RTV odbacila sve zahteve inicijative "Jedan od pet miliona"

Radio-televizija Vojvodine nije prihvatila nijedan od zahteva učesnika građanskog protesta "Jedan od pet miliona", koji se odnose na ukupan rad i izveštavanje te medijske ustanove, poručuju u inicijativi.
RTV odbacila sve zahteve inicijative "Jedan od pet miliona"
Foto: 021.rs
Predstavnici "Jedan od pet miliona" predali su u ponedeljak zahteve RTV-u u pogledu izveštavanja o dešavanjima na ulicama Novog Sada, s obzirom na to da, prema zapažanjima inicijative, protesti i problemi građana ne zauzimaju ni blizu dovoljno mesta u programu. Generalni direktor RTV Miodrag Koprivica rekao je da će odgovor uslediti u roku od tri dana, a upravo je i stigao.
 
"Odgovor RTV-a sa odbačenim zahtevima biće prosleđen organizatorima protestnih skupova širom Vojvodine, kako bi svi blagovremeno i u potpunosti bili informisani o ishodu građanske inicijative upućene toj javnoj medijskoj ustanovi, u kojoj je od Radio-televizije Vojvodine traženo da poštuje i izvršava svoje obaveze koje proističu iz zakona o javnom informisanju, elektronskim medijima i javnim medijskim servisima. Učesnici protesta '1 od 5 miliona' u Novom Sadu biće obavešteni o tome na sutrašnjem skupu na Pozorišnom trgu u 18 časova, odnosno u Građanskom dnevniku ispred sedišta RTV-a u ulici Maksima Gorkog, koji će biti 'emitovan' na kraju protestne šetnje", navodi se u saopštenju "Jedan od pet miliona".
 
U dopisu koji je potpisao generalni direktor RTV Miodrag Koprivica navodi se da, dodaju organizatori protesta, ta javna medijska ustanova prati proteste "1 od 5 miliona" na svim svojim medijskim platformama, a da postavljeni i obrazloženi zahtevi predstavljaju "mešanje i pritisak na uređivačku politiku kuće i svakog urednika ponaosob". 
 
"Ispunjavanje zahteva učesnika protesta '1 od 5 miliona' u pogledu trajanja priloga o protestima i obaveštavanju javnosti o protestima u Beogradu i drugim gradovima izvan Vojvodine, za čelnike RTV-a bi predstavljalo 'kršenje zakona i kodeksa novinara', a zahtev da se učesnicima protesta obezbedi pet minuta u televizijskom dnevniku RTV-a u 17 časova, kako bi sami neposredno objasnili zašto protestuju i šta traže, te da se informacija o tome prenese i u svim ostalim programima javnog medijskog servisa, u RTV-u su ocenili kao pokušaj 'cenzure na program'", kažu u inicijativi i dodaju da se poslovodstvo RTV nije osvrnulo na zahtev građana da se u informativno-političkim programima, pod istim uslovima koje imaju predstavnici vlasti, omogući i učešće opozicionim političkim strankama i drugim pokretima i organizacijama koje imaju kritički odnos prema stavovima i odlukama vlasti na lokalnom, pokrajinskom i nacionalnom nivou.
 
"Reč je o jednom od ključnih zahteva upućenih RTV-u, koji se u potpunosti zasniva upravo na obavezama koje javnom medijskom servisu propisuju navedeni zakoni. Za razliku od poslovodstva RTV-a, učesnici protesta '1 od 5 miliona' smatraju da principi ravnopravne zastupljenosti svih delova društva u programima javnog medijskog servisa, kao i objektivnog i profesionalnog izveštavanja moraju postati konstanta u budućem radu Radio-televizije Vojvodine", zaključuju u inicijativi.
 
Aleksa Šorak, jedan od studenata koji su u inicijativi, kaže za 021 da će u "Građanskom dnevniku", između ostalog, biti reči i o aktuelnim dešavanjima i problemima u gradu, a predstaviće ih predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke i odbornik u Skupštini grada Veljko Krstonošić. O situaciji koja je nastupila nakon kontakta inicijative i RTV - zahteva Studentskog parlamenta Univerziteta u vezi sa ograđivanjem od protesta, govoriće Tea Vukadin, a o obustavi rada novosadskih poštara građanima će govoriti novosadski poštar Zoran Popnovakov.
  • aA

    01.04.2019 10:12
    A
    Da li je moguće da nije od zahteva nije imao neku logičku osnovu?
  • zeka

    29.03.2019 15:31
    banacan
    Vidim da se Vas dvojica odlicno poznajete.
    imam jedan poslic za vas.

    treba ocistiti poljski wc. pa ko kaze da nema posla?
    ima ako zelite raditi
  • večeras u šetnju

    29.03.2019 15:14
    Nema dijaloga sa njima tiranima. Onii znaju samo da kradu i lažu.
    Protesti kao pritisak ju jedina nada nas građana kojima je muka od ove vlasti i njihovih poslušnika.
    Novosađani, divan je dan, vidimo se večeras.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti