FOTO, VIDEO: Obeležen Dan 1. brigade Vojske Srbije

U Kasarni "Jugovićevo" održano je svečano obeležavanje Dana 1. brigade Vojske Srbije.
FOTO, VIDEO: Obeležen Dan 1. brigade Vojske Srbije
Foto: 021.rs

Ovaj datum se obeležava kao sećanje na 9. novembar 1918. godine, kada je  jedinica Sedmog pešadijskog puka Vojske Kralјevine Srbije, predvođena majorom Vojislavom Bugarskim, umarširala u Novi Sad. Brigadni general komandant Prve brigade Kopnene vojske Zoran Nasković rekao je da su novembarski događaji iz 1918. godine nezaobilazni segment naše prošlosti i da treba da budemo ponosni na ovaj dan.

"Bez poštovanja prošlosti teško ćemo razumeti sadašnjost, a još manje koračati u budućnost", naveo je Nasković.



Svečanosti su prisustvovali brojni gosti, kao i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Miloš Vučević.

Mirović je naveo da je malo reči u našem narodu koje se izgovaraju sa toliko poštovanja kao reč vojska "jer kada kažemo Vojska Srbije, mislimo na hrabrost, sigurnost, zaštitu i mir". On je rekao da se oružane snage naše zemlje, uključujući i Prvu brigadu Kopnene vojske, iz dana u dan modernizuju i opremaju, a da država o njenim pripadnicima vodi sve veću brigu.

"Želimo dobro organizovanu, visokomotivisanu i snažnu vojsku, sposobnu da odvrati svakog potencijalnog agresora od bilo kakvih pretenzija", rekao je vojvođanski premijer.

Vučević je svim pripadnicima Prve brigade kopnene vojske, kako je naveo "u ime svih Novosađana i u ime slobodarskog Novog Sada, stradalnog grada, ali i grada heroja, čestito Dan brigade."

"Naš narod i država su mnogo stradali u 20. veku, kada smo pretrpeli ogromne žrtve i razaranja. Prva brigada ima dugu i bogatu tradiciju koja obavezuje za buduća vremena, kao i sve nas da čuvamo ono što nam je ostalo od predaka, a to su sloboda i mir u kojima danas uživamo. Sve ono što danas rade državno rukovodstvo i Vojska Srbije, čine u cilјu da više ne bude rata i da snažnijom vojskom odvratimo svakoga ko bi pomislio ili pokušao da uradi nešto loše po nas. Tu prevashodno mislim na podršku u vidu novih investicija u opremu, oružje ili oruđe za našu vojsku, što je jasna poruka da niko nikada ne sme da se igra sa mirom i našom slobodom", izjavio je Vučević.



Pored ove svečanosti u sklopu obeležavanja Dana brigade, u vojnom kompleksu u Dunavskoj 33 je otrkivena spomen ploča nekadašnjem komadantu Novosadskog korpusa Mladenu Bratiću koji je poginuo novembra 1991. godine tokom bitke za Vukovar, a o tome pročitajte više OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti