Pravosnažna presuda da je Slobodan Beljanski nezakonito doktorirao

Slučaj sa doktoratom Slobodana Beljanskog dobio je svoj sudski epilog, pošto je 4. oktobra ove godine odbijena tužba protiv rešenja Pravnog fakulteta u Novom Sadu o poništavanju doktorata.
Pravosnažna presuda da je Slobodan Beljanski nezakonito doktorirao
Foto: Medija centar Beograd
Kako je saopštio Pravni fakultet, u presudi se navodi da je taj fakultet "osnovano oglasio ništavnom odluku Komisije za javnu odbranu doktorske disertacije Slobodana Beljanskog iz 2001. godine". Upravni sud ističe da se "odluka može oglasiti ništavnom u svako doba", bez obzira na rezultat ranijeg postupka koji je vođen još 2002. godine.
 
Upravni sud je presudio da je Beljanski, koji nikada nije stekao zvanje magistra nauka, mogućnost da stekne doktorat imao do 10. juna 1992. godine. Svi kasniji zakoni, pa i zakon koji je bio na snazi 15. marta 2001. godine, kada je doneta odluka o odbrani disertacije, takvu mogućnost nisu poznavali, već su propisivali i propisuju da doktorsku disertaciju može da prijavi samo onaj ko je prethodno stekao zvanje magistra nauka, navode sa Pravnog fakulteta.
 
Slobodan Beljanski je prijavio doktorat 1987. godine prema tadašnjem pokrajinskom zakonu koji je dozvoljavao da i osoba koja nije magistar nauka može direktno da prijavi doktorat. Izrada doktorata mu je odobrena 10. juna 1987. godine, a rok za odbranu bio je 10. jun 1992. Četiri dana pre isteka roka, Beljanski je povukao svoj doktorat, a u martu 2001. godine odobrena mu je odbrana doktorske disertacije, koju je povukao 1992. godine, a nikada je nije ponovo prijavio, podsećaju na Pravnom fakultetu.
 
Dodaju da je nezakonitost otkrivena 2002. godine, a doktorat poništen 2016, da bi sada ta odluka postala pravosnažna.
 
Podsetimo da je pre dve govine Pravni fakultet saopštio da kao institucija, jeste kriv za navodno nezakonit doktorat, ali da je tome doprinela politička situacija 2001. godine, o čemu više OVDE. Tada je Slobodan Beljanski naveo da je  poništavanje njegovog doktorata vid pritiska, o čemu je 021 pisao u tekstovima koje možete pročitati OVDE i OVDE.
  • Dr

    19.11.2018 19:42
    @ Svetlana
    Djindjiću, Šešelju, Koštunici, Mićunoviću, Koraću itd niko nije uzeo doktorat ,mada su se raznima zamerili. Njihovi su doktorati pravi.
  • svetlana

    19.11.2018 15:14
    gospodin čovek
    Sigurna sam da se Beljanski zamerio vlastima zbog svog rada u Agenciji za borbu protiv korupcije, pa su pokrenuli svoj oprobani i uhodani mehanizam blaćenja. Nekom "pronađu" ljubavnicu, nekom
    neko delo iz prošlosti, nekom previše imovine... Princip je: baciš senku, poseješ intrigu, provučeš kroz blato, proglasiš izdajnikom, šta već kada bude zgodnije...
    Institucije sistema im uglavnom zbog toga i služe.
  • Branko

    19.11.2018 06:44
    Novi sad
    Sve se vraca sve se placa. Mene ste zastupali amaterski sa pripravnicima sad vam se sve vratilo. Nisam zloban ali stara poslovica itekako drzi. Pre ili kasnije sve dodje na svoje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti