"Novo naselje je park zaštićen od surovosti grada" - ispišite deo knjige o gradskoj četvrti

Kada se govori o Novom Sadu i gradskim četvrtima koje su najhumanije za život, nekako je nezaobilazna tema te priče i Novo naselje.
"Novo naselje je park zaštićen od surovosti grada" - ispišite deo knjige o gradskoj četvrti
Foto: 021.rs
Bistrica, kao naziv, nikada nije zaživeo među Novosađanima. Iako je već davno zašlo u svoje "srednje godine", iako ima nekih mlađih gradskih četvrti, samo je Naselje ostalo konstatno "novo" i zeleno. Osim dobro osmišljene arhitekture, Novo naselje je mesto na kojem su se, kroz decenije postojanja, dogodile raznorazne priče, a deo njih će se naći i na papiru, ukoričene, sa naslovom i autorima. 
 
Novo kulturno naselje pokrenulo je akciju "Prva polovina veka novog Naselja", kojom poziva komšije da im pošalju svoje priče, najdraža sećanja ili zapažanje o Novom naselju, ali i da im, ukoliko žele, dostave fotografiju, dokument ili pismo koje će ovu knjigu učiniti bogatijom.
 
Pesnik Siniša Tucić, te jedan od članova Novog kulturnog naselja koji vodi ovaj projekat, kaže da je urbanističkim planom iz 1974. godine najavljena izgradnja Novog naselja, ali da je već 1957. godine nastao Tozinovac. Neke činjenice o ovom prostoru mogu se naći i u vremenu između dva svetska rata, kada je na Jugovićevu, između Novog naselja i Avijatičarskog naselja, postojao vojni aerodrom. NKN se potrudilo da deo istorije Novog naselja spakuje u publikaciju "Na putu do Kulturnog centra", ali i kroz "Brevijar ulica Novog naselja". Ovog puta, priča o jednom delu grada biće ispričana kroz lična sećanja i utiske samih građana, ali će imati i stručni segment u kojem će biti ukazano na važne činjenice o ovom gradskom naselju.
 
 
Novom naselju nedostaje malo toga da bi njegovi stanovnici s pravom mogli da kažu da je ova četvrt praktično "grad u gradu".
 
Kada padne sneg klinci odlaze na "brda", odnosno atomce u blizini Prve vojvođanske brigade da se sankaju, deca nisu ograničena na igrališta od nekoliko desetina ili stotina kvadrata, nego imaju praktično celo naselje na kojem mogu da se igraju i razvijaju. Problem sa parkingom nije još uvek toliko drastičan kao u drugim delovima gradovima, a ako se sredi dugo obećavani kulturni centar i bazen, bio bi to zaista grad u gradu.
 
Tucić kaže za 021.rs da je Novo naselje poslednje planski građen deo grada, te da je postao nezaobilazni deo posleratne istorije Novog Sada.
 
"I u arhitektonskom i u socio-urbanističkom smislu, ovaj deo našeg grada je zasebna celina u kojoj je stasalo nekoliko generacija Novosađana. Puno je neispričanih priča vezanih za Novo naselje, kako u oblasti arhitekture, demografije, sociologije, tako i u sferi lične istorije i urbane mitologije, a tako malo pisanih tekstova. Nakon izdavanja publikacije 'Na putu do Kulturnog centra', Novo kulturno naselje pokreće rad na sveobuhvatnoj monografiji Novog naselja u kojoj će pokušati da sažme pola veka jedne urbane celine, njenog planiranja, izgradnje, razvoja i njenog  svakodnevnog života", poručuje Tucić.
 
Građani svoj doprinos mogu da daju tako što će odgovoriti na kratka pitanja i poslati svoju priču na OVOM linku. Ozbiljna monografija, sa "debelim" koricama, kakvu najavljuju u NKN, pokriće pola veka života u jednom delu grada. 
 
Tucić objašnjava da je put za monografiju "utaban" objavljivanjem publikacije "Na putu do Kulturnog centra", koja je nastala, jer postoji velika potreba da ovaj deo grada dobije svoj kulturni prostor. Kao dodatak "novonaseljskoj biblioteci" dolazi i "Brevijar ulica Novog naselja", koji tek treba da bude objavljen, a koji je završen. 
 
 
Naš sagovornik objašnjava da "Prva polovina veka novog Naselja" neće biti klasična monografija, nego će autori pokušati da kroz iskustva i znanja više generacija odgovore na pitanje šta je identitet Novog naselja. 
 
"Život na Naselju obuhvata kraj jednog veka i početak drugog. Kraj epohe socijalizma i početak tranzicije koje se još nije završila. Vreme u kojem smo doživeli velike promene na planetarnom nivou. Život današnje dece nije isti kao i život generacija osamdesetih. Današnje generacije žive na internetu, a u vremenu izgradnje Novog naselja tek su se pojavljivali prvi kućni računari, videokasete i video klubovi i tada su bile drugačije igre na ulici. Ipak vezani smo za isti prostor, ista mesta (Šonsi, Jamajka, Pravac, škola, dvorište obdaništa, atomci…) koja su deo naših života i kojih se sećamo ako smo barem neko vreme proveli na Naselju", dodaje Tucić.
 
 
Kada je lepo vreme, kaže ovaj Novonaseljčanin, svaki dan sedi na klupi kod atomaca između ulica Kaće Dejanović i Seljačkih buna, gde se druži sa komšijama različitih generacija. Za Tucića, Novo naselje je veliki park, pun zelenila, klupa, puteljaka, dečijih igrališta...
 
"Park zaštićen od saobraćaja i surovosti grada. Na Naselju ima najmanje divlje gradnje i čini mi se da je planska izgradnja Naselja, u arhitektonskom smislu, sačuvala ovaj deo grada od novog vremena i velikih tranzicionih promena u Novom Sadu. Na Naselju se još uvek javljamo jedni drugima na ulici, vodimo komšijske razgovore, ali jedni druge ne gušimo i svako ima pravo na svoju slobodu i individualizam", zaključuje pesnik Siniša Tucić.
 
Monografija o Novom naselju je otvorena, ali su stranice prazne i čekaju one koji su svojim životima stvarali Novo naselje da ispune te stranice. Priča o kvartu, uspomena, fotografija, dokument, umetnički rad koji je inspirisan Naseljem, sve je dobrodošlo i sve može da bude delić mozaika o Novom naselju.
 
A kada će knjiga biti predstavljena javnosti, to sve zavisi od samih građana i njihove ažurnosti i kreativnosti. Proces stvaranja možete pratiti na društvenim mrežama Novog kulturnog naselja, a svoju priču možete da podelite OVDE.
  • Stara nova

    12.12.2019 18:39
    Dragi Vlado
    Dragi Vlado, obzirom da tema nije o tebi, najljubaznije te molim da ne kvaris istu svojim vedrim duhom i pozitivnom energijom koje si prepun, prosto vrcas od nje. Ostavljamo te da svojim bliznjima ulepsavas dan i zivot svojim ljudskim kvalitetima, verujem da znas o cemu pricam kad se pogledas u ogledalo.
  • Vlada

    12.12.2019 16:58
    @Stara nova

    Ešerihija koli se prenosi vazduhom, kao izduvni gasovi obilaznica autoputa? Zapuštene šikare su parkovi? Molim te, nastavi, ovo je jako zanimljivo.
  • Stara nova

    12.12.2019 11:48
    Argumenti
    Dunav je u delu Srbije, posebno oko NS i BG najvise zagadjen fekalijama, preovladjuje eserihija koli, rezultat je vise studija sa Austrijskog medicinskog, tehnoloskog idr. fakulteta, a ono potkresano cudo se tesko moze nazvati parkom. Uzivaj u netaknutoj prirodi. Mi smo okruzeni prirodnim parkovima. Lep pozdrav

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti