Stara zgrada "Albusa" u Radničkoj se ruši, planira se kompleks MUP-a

U prostorijama "Urbanizma" i Mesne zajednice Sonja Marinković, kao i na sajtu "Urbanizma", od danas, 16. oktobra, moguć je rani javni uvid u Konceptualni okvir plana generalne regulacije prostora južno od Radničke ulice.
Stara zgrada "Albusa" u Radničkoj se ruši, planira se kompleks MUP-a
Foto: 021.rs
Plan obuhvata prostor između Radničke ulice, Stražilovske, Keja žrtava racija i Bulevara cara Lazara, odnosno 1.78 ha.
 
Na ovom prostoru planiraju se poslovni objekti, kao i objekti državne uprave, odnosno kompleks Ministarstva unutrašnjih poslova, Policijske uprave Novi Sad i srodnih službi državne uprave.
 
Ovo, navodi se u planu, ima za cilj povećanje operativne efikasnosti PU Novi Sad, a pored programa koji je u skladu sa potrebama policije, u okviru kompleksa mogu da se nađu sadržaji jedinica za pravdu i tužilaštvo. Planirano je da objekti državne uprave zauzmu 2.655 kvadrata.
 
 
U planu se insistira na maksimalnom očuvanju postojećeg drvoreda koprivića u Radničkoj, a pominje se i realizacija parkovske površine u neposrednoj blizini.
 
Na tom prostoru potrebno je rešiti i problem nedostatka parking mesta.
 
Trenutno se u tom delu nalaze poslovni prostori i policijska stanica, a nekadašnji objekti fabrike "Albus" već duže vreme stoje ispražnjeni, van fukcije i devastirani. Predviđeno je da ovi objekti budu uklonjeni, za šta je Uprava za građevinsko zemljište i investicije raspisala javnu nabavku, o čemu više možete videti OVDE.
 
U najvećem delu prostora se nalazi javni parking koji, iako ima kapacitet 125 mesta, većinski nije uređen, pa je samo 40 mesta u zadovoljavajućem stanju, dok se na ostalima nalazi tucanik.
 
U istočnom delu prostora nalazi se glavna crpna stanica, u koju se sakupljaju sve otpadne i atmosferske vode južnog gradskog kanalizacionog sliva. Postojeća crpna stanica i trase kolektora presecaju istočni deo površine namenjene za gradnju, pa je, da bi se realizovali planirani objekti, potrebno izmestiti kolektor i crpnu stanicu. Upravo zbog toga, dinamika izgradnje objekata u istočnom delu ovog prostora biće u potpunosti uslovljena završetkom kolektora duž Beogradskog keja i nove glavne crpne stanice kod železničkog mosta. 
 
Konceptualni okvir plana generalne regulacije možete pogledati OVDE.
  • Bili Kid

    19.10.2019 03:28
    @dule
    E da ti znas odakle su dosli ti kupci stanova i da znas njihov IQ tvoje pitanje bi bilo suvisno.
    Grad je pun retardiranih kretena koji ne znaju ni bon-ton a ne o kvalitetu gradnje ili parking prostoru.
  • dule

    18.10.2019 08:14
    Marko16.10.2019 • 13:23
    Naslov i tekst ne prenose baš najbolje šta je planirano sve da se izgradi. Sudeći bar po komentarima.

    Objekti državnih službi (tu spada i MUP) su planirani na svega 15% površine ukupnog prostora. Blizu 60% su stambeno-poslovni objekti. Na dva kraja placa je dozvoljena spratnost P+10, ostalo P+7. Od deset strana opisa parkiranje se spominje u jednoj rečenici, "planira se".

    Ogromni su novci u pitanju... Preko 10.000 m2 komercijalne i stambene površine. Cene po kvadratu u NS svi znamo, računica je jasna. Neko, a znamo i ko će dobro da zaradi. Priča o novom objektu MUPa je ovde najmanje bitna.






    E vidiš, meni to nikad neće biti jasno. Koji debili troše svoje pare na komercijalne i stambene prostore koji nemaju normalnu mogućnost parkiranja. Pljuneš recimo 1500 - 2500 EUR po kvadratu (a možda i više) i onda nemaš gde da parkiraš. Pa to je suludo.
  • bora

    18.10.2019 07:30
    @n
    Galans i kreativni tim iz Urbanizma zapljunuli su to odavno cim su dosli na vlast.
    Prvo je napravljen projekat za izmestanje izliva kanalizacije i pocelo sa radovima
    kupljena je privatna kuca preko puta Zepelina i evo sada je objavljen plan.MUP je
    tu samo da se zamazu oci a ima mnogo vise drugog prostora.Vlasnik dela
    parcele je i Galans.Ucestvovace se u ovome i igraci iz svih vlasti.Drzava kao
    investitor je tu samo da im dune u ledja jer skupe stanove i poslovne prostore
    nece bas lako prodati.Po meni za NS najlepse bi bilo da se napravi park bez
    objekata.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti