FOTO, VIDEO: Kosti porodice Čenazi i sa jermenskog groblja položene u kosturnicu

Ostaci 91 kostura sa jermenskog groblja i četvoročlane jermenske porodice Čenazi, kao i više skeletnih ostataka, položeni su danas, 25. septembra u kosturnicu ispred Galensovog solitera.
FOTO, VIDEO: Kosti porodice Čenazi i sa jermenskog groblja položene u kosturnicu
Foto: 021.rs

Sve kosti su spakovane u 37 posebno označene plastične kutije i postavljene na metalnim policama u betonskoj kosturnici kako bi bile očuvane i narednih vekova, a u sledećih mesec dana na poklopac kosturnice biće postavljen spomenik porodici Čenazi.

Čin polaganja kostiju pratio je i verski obred župnika Roberta Erharta.

Podsetimo da je spomenik porodici Čenazi bio na mestu gde je sada Galensov soliter i da je od 2016. godine bio na restauraciji.

Spomenik je bio i jedini ostatak nekadašnje Jermenske crkve srušene šezdesetih godina zbog gradnje saobraćajnice, a podsećao je na crkvu i groblja koje su bile uglu sadašnjeg Bulevara Mihajla Pupina i Narodnih heroja.

Kako je objasnio direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Siniša Jokić, kosti su pronađene u zemlji gde je sada soliter, a ranije je bio prazan plac i srušena zgrada Komunalne banke, kao i na okolnom prostoru.

Arheolozi su nakon rušenja Komunalne banke pronašli kosti sa nekadašnjeg jermenskog groblja, ali i ostatke praistoriskog naselja i druge tragove iz istorije Novog Sada. Kosti su ove tri godine čuvane i dokumentovane, arheološki artefakti su očuvani i biće predati muzeju, dok je ostalo što je pronađeno zabetonirano u temeljima zgrade.

Prilikom postavljanja kosti u grobnicu, rečeno je da će u narednih mesec dana biti urađeno parterno uređenje ovog prostora na Bulevaru Mihajla Pupina i da će pošto i spomenik porodice Čenazi bude stavljen i na zemlji ucrtane konture nekadašnje Jermenske crkve, biti upriličena i javna svečanost ponovnog otkrivanja ponovnog spomenika sa kosturnicom. Najavljeno je da će na svečanom otvaranju biti pored predstavnika Grada, Zavod za zaštitu spomenika i Galensa biti prisutni i predstavnici pravoslvane i katoličke crkve i drugih verskih zajednica, kao i predstavnici Jermenije.

  • Dubravka

    07.11.2019 00:04
    Akexa
    Obred su obavili rimokatolički sveštenici jer je Jermenska crkva u Novom Sadu bila katolička mehitaristička crkva . Većinska crkva u Jermeniji je Jermenska apostolska crkva koja pripada drevno - istočnim ( monofizitskim ) crkvama.
  • Jelena

    06.11.2019 07:08
    zašto?
    rušimo nešto istoriski vredno i lepo i ružimo grad. N. .Sad je trebao očuvati svoj centar. Kada se podgrađe u Petrovaradinu pretvori u pešačku zonu videćemo koliko je nepotrebna ružna raskrsnca sa podhodnikom. Pošta, pozorište, pariski magazin i galencova zgrada naročito. Svi ti objekti mogli su biti na nekoj drugoj lokaciji uz poštovanje i restauraciju prethodnih. Imali bi više šta i za pokazati turistima, ovako ćemo se pretvoriti u exit grad jer je to jedini događaj posećen od stranaca, dok ne srušimo i samu tvrđavu.
  • Akexa

    06.11.2019 00:33
    Ne znam zašto su obred obavili rimokatolički sveštenici kad Jermeni imaju svoju crkvu, koja nije ni katolička ni pravoslavna? Zar nije mogao toliko da se ispoštuje taj čin i da se dovede jermenski sveštenik odakle god, a mislim da ima u Bukureštu, i da za svoje preminule sunarodnike održi obred?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.