FOTO: Veliki deo Podbare postaje "zona izgradnje"

Nacrt Plana detaljne regulacije (PDR) Podbare predviđa veliki deo ovog naselja kao "zonu izgradnje", što znači da će mnogi postojeći objekti biti srušeni.
FOTO: Veliki deo Podbare postaje "zona izgradnje"
Foto: 021.rs
Područje obuhvaćeno planom ograničeno je Temerinskom ulicom, Ulicom Venizelosa, ulicama Filipa Višnjića, Marka Miljanova, Milana Rakića, Marka Nešića, Đorđa Rajkovića i Almaškom ulicom. 
 
Obuhvaćeno područje podeljeno je na četiri urbanističke celine od kojih je jedna, linijski centar uz Temerinsku i Venizelosovu, planirana kao niz poslovnih, poslovno-stambenih i stambenih objekata i u procesu je intenzivne izgradnje. Urbanistička celina broj dva obuhvata centralno područje ovog dela Podbare, a namenjena je pretežno za višeporodično stanovanje, ali i za opštegradski centar, javne službe i višespratne garaže. Treću celinu čine tradicionalne podbarske zgrade uz Ulicu Filipa Višnjića i Venizelosovu, dok je četvrta celina deo Almaškog kraja čiji je deo evidentiran kao prostorno kulturno-istorijska celina koja uživa prethodnu zaštitu.
 
U procesu prethodne zaštite je i jedna od poslednjih trščara u Novom Sadu, u Ulici Save Vukovića broj 38, koja je sagrađena još 1885. godine i u dobrom je stanju i ona će, po planu, biti sačuvana. Prethodnu zaštitu uživaju i objekti u Ulici Marka Miljanova broj 11 i 13, kao značajni za graditeljsko nasleđe. Iz istog razloga planirano je da se očuvaju kuća u Patrijarha Čarnojevića 5 i zgrada u Ulici Jug Bogdana 1.
 
Od značajnijih intervencija na postojećoj saobraćajnoj mreži planira se proširenje kolovoza u Venizelosovoj, izgradnja biciklističkih staza duž Venizelosove, Temerinske i dela Pavla Stamatovića, povezivanje Ulice Filipa Višnjića sa Ulicom patrijarha Čarnojevića, i rekonstrukcija raskrsnice Marka Miljanova, Đorđa Rajkovića, Zemljane ćuprije i Milana Rakića u klasičnu četvorokraku raskrsnicu.
 
Velika promena je i to što se deo Ulice Đorđa Rajkovića do Ulice Pavla Stamatovića, ispred "Svilare", pretvara u pešačku zonu.
 
Planirana je i izgradnja višespratne garaže za putničke automobile, kapaciteta oko 200 parking mesta. Garaža bi trebalo da ima suteren, prizemlje, dva sprata i ravni krov, na kom bi isto bilo moguće parkiranje. 
 
Moguća je i zamena objekata po obodu zone, uz Kosovsku ulicu i Ulicu Pavla Stamatovića, ukoliko bi novi objekti bili iste spratnosti. Isti je slučaj i sa zgradama u Ulici Filipa Višnjića 30, 34, 42 i 44.
 
Gradiće se i objekti u Gundulićevoj, Kosovskoj i Jaše Ignjatovića, kao i zgrada na uglu Gundulićeve i Save Vukovića, maksimalne spratnosti od četiri sprata plus potkrovlje. Na uglu Kosovske i Marka Miljanova trebalo bi da bude izgrađena petospratnica, koja bi imala i potkrovlje.
 
Parcele označene žutom bojom su predviđene za izgradnju
 
Na parceli firme za prodaju guma i tehnički pregled "Agrohim & Kemoimpex" koja se nalazi u Filipa Višnjića 12 predviđena je i hala za skladištenje autodelova, ali i interne saobraćajne površine. 
 
Nedostatak zelenila veliki je problem ovog novosadskog naselja, a nadležni to planiraju da reše parkovskom površinom u okviru Trga Save Vukosavljeva koja bi se koristila za odmor, šetnju i igru. Ovaj prostor, smatraju, treba upotpuniti stazama, urbanim mobilijarom i elementima dečijeg igrališta.
 
Planiraju se i dvostrani drvoredi u ulicima širim od 15 metara, a jednostrani u užim. Dodatno zelenilo trebalo bi da se nađe i na parcelama kompleksa javnih službi (osnovne škole, predškolske i zdravstvene ustanove).
 
PDR predviđa i izgradnju kompleksa predškolske ustanove u Ulici Đorđa Rajkovića, koja bi imala maksimalno jedan sprat i potkrovlje. Osnovna škola "Ivan Gundulić" će biti zadržana, uz mogućnost nadogradnje, ali je planirano uklanjanje svih postojećih objekata na neposredno susednim parcelama kako bi se formiralo dvorište objekta i obezbedilo zadovoljenje standarda neophodne slobodne površine po učeniku. 
 
Novi objekat Doma zdravlja trebalo bi da bude smešten u Ulici Jug Bogdana i da ima prizemlje i dva sprata. Minimalna površina nove zgrade je 1.200 metara, a neophodan broj parking mesta je samo pet. 
 
Plan detaljne regulacije Podbare u Novom Sadu može se pogledati u zgradi Skupštine grada, u prostorijama Mesne zajednice "Podbara", u prizemlju zgrade "Urbanizma" i na sajtu "Urbanizma", i to do 9. januara 2020. godine. Ovim je građanima ostavljeno malo vremena da analiziraju plan i ulože primedbe, kao i Komisiji da ih pregleda, budući da period zahvata i sezonu novogodišnjih i božićnih praznika.
 
Zainteresovani mogu svoje pisane primedbe povodom Nacrta da dostave Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove u vreme trajanja uvida, a javna sednica Komisije za planove, na kojoj će se razmatrati prispele primedbe, održaće se 16. januara u Plavoj sali skupštine grada, sa početkom u devet časova. 
  • cuca

    19.01.2020 11:32
    Mene zamima Sumadijska ulica.Ostsle su dve kuce samo dali ce se rusiti?
  • Ksena

    16.01.2020 20:02
    Lako je pisati
    Lako je pisati komentare ovde, ali sto se niko ne organizuje i da svi izadju na ulicu, da se uradi protest, i da se trazi zastita podbare u smislu i spratnosti i parkinga i zelenila
  • Stojanov

    09.01.2020 22:36
    Foto: Veliki deo Podbare posta
    Vlasnica sam gore pomenute "trscare" . Na predlozenom planu moje celo vlasnistvo je satirano crvenom bojom ! Jedino na sirem podrucju . "Trscara" je u "dosta dobrom stanju" navodi autor teksta . Drzavna institucija koja se bavi kulturno-istorijskim spomenicima je poslala dopis Gradskoj upravi za urbanizam izgradnju i gradjevinske poslove da na Planu naznace ceo moje vlasnistvo za "zasticeni kulturno istorijski spomenik" Posto meni ne pada napamet da postanem eksponat u kulturnom spomeniku , decidirano porucujem gore pomenutoj instituciji da i ne razmislja da me "zastiti" . Decenijama obnavljam trscani krov , krecim , podzidavam naboj o svom trosku . Celo to vreme grad nije dao jedan jedini dinar.
    Izuzetno nekulturni postupak doticne institucije ogleda se u tome da me nisu konsultovali , poslali dopis , posetili ... Nacinom dekreta oni odlucuju sta ce moja imovina biti. Ovim putem im porucujem da cu ja i dalje o svom trosku uredjivati kucu pod trskom jer je volim kao moju dedovinu ali ako se budu drznuli da je stave pod " zastitu" , krov cu zameniti crepom . To ce biti njihova krivica a ne moje. Do tada neka razmisljaju o "trscarama" u ulici Kraljevica Marka .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.