FOTO: Električni dvotočkaši osvajaju Novi Sad, a sada su jeftiniji nego ikada

U vremenu brzog razvoja tehnologije, ali i ekološke svesti o sredini u kojoj živimo, automobili postaju sve manje relevantno prevozno sredstvo, naročito ako koriste fosilna goriva.
Mlađi, stariji, zaposleni, nezaposleni, pokretni i manje pokretni stanovnici Evrope, Srbije, a naročito Novog Sada, biciklistički najrazvijenijeg grada u Srbiji, sve više se okreću dvotočkašima i bicikl koriste kao sredstvo za svakodnevno kretanje u saobraćaju. 
 
Iako je bicikl neverovatno popularno prevozno sredstvo, postoji još bolja opcija, a koja polako zauzima prvo mesto po ekonomičnosti, lakoći upotrebe i prilagođavanju različitim tipovima korisnika. Reč je o električnom biciklu.
 
Šta je električni bicikl?
 
Ukratko, e-bike je budućnost biciklističkog prevoza u Evropi i Srbiji, a stvarnost širom sveta. Već sada ih vidimo na ulicama naših gradova, a iako odudaraju od sredine po svom neobičnom i pomalo futurističkom izgledu, korisnici i te kako osećaju mnogobrojne prednosti vožnje ovakvih dvotočkaša "na baterije".
 
 
E-bike je bicikl sa elektromotorom i baterijom koja se puni kao što biste punili, na primer, svoj mobilni telefon. Ima pedale koje okrećete i u zavisnosti od brzine vašeg pedaliranja, motor ubrzava ili usporava. Zahvaljujući mnogobrojnim opcijama, možete potpuno da isključite svoje učešće u pokretanju električnog bicikla (kad se oslanjate samo na motor) a možete i da koristite svoju snagu, uz dodatno ojačanje motora i lakše se krećete. 
 
To znači, između ostalog, brže i lakše prelaženje vrlo velikih udaljenosti i kilometraže, uz udobniju vožnju, što će najviše značiti "zrelijim" biciklistima koji bi da nastave sa vožnjom ili, pak, potpunim početnicima. Jednostavno, vozite se veoma ekonomično, zauzimate malo prostora, ne zagađujete sredinu, pokretni ste i lako održavate svoje vozilo. 
 
Električni bicikl mnogo znači i zauzetim roditeljima koji svakog jutra voze svoje mališane u vrtić i škole, ili žure na posao. Takođe, mnogi zaposleni i preduzetnici jednostavno preferiraju bicikl u odnosu na automobil, a e-bike im je savršeno rešenje za jutarnju vožnju do posla ili popodnevnu vožnju kući.
 
Osobe sa invaliditetom naročito će biti iznenađene korisnošću ovakvog prevoznog sredstva. Uz sve prethodno navedene benefite, treba napomenuti da električni bicikl ne zahteva registraciju i nošenje zaštitne opreme jer se, prema domaćem zakonodavstvu, i dalje ne smatra motornim vozilom. Ovo važi u slučaju da e-bike ima pedale, elektromotor snage do 250 W i kreće se maksimalno do 25 kilometara na čas, što zadovoljava potrebe većine redovnih korisnika.
 
Kako da kupim svoj električni bicikl?
 
Ovlašćeni prodavac i serviser električnih bicikala u Srbiji je Fanatic bike. Zahvaljujući popularizaciji ovog prevoznog sredstva, Fanatic bike na teritoriji cele Srbije besplatno isporučuje sve vaše porudžbine, a trenutno najpovoljniji i najmoderniji brend e-bicikla je Moderna S
 
Svaki kupac dobija garanciju od 24 meseca na svoj dvotočkaš, a svi rezervni delovi za svaki od modela su obezbeđeni - te nema potrebe da brinete da ćete ostati bez nekog od delova u slučaju nužde. Ovi modeli obezbeđuju da sa jednim punjenjem svog bicikla prelazite čak do 40 kilometara, što znači da po kilometru trošite jedva 30 para.
 
Posebna prednost je vreme punjenja. Naime, potrebno je oko četiri i po sata da u potpunosti napunite bateriju, a potom bicikl možete komotno da vozite čak i tokom cele radne nedelje.
 
U ponudi su mnogobrojni modeli, u zavisnosti od preferencija koje imate. Prosečna cena Moderna S modela je oko 500 evra, što je neverovatno povoljno za kvalitetan e-bike.
 
Pitanje parkinga je rešeno, zagađenje životne sredine je eliminisano, a zadovoljstvo vozača je na vrhuncu. Za više informacija o modelima koji su u ponudi u ovom trenutku pogledajte OVDE, a možete i pozvati Fanatic bike na telefon 063/387-390.
 
Fanatic bike nalazi se u Dalmatinskoj 2 (ulaz sa Bulevara Evrope), kao i u Železničkoj 56.
  • Aleksa

    23.07.2019 21:49
    Inteligentniji
    Sa bzirom da su svi oni koji su već u EU daleko inteligentniji i informisani što se tiče izduvnih gasova, pa su svesni da svojim vozilima u svojoj životnoj sredini prave kancerogene gasove koje izazivaju leukemije, rakove... Eto zašto oni za dž Vama maltene poklanjaju auto, dok isti Finci, Danci, Holanđani, Švajcarci i ostale inteligentniji civilizacije voze bicikle, trotinete i bave se sportom i jesu hipstera vegani sa razlogom... Dotle suprotno njima Srbija voli leukemije, kancer, uživa se u izduvni gasovima kao da smo ili ludi ili suicidni. Mi smo narod koji obožava smeće. Zato je u Srbiji životni vek duplo kraći nego u EU ali bitno da se vozi auto i da se nose kancerogene krpe kojekakvih falsifikat olova i sličnih štampi na telu kao tobože originala...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti