Forum Kreativna Evropa prvi put u Novom Sadu

Forum Kreativna Evropa koji se bavi novim načinima međunarodne kulturne saradnje biće po prvi put održan u Novom Sadu, 16. i 17. maja, u kulturnoj stanici Svilara i Istorijskom arhivu Novog Sada.
U pitanju je program Evropske komisije za podršku sektoru kulture i audiovizuelnim delatnostima, a u okviru ovogodišnje teme "Relacije: moć kulturne saradnje" biće otvorena pitanja projekata koji podstiču saradnju, boreći se protiv mržnje, stereotipa i različitih oblika društvene nejednakosti.
 
Početak dvodnevnog programa i svečano otvaranje je 16. maja u 11 časova u kulturnoj stanici Svilara. Nakon toga, uslediće predavanje na temu "Javni prostori i društvena nejednakost" o čemu će govoriti gošća iz Švedske, Lena From iz Agencije za umetnost u javnom prostoru. Ona će predstaviti najveći javni projekat realizacije umetnosti u javnom prostoru u Švedskoj.
 
Od 13:15h biće održan panel na temu "Kultura, saradnja i prevazilaženje steretipa", dok će prezentacija programa Evropske unije i drugih programa za sufinansiranje projekata biti od 16 sati u Istorijskom arhivu grada.
 
Takođe, 16. maja, u 20 časova, u kulturnoj stanici Svilara biće otvorena izložba "Turbulator – generator turbulentnih praksi marginalne umetnosti". Izložba predstavlja nepredvidljivu umetnost sa različitim imenima: art bunt, umetnost autsajdera ili samoukih, sirova umetnosti, neinstitucionalna umetnost. Paralelno sa programima u kulturnoj stanici Svilara i Istorijskom arhivu grada, prvog dana novosadskog izdanja Foruma Kreativna Evropa, u EU info kutku svi zainteresovani, koji su se prijavili na radionicu, saznaće nešto više o temi "PR ustanova i organizacija u kulturi na društvenim mrežema" koju će voditi Marija Stevuljević (EU info centar).
 
Panel na temu "Kritička misao u kulturi i umetnosti" otvoriće program Foruma 17. maja od 11:45h u kulturnoj stanici Svilara, gde će od 16 sati biti organizovana i radionica za zaposlene u ustanovama i organizacijama u kulturi pod nazivom "Brainstorming novih saradnji na lokalu". U isto vreme, ali u Istorijskom arhivu grada prijavljeni posetioci imaće priliku da učestvuju u radionici na temu "Umetnost za sve ili kako uključiti lica lišena slobode i maloletne prestupnike u programe u kulturi".
 
Ovo su samo neki od sadržaja ovogodišnjeg Foruma Kreativna Evropa, a celokupan program možete pronaći OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti