Darko Rundek protiv seče šume na Fruškoj gori

Legendarni pevač Darko Rundek podelio je na svojoj zvaničnoj stranici na Fejsbuku peticiju protiv seče šume na Fruškoj gori.
Darko Rundek protiv seče šume na Fruškoj gori
Foto: 021.rs

On je u objavi napisao: "Nije dakle samo u Hrvatskoj! Brutalna i slijepa pohlepa? Mahnitost?"

Peticija "Zaustavimo seču šume u Nacionalnom parku Fruška gora" na sajtu peticije.rs trenutno ima više od 2.000 potpisnika.

"Ovom peticijom izražavamo stav da se odmah prestane sa nekontrolisanom i neselektivnom sečom šuma koje nisu u funkciji očuvanja i podmlađivanja šuma Fruške gore, već su samo i isključivo u funkciji finansijskog poslovanja Javnog preduzeća Nacionalni park Fruška gora. Pozivamo nadležno Ministarstvo za zaštitu životne sredine da preduzme zakonske obaveze kontrole rada Javnog preduzeća Nacionalni park Fruška gora i hitno zaustavi  dalje uništavanje šuma i ekosistema na Fruškoj gori", piše u opisu peticije. 

Dodaje se da ovakva seča traje “neuobičajeno dugo, nekoliko godina unazad vrlo intenzivno” i  da ona ni po obimu ni po vrsti radova ne spada u aktivnosti koje se izvode u okviru redovnog stručnog održavanja, sređjivanja i održivog korišćenja šumskog područja.

Inače, ovih dana je na Fejsbuku pokrenuta i grupa “Odbranimo šume Fruške gore”, po uzoru na udruženje “Odbranimo reke Stare planine”.

  • Olga

    05.05.2019 11:50
    Evo sad odgledah prilog na italijanskoj televiziji, u kojoj se italijanski investitor hvali da ima fabriku za preradu drva u S. Mitrovici i da obradjuje najkvalitetniji hrast! DA LI TAMO ZAVRSAVA BLAGO FRUSKE GORE? Rodje seku, a Italijan ne pita odakle im???
  • Ko je veci Smrd?

    04.05.2019 12:19
    Da se prisetimo... "Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja prof. dr Milan Bačević i predsednik Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodina dr Bojan Pajtić potpisali su u petak 22. marta 2013. godine ugovor na osnovu koga se prenose osnivačka prava u Javnom preduzeću “Nacionalni park Fruška gora“ sa Pokrajine na Republiku Srbiju"

    http://www.ekologija.gov.rs/fruska-gora-vracena-u-nadleznost-vlade-srbije/?lang=lat

    Hvala Darku Rundeku i svim ostalim dobrim ljudima koji vide destrukciju prirode u Vojvodini i cinjenicu da domoroci nisu u stanju da brinu ni o kamenu a ne sumama!
  • Jaroslaw TDI

    04.05.2019 08:45
    Budaline u planine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti