Spens ostvario dobit, sve ide na pokrivanje gubitaka

Javno preduzeće Sportski i poslovni centar "Vojvodina" u 2018. godini je, za razliku od prethodnih godina, ostvarilo dobit.
Spens ostvario dobit, sve ide na pokrivanje gubitaka
Foto: 021.rs
Kako se može videti u izveštaju o realizaciji programa poslovanja ovog preduzeća, koji će se naći pred odbornicima Skupštine grada, u prošloj godini ostvaren je dobitak od 189 miliona dinara.
 
Prihodi su bili 925,5 miliona dinara, što je manje od očekivanog, ali su za 400 miliona dinara veći od prihoda u 2017. Međutim, da je Spens i dalje neefikasan, pokazuje i to što je najznačajnija stavka u prihodima ovog preduzeća ona pod kojom se sabiraju dobijene subvencije.
 
Subvencije su najznačajniji prihod i one su u ovo javno preduzeće upumpane u iznosu od 454,6 miliona dinara. Zahvaljujući izdavanju poslovnog prostora Spens je zaradio 247 miliona dinara, a od zakupa sportskog prostora u preduzeće je stiglo 123 miliona dinara. 
 
Nasuprot tome, rashodi su bili veći od planiranog - 738,6 miliona. Pojedinačno, najviše je otišlo na zarade (176 miliona), a potom slede troškovi električne energije, toplotne energije, utrošene vode, porez, usluge održavanja... Iako je rashodna strana veća od planiranog, menadžment je uspeo da smanji troškove u odnosu na 2017. 
 
Ipak, gotovo sva dobit otići će na pokrivanje gubitaka iz prethodnih godina. Odlukom o raspodeli dobiti predviđeno je da ona bude podeljena između preduzeća i Grada. Novac preduzeća ide na pokrivanje gubitaka, ali i druga polovina, namenjena osnivaču, biće iskorišćena za istu namenu. Jedan odsto ukupne dobiti uplatiće se osnivaču za uplatu javnih prihoda. 
 
U izveštaju se razmatraju i šanse Spensa, pa se pominje izgradnja hotela, obogaćivanje ponude objekta, novi restorani, ali i "poboljšanje imidža ekskluzivnosti uz strategiju umereno visoke cene", dok se kao rizici vide neplanirane havarije i odluka da se sportski klubovi sami finansiraju. 
 
Podsetimo, Spens je 2017. godinu završio sa gubitkom od 307 miliona dinara, dok je minus iz prethodnih godina bio veći od 719 miliona. U oktobru prošle godine otplaćen je dug za dugoročni kredit Razvojnom fondu Vojvodine.
 
Međutim, Spens je u februaru doneo odluku da uđe u novi kredit od 100 miliona dinara, što će biti iskorišćeno za otpremnine 70 radnika. Još jedna odluka gradskih vlasti privukla je pažnju javnosti, a to je da se dug Spensa od pola milijarde dinara pretvori u trajni ulog Grada u kapital preduzeća čiji je osnivač. 
 
U međuvremenu, licitira se i sa idejama o budućnosti objekta iz 1981. godine, ali finalnog plana još uvek nema.
  • Nemanja

    27.06.2019 14:23
    @Liman FCV

    Podržavam svaku varijantu u kojoj će to ruglo od stadiona biti srušeno, a divljaci koji se na njemu okupljaju izmešteni na najudaljeniju periferiju grada.
  • Komšija

    26.06.2019 13:17
    Da razjasnim
    Komšija i Komsija nisu iste osobe...
    Hvala
  • /

    26.06.2019 10:16
    /
    @RIZBO
    za takvo nesto spens ima menadzment pa neka koriste malo glavu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti