Jokića, trebalo da bude manji od uklonjenog, a i da odgovara starom natpisu po fontu.
 
Po Odluci o utvrđivanju zgrade Sokolskog doma u Novom Sadu za spomenik kulture utvrđene su određene mere zaštite. One uključuju očuvanje izvornog izgleda spoljašnje arhitekture, kao i uklanjanje svih neprimernih dogradnji i naknadnih intervencija, odnosno vraćanje autentičnog izgleda zgradi.
 
Odluka je takođe propisivala vraćanje originalnog natpisa na zgradu, odnosno natpisa "Kralju ujedinitelju", ali ne i dodavanje natpisa "Sokolski dom". 
 
Zgrada Sokolskog doma proglašena je za spomenik kulture 2002. godine. Sagrađena je u periodu između 1934. i 1936. godine po projektu Đorđa Tabakovića i, kao jedan od najznačajnijih objekata podignutih u stilu moderne, ima veliku arhitektonsko-stilsku, ali i kulturno-istorijsku vrednost.
 
Podsetimo, zgrada Sokolskog doma je do 2010. godine bila u vlasništvu Sokolskog društva. Tadašnje gradske vlasti prenele su vlasništvo "Poslovnom prostoru" što je dovelo da toga da Sokolsko društvo kao korisnik prostora plaća zakup. Krajem 2017. godine zgrada Sokolskog doma je ponovo postala vlasništvo Sokolskog društva, odlukom Višeg suda.
  • Pićuka

    04.10.2018 17:09
    Ja bih to srušio i napravio jedno 50 spratova. Kakvi fazani i sokolovi, ovo je 21 vek.
  • ggg

    04.10.2018 13:48
    "partizan"je bio na Telepu, tamo si mogao dda ideš, Vojvodina je imala halu gde je današnji spens
  • Комша

    04.10.2018 08:19
    Peki baki 03.10.2018 • 21:41
    E za mene ce to biti partizan zauvek,jer sam se tu igrao kao klinac I to se tada tako zvalo, molim lepo, hvala, dovidjenja.
    ---
    Постојао је живот и пре вас партизана.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.