FOTO: Postavljen postament za spomenik Momčilu Tapavici

Postament za spomenik arhitekti i olimpijcu Momčilu Tapavici postavljen je u parku pored Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje (DIF).
Spomenik je trebalo da bude postavljen još do kraja maja ove godine, ali kako je predsednik Matice srpske Dragan Stanić ranije napomenuo, ovaj datum je bio "samo projekcija kada bi to moglo da se završi, a projekcije nikada nisu precizne".
 
Tender za postavljanje spomen-obeležja Momčilu Tapavici raspisan je u martu, ugovor sa JKP "Put" potpisan je u aprilu, a ceo proces trebalo je da bude završen do kraja maja. Cena izrade i postavljanja spomenika je 1,5 milion dinara sa PDV-om. Spomenik je rad autora Luke Kulića, čije je idejno rešenje prihvatio žiri na konkursu Matice srpske. 
 
Spomen-obeležje je zamišljeno kao postament od kružnih betonskih formi koje podsećaju na olimpijske krugove. Na krugovima će biti vertikalni postament sa bistom, a postament asocira na arhitektonski detalj na zgradi Matice srpske, koju je projektovao Momčilo Tapavica.
 
 
Momčilo Tapavica rođen je u Nadalju 1872. godine, gimnaziju je završio u Novom Sadu, arhitekturu i građevinarstvo u Budimpešti. Prema njegovim projektima 1912. godine izgrađena je tadašnja zgrada Sirotišta, današnje Matice srpske, zadužbina Marije Trandafil, kao i drugi objekti u Novom Sadu u periodu između dva svetska rata. Projektovao je i objekte u Crnoj Gori, kao što su Hotel Boka u Herceg Novom, nekadašnja Crnogorska centralna banka na Cetinju i drugo.
 
Posle Drugog svetskog rata koji je proveo u Novom Sadu, odlazi u Poreč da bi radio na obnovi ovog grada, ali oboleva od žutice i 1948. godine umire u Puli. Pre Prvog svetskog rata je bio i politički aktivan, gde je bio u struji protiv radikala, pa je ostala zabeležena njegova tuča sa vođom radikala Jašom Tomićem.
 
Tapavica je bio jedini Srbin učesnik prvih Olimpijskih igara i osvajač bronzane medalje u tenisu, dok je u rvanju bio četvrti, a u dizanju tegova peti. Od atletskih disciplina je odustao zbog povrede. Bio je član trinaestočlane ekipe Kraljevine Ugarske na Olimpijadi, a posle Igara sportom se bavio samo rekreativno.
  • nn

    30.10.2018 16:14
    U trezoru
    ovo kao da je spomenik guverneru NBSrbije
  • /

    29.10.2018 22:42
    /
    eto, a da je gagarin oma bi ga sklonili zbog neprimerenosti
  • Pokojni Čika Franja

    29.10.2018 18:49
    Vrhunac neukusa
    Što vam je spomenik... ubi Bože...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti