Savet roditelja novosadskih škola: Podrška uvođenju "policijskog časa" za maloletnike

Novoosnovani savet roditelja za osnovne i srednje škole u Novom Sadu podržao je predlog koordinacionog tela za borbu protiv nasilja da se u gradu uvede takozvani Islandski model, kao i da se uvede zabrana boravka van kuće bez pratnje.
Savet roditelja novosadskih škola: Podrška uvođenju "policijskog časa" za maloletnike
Foto: Pixabay
Podsetimo, zabrana podrazumeva da deca mlađa od 16 godina ne mogu da borave van kuće bez pratnje punoletne osobe posle ponoći leti i posle 22 časa tokom zime. Takođe, Savet roditelja se slaže da maloletnicima treba zabraniti i ulazak u ugostiteljske objekte nakon 22 časa.
 
Roditelji su naveli da daju podršku merama za borbu protiv narkomanije i alkoholizma kod mladih, po tzv. Islandskom modelu, koje je predložilo Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama u Novom Sadu. Roditelji apeluju na Grad Novi Sad da predložene mere usvoji i detaljno razradi, pri čemu bi, kažu, posebno trebalo voditi računa da se deci prvo ponudi alternativa.
 
"To podrazumeva da obavežu škole da obezbede besplatno bavljenje sportom učenika svih uzrasta, obavezno takmičenje u svim sportskim disciplinama između škola, da organizuju vannastavne aktivnosti u vidu radionica u kojima će ispoljiti svoju kreativnost, da deo nastave izvode u prirodi i da organizuju edukacije za sve roditelje o problemu narkomanije i alkoholizma. Takođe, da Grad Novi Sad obezbedi deci kolektivni obilazak muzeja, ustanova kulture, kao i pozorišnih predstava", navode u opštinskom Savetu roditelja.
 
Inače, konstitutivna sednica Opštinskog saveta roditelja osnovnih i srednjih škola za ovu godinu održana je u sredu, 10. oktobra. Za predsednicu Saveta jednoglasno je izabrana Jelena Desnica, a za zamenicu predsednice Dragana Ćorić.
 
Više o zabrani kretanja maloletnicima u kasnim satima čitajte OVDE.
  • b

    12.10.2018 08:38
    Naravno da Grad neće ništa uraditi...
    Jer bi trebalo da nešto i urade tj. rade...
    Neće sada da se bave "svojom decom", budućim radno-sposobnim građanima koji treba da ovde žive i rade, doprinose...posle će biti kasno...kada postanu narkomani, delikventi, "navijači" koje zloupotrebljavaju tj. upotrebljavaju...
    Potreban je zatucan narod, disfunkcionalne porodice, bagra koja se lakše kontroliše, ucenjuje i kojom se manipuliše.
    Jer nisu neki izbori na pomolu pa ne moraju, jer ne bi da ulažu sredstva osim u svoje džepove, ne bi da daju besplatan sport deci jer oni i njihovi kompanjoni imaju privatne klubove pa klepaju roditelje na svakom koraku...
    Zašto ne naprave zoološki vrt već jednom u Novom Sadu pa deci nešto ponude od sadržaja? Napravili su dino park sa kompanjonima pa zvrji prazan, ledene šume u zaštićenom području...to može?
    Svaka čast!
    Neka tako vašoj deci neko nameće velike bratove, 3x skuplje ekskurzije, harače raznorazne i sve ostale glupostu...ali ne, oni će studirati po inostranstvu od "pošteno zarađenih para" jer su njihovi roditelji najvredniji i najpošteniji bili pa zaradili...
    Sramota u kakvoj državi živimo!!
    Jednog Japanca dovesti, dati mu milion dolara dnevno platu i to je samo 365 (366) dogišnje...to je sića koliko se pokrade i koliko bi se uštedelo zapravo!!
    I da čovek organizuje posao i vodi profesionalno grad, državu...kad nismo sposobni sami da se organizujemo.
  • NS

    12.10.2018 00:20
    Roditeljima kazne
    "Nema šanse da ja mogu naterati dete da se vrati kući posle škole."!?!?!

    E zbog takvih roditelja deca divljaju nocu po ulicama i dvoristima.
    Ako roditelji nisu sposobni da vaspitavaju svoju decu onda ce kazne mozda moci.
    Neko se mora postarati i o neodgovornim roditeljima.
    Deca koja u 14. godini lutaju noçu po gradu, u 24. ce sigurno biti veliki problemi i roditeljima i drustvu.
  • Vlada

    11.10.2018 18:49
    @Kaćanka 11.10.2018 • 17:05
    Cuj do 22h, aman deca ispod 18 god sa prvim mrakom treba da su kuci.

    Pa ne služe svima deca za uterivanje krava s ispaše kao tebi. I šta se uopšte javljaš? Ovo važi za Novi Sad, a ne za okolna sela.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.