Gran pri arhitektama Matijevićevog hotela

Autorski tim koji je projektovao Matijevićev  hotel "Centar" osvojio je Gran pri 33. Salona arhitekture u Beogradu u konkureciji preko 100 radova.
Autorski tim koji je projektovao Matijevićev  hotel "Centar" osvojio je Gran pri 33. Salona arhitekture u Beogradu u konkureciji preko 100 radova. Hotel je projektovao jedan od naših najcenjenijih arhitekata Branislav Mitrović, a uz njega pobednički tim čine Jelena Kuzmanović, Nemanja Zimonjić, Igor Pantić, Ognjen Krašna i Siniša Tatalović.

U obrazloženju žirija stoji:  "Hotel Centar lociran je u kompleksnom urbanom okruženju kao slobodno stojeći prostorni znak na ivici gradskog bulevara. Rafiniranom, izuzetno svedenim arhitektonskim vokabularom izaziva pozor i predstavlja vrlo eksponiran, reklo bi se, dominantan reper u tom višeznačnom dijalogu.  Doslovce poštujući davno etabliranu maksimu Ludwig Mies van der Rohea ‘manje je više’, autori svojim inventivnim, originalnim arhitektonskim izrazom - upotrebom jednog jedinog konstitutivnog elementa formiraju anvelopu - fasadu objekta. Na taj način je potencirana jednostavnost kubične forme, ali i sva njena transparentnost, izuzetna likovnost jasnih vizura". Žiri je naveo i da je "objekat izvedeni segment prvonagrađenog rešenja na konkursu, i da je, i pored svih programskih i budžetskih ograničenja, arhitektonska platforma opstala rezultirajući objektom vrlo visoke estetike".

Hotel koji je izgradio vlasnik Industrije mesa Petar Matijević otvoren je krajem 2009. godine i odmah je privukao veliku pažnju javnosti.  Naime, iako arhitekte i stručna javnost rad profesora Mitrovića visoko cene i stavljaju ga u sam vrh arhitektonskih remek-dela, građani su bili ili su još uvek razočarani izgledom ovog objekta koji se nalazi u strogom centru Novog Sada. Bez obzira što su slušaoci Radija 021 svojevremeno hotel proglasili najvećim građevinskim ruglom u gradu, a slično se desilo i na Fejsbuku, ostaće dilema - da li je to još jedan od arhitektonskih promašaja ili objekat koji najavljuje novu gradsku arhitekturu.

Komentari 119

  • CoolG

    08.09.2011 09:57
    Kubizam ??? HA HA poludeli
    Asociacie:
    1. Zatvor
    2. Indusrijski objekat - Klanica
    3. Magacin

    Da ovo arhitektonsko remek delo stoji negde u Carina - Luka Novi Sad ili pored fabrike Matijevic - Veternik /tu se inace po svemu najvise uklapa.../ pa hajde de al u centru ???
    STRASNO !!!
  • srdjan

    07.09.2011 07:43
    bljak
    Najveci problem je sto je tokom izvodjenja objekta od originalnog projekta ostao samo nagovestaj. Matijevic je zbog smanjenja troskova satarom iskasapio ideju gospodina Mitrovica i dovili smo jednu groznu besmislicu na najreferentnijem mestu u gradu.
    Cudi me sto se gospodin Mitrovic javno ne distancira od tog objekta. Jos vise me cudi je sa tim projektom konkurisao za nagradu.
    Drustvo novosadskih arhitekata, koje je vodilo konkurs za idejno resenje cuti!
    Mi smo jedna blatnjava kasaba, ne vise od toga.
    Svi oni setaju u Armani odelima i gumenim cizmama i to im je sasvim normalno.
    Bljak!
  • vukasin

    06.09.2011 14:16
    @sale novosadjanin
    Cus coce,izgleda da si bijo kod doktora Maksa.
    Danas si komentarisa po moju mjeru.
    Ipak si ti dobar cojek ,ali onaj djavo- doakace mu Maksa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti