Sprečeno gašenje četiri osnovne škole u okolini Novog Sada

Gradska vlast uspela je da sačuva četiri prigradske osnovne škole i spreči njihovo gašenje, na osnovu preporuka Ministarstva prosvete.
Sprečeno gašenje četiri osnovne škole u okolini Novog Sada
Foto: Pixabay
Novi Sad jedan je od gradova koji je uspeo da sačuva osnovne škole u prigradskim naseljima, uprkos veoma strogim i neretko nerealnim kriterijumima predviđenim uredbom Vlade Srbije iz marta 2018. godine.
 
Prema ovoj uredbi, kojom se vode sve opštinske radne grupe za izradu predloga mreže škola u nekom mestu, javna osnovna škola može biti osnovana kao posebna ustanova, za najmanje 480 učenika ili 16 odeljenja. Može da ima i za manje od 480 učenika, ako na udaljenosti do dva kilometra ne postoji druga osnovna škola ili ako se u školi izvodi nastava na jeziku i pismu nacionalne manjine, odnosno dvojezično.
 
Kako je objasnio zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević uoči prethodne sednice Skupštine grada, na kojoj je i usvojen plan umrežavanja osnovnih škola, škole u Stepanovićevu, Šangaju, Begeču i u Bukovcu neće biti ugašene, iako nemaju dovoljan broj đaka da bi se zadovoljili kriterijumi navedeni u uredbi. Međutim, Grad se u nameri da spasi ove škole pozvao na podatak da na udaljenosti do dva kilometra ne postoji druga osnovna škola.
 
"Smatramo da đaci iz Bukovca ne mogu da putuju u Petrovaradin i da đaci iz Stepanovićeva ne mogu da idu u Rumenku. Naša je odluka da te škole ostanu samostalne i našli smo model na osnovu kog imamo pravo da ostavimo te škole u životu i da ih ne gasimo. Novi Sad je grad koji ima veću stopu rađanja nego umiranja, nije normalno da gasimo škole - već da ih nadograđujemo. To smo i planirali ove godine", naveo je Kružević.
 
Za razliku od Novog Sada, kako je 021 pisao, opštinska vlast u Bečeju blizu je da ugasi dvojezičnu osnovnu školu, što je izazvalo pobunu velikog broja građana, ali i svih zaposlenih u školi. Savet roditelja Osnovne škole "Petefi Šandor" ubrzo je nakon saopštenja radne grupe za izradu mreže škola pokrenuo peticiju za očuvanje ove škole sa 253 učenika u 20 razreda, a u vrlo kratkom periodu sakupljeno je više hiljada glasova. 
 
Protiv gašenja ove škole je njen direktor Žolt Virag Balog, koji je bio u radnoj grupi, a za 021 poručio da školu treba održati u životu zbog budućih generacija koje će imati snage i volje da u nju ulože, ali i zbog sadašnjih đaka i zaposlenih.
 
Ova peticija aktivna je još ove sedmice, nakon čega će savet roditelja predati istu Ministarstvu prosvete u nadi da će nadležni na višem nivou imati sluha. Tu priču čitajte OVDE
  • xx

    25.02.2019 20:58
    Inspektor Visekruna stara zvala novi nadimak.
  • Inspektor Višekruna

    25.02.2019 20:27
    Šuplje priče!
    Pa kao se zaposlio kad nije znao jezik? Radio u servisu normalno i odjedanput ne zna jezik?
    Koji bankarskosrpski? Osim toga ja sam zamenio jedan stalan posao drugim stalnim, bolje plaćenim, pa mi banka nije htela dati ni dozvoljeni minus pola godine?

    I da se vratimo temi umrežavanje ne znači da će deca putovati! Ostaju tu gde su, ali će škola biti pripojena drugoj, neće imati svog direktora, pravnika, računovodstvo.
  • Roditelj

    25.02.2019 18:04
    Da se zatvori skola u begecu pa da deca idu u futog u skolu ??? Pa jel moguce? I jos vrtic ugasite i dom zdravlja i super. Svaka cast vlastima.
    ..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti