Proveriće se bezbednost novog dečijeg igrališta u Limanskom parku

Gradska uprava će proveriti da li je izvođač radova novog dečijeg igrališta u Limanskom parku sve uradio po bezbednosnim propisima, saznaje 021.rs.
Proveriće se bezbednost novog dečijeg igrališta u Limanskom parku
Foto: 021.rs

U Gradu, reagujući na primedbe građana da se radovi izvode mimo građevinskih propisa, navode da je sve u skladu sa zakonima, jer se postavlja "urbani mobilijar".

Provera bezbednosti dečijeg igrališta će se obaviti nakon pritužbi građana koji su primetili da su nove sprave na igralištu direktno ankerisane ili zašrafljene u tartan podlogu. Kako su za 021.rs ispričali Novosađani koji su primetili ove propuste, čak i uvidom u skice u konkursnoj dokumentaciji za javnu nabavku ovih radova "vidi se da nešto nije kako treba".

"Ako pogledate ljuljašku videćete da je bukvalno zašrafljena za tartan podlogu, a u konkursnoj dokumentaciji se navodi da treba da ide 60 centimetara u zemlju. Takođe, takozvana "penjalica piramida" prema tenderu treba da je četiri metara visoka, a koliko svako može da vidi to je maksimalo dva metra i još na skici su ankeri koji je drže na 1,2 metra ispod površine, što ovde jasno nije slučaj. Ne znam kako su mogli da dozvole izvođaču da izvede ove radove", kaže jedan od Limanaca koji se obratio 021.rs.

 

Obilaskom igrališta reporter 021.rs se uverio u navode sugrađana, kao i da radovi u Limanskom parku nisu još gotovi. U Upravi za građevinsko zemljište i investicije navode da će proveriti kako su izvedeni radovi.

"Napominjemo da radovi na izgradnji dečijih igrališta na svim predviđenim lokacijama, a u skladu sa ugovorenim rokom, još traju. Nadzorni organ ove Uprave, zajedno sa izvođačem radova, obići će predmetne lokacije i konstatovati gde je eventualno potrebno intervenisati pa će, shodno tome, izvođaču biti naloženo da izvrši neophodne korekcije", kaže se u dopisu poslatom 021.rs.

Radove u Limanskom parku izvode firme "Pejkom" i "Freaks Division" iz Beograda po ugovoru od kraja aprila u vrednosti od skoro 45 miliona dinara sa PDV-om. Oni sem ovog dečijeg igrališta rade, u sklopu iste nabavke, i rekonstrukciju igrališta i gradnju "zip lajna" na Bulevaru Evrope (između Janka Veselinovića i Hadži Ruvimove), Štrandu (blizu špica) i još tri druge lokacije, kao i gradnju malog skejt parka za decu u Limanskom parku.

Ovo nije jedini posao koje ove firme rade u Limanskom parku, jer su nakon ponovljenog tendera krajem juna dobili posao rekonstrukcije postojećeg skejt parka i gradnju dva basket terena. Ovaj tender je obuhvatio i gradnju basket terena u Ulici Dimitrija Avramovića i još bar jednoj nedefinisanoj lokaciji u gradu. Ovaj posao "Pejkom" i "Freaks Division" iz Beograda zajedno sa "GC Simkon" iz Kragujevca rade po ceni od skoro 37,5 miliona dinara sa PDV-om.


 

Baš povodom svih ovih radova grupa Limanaca pre nekoliko nedelja je pisala gradskim inspekcijama tražeći da se objasni zakonitost svih radova u Limanskom parku, jer ne postoji Plan detaljne regulacije za park, koji tek treba da se izradi, te nije jasno kako onda UGZI izvodi ove poslove. Građani su pisali i gradonačelniku Milošu Vučeviću, ali odgovor još nisu dobili, sem što je preko medija izjavio da se radovi izvode po zahtevu mesne zajednice i građana.

Povodom ovih pitanja građana u Upravi za 021.rs navode da radovi predstavljaju postavljanje urbanog mobilijara prema Zakonu o planiranju i izgradnji, što znači da zbog toga nema građevinskih i lokacijskih i drugih dozvola, nego samo elaborat.

Prema navodima Grada, elaborat je UGZI napravio u maju i potom ga je 28. maja odobrila gradska Komisija za opšte i komunalno uređenje grada, što pokazuje da je Novi Sad tender za radove na dečijim igralištima raspisao u aprilu, pre nego što je data saglasnost na elaborat o ugradnji opreme i podloge za dečija igrališta. Isti je slučaj i za basket terene i rekonstrukciju skejt parka, jer u odgovoru Grada za 021.rs se kaže da je Komisija dala saglasnost 4. jula, što je čak tri meseca od prvobitno raspisanog tendera za ove radove.

  

  • Светозар Милетић

    27.07.2019 20:31
    @Sss, у потпуности се слажем са Вама. Најболније је то што је то дозвољено да прође као пројекат. Или смо нестручни или смо толико ниско пали моралом ...
  • Gojko

    27.07.2019 18:34
    Bezbednije je da šaljem dete u kladionicu nego na igralište. Možda ima vutre, ali bar znam da je policija kontroliše.
  • LIMAN 2

    27.07.2019 11:22
    A PARA za PUMPU FONTANE NEMA
    Od tolikih silnih miliona!???
    Fontanu ste isključili pre sedam godina!
    Samo je obečanje dobijeno iz kabineta gradonačelnika!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti