VIDEO, FOTO: Održan sedmi protest u Novom Sadu, Trifunović se obraćao studentima u menzi

Nekoliko hiljada građana okupilo se na sedmom protestu "Jedan od pet miliona" u Novom Sadu.
Po rečima organizatora, bio je ovo jedan od najposećenijih protesta, a već je zakazano i novo okupljenje, naredne nedelje, 8. marta, u istom terminu.
 
Građani su se okupili na Pozorišnom trgu, gde se prisutnima obratio student, višestruki pobednik takmičenja u besedništvu, Nikola Sibinčić, dok najavljeni govornik, poznati karikaturista Predrag Koraksić Koraks nije došao zbog bolesti. Na protestu su izložene Koraksove karikature, kojima često kritikuje aktuelnu vlast u Srbiji.
 
Sibinčić je poručio da je sadašnja vlast zavila nauku u Srbiji u crni veo, a potom je "razapela na krstove kiča, rijalitija i lažnih senzacionalističkih vesti". Kako je rekao, kamenovanje nauke praćeno je procvatom privatnih fakulteta i nepostojećih smerova pod parolom "uveče prelistaš, a ujutru zablistaš". On se osvrnuo i na ministra prosvete Mladena Šarčevića.
 
"Ne mogu da zamislim bol i tugu jednog roditelja za čije maltretirano dete nakvarcani ministar izjavljuje da mu na čelu piše: 'muči me'. Ali mogu da vam prenesem svoje razočaranje i svoj bes, kada već pomenuti, za moje idole i uzore, potpisnike akademske podrške protestima kaže da su to mala i nebitna imena. Siguran sam i da smo jedina država u kojoj se u izgradnju nove bolnice ulaže četiri miliona, a u izgradnju pevajuće fontane dva miliona. Apsolutno sam siguran da smo jedina država koja umesto kolektivnih ostavki državnih službenika zbog teških infrastrukturnih i bezbednosnih propusta poput neobeleženih pružnih prelaza, neobeleženih gradilišta, neobeleženih radova na putu, čak i nakon desetine smrtnih slučajeva, nastavlja da krivi ljudski faktor besramno bežeći od odgovornosti", poručio je on.
 
 
I ovog puta protestima su se pridružili studenti Univerziteta u Novom Sadu. Oko 200 njih je krenulo u šetnju ka Pozorišnom trgu od fontane kod Studentskog doma "Slobodan Bajić", gde im se obratio glumac i predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović.
 
Trifunović se tokom svog govora nekoliko puta obratio studentima koji se nalaze u menzi želeći im "prijatan obrok", poručujući im da ga ja sramota zbog njih. U jednom momentu poveo je okupljene do menze, gde je nastavio da im se obraća. Kako je rekao, i pre 21 godinu neprijatelji su mu bili "isti nesrećni Aleksandar Vučić, ministar informisanja Slobodana Miloševića, isti Ivica Dačić, direktor omladine Socijalističke partije Srbije Slobodana Miloševića".
 
  
 
"Nadam se da uživate u šniclama, nadam se da znate gde živite - očigledno da ne znate čim sedite ovde, a niste napolju sa svojim kolegama. Ja vam kažem sram vas bilo. Ne znam kako vas nije sramota, ne znam kada ćete se probuditi, ali ja vam želim da to bude što pre, da se ne biste probudili u govnima u kojima već jeste. Prijatno!", rekao je Trifunović studentima u menzi.
 
 
 
On je i prilikom obraćanja na Pozorišnom trgu pomenuo da su studenti nosioci društvene promene, ali da situacija u Studenjaku nije bila sjajna. Kako je rekao, to ga vređa kao čoveka.
 
"Žvaćite polako, žvaćite lagano. Da ja njih pitam, koliko još šta još treba da se desi? Ko treba da popije šipku u glavu, kome treba da izbiju zube, kome treba da ispale šest metaka u leđa, koliko još ortaka sa fantomkama treba da vam sruši nasilje, koliko još helikoptera da padne sa časnim pilotima koje nazivaju pijancima, koliko još novinarki treba da klekne, da biste se vi probudili?", poručio je Trifunović.
 
Predsednik PSG-a je pomenuo i priču o otcepljenju Vojvodine, iznevši niz uvreda na račun lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka. Kako je rekao, ukoliko dođe do otcepljenja, iseliće se iz Srbije, dodavši da građani to moraju da spreče.
 
 
Okupljeni su cepali plakate koji su na održavanja protesta osvanuli u Novom Sadu, a na kojima piše: "Sve su uspeli da unište, s*ebu i pokradu a sad vas vodaju kao stoku po gradu". Mahom se nalaze duž rute kojom će se protestna kolona građana večeras, kao i svakog petka, kretati pod parolom "Jedan od pet miliona". Natpisi nemaju nikakvo obeležje po kojem bi se videlo ko je autor poruke. Više o tome OVDE.
 
 
 

Komentari 177

  • Observer

    05.03.2019 19:52
    @Veverac
    Šta ti nije jasno?
    Dolaziš od samosvesnih, koji svojim neistomišljenicima lupaju glave...
    Prijatelji su ti oni, koji su nas bombardovali...
    Deliš narode na dobre i loše...
    Svađate nas sa komšijama..
    O svom narodu ne mariš.....
    Polemikom zoveš svoje izjave na nivou Informera i Kurira...
    ...i ti bi poseban tretman?

    Nego “napredni” bote i šesti put, da oladiš malo?

  • Veverac

    05.03.2019 10:28
    @Observer
    Zaista si pravi žuti bot:

    1) Dešavalo mi se da na raznim portalima polemišem, ali nikada još nisam nekome napisao da "oladi", i da ide na drugi portal, pošto je "zalutao". Eto kakva je vaša žuta, toliko hvaljena tolerancija.
    2) "i čekić BI pokvarili"; ispravno je "i čekić BISTE pokvarili". Dakle, ne umeš ni pomoćne glagole da koristiš.
    3) Glagoli "nadgorniti" i "nadgornjavati" ne postoje u srpskom jeziku.
    Veliki pozdrav, uz želju da ubuduće budeš tolerantniji i pismeniji...
  • mebendazol

    05.03.2019 07:12
    Prostak nad prostacima
    Bas me je zanimalo sta ce Sergej da kaze. Rado sam otisao ispred pozorista da ga slusam. I sta je rekao? Psovao je i psovao i nista nije rekao. Cemu sve to? Misli da ce tim prostacenjem da razbudi usnuli Novi Sad?

    Nastavljam da podrzavam protest ali dostojanstven, novosadski, bez prostacenja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti