Policajci u civilu protiv džeparoša

Novosadski policajci se u civilu voze gradskim prevozom kako bi predupredili džeparenje, saznaje Radio 021.
Novosadski policajci se u civilu voze gradskim prevozom kako bi predupredili džeparenje, saznaje Radio 021.

Ukoliko prilikom vožnje gradskim autobusom neko pokuša da vam zavuče ruku u tašnu ili džep, postoji mogućnost da je taj neko već "na skeneru" pripadnika policije koji se vozi autobusom u potrazi za kradljivcima. Kako za 021 kaže Goran Petrović iz novosadske policije, džeparoše je teško pronaći kad već počine krivično delo, tako da policajci rade na pronalaženju osumnjičenih u sred "posla".

"Mi se trudimo da džeparenje zaustavimo pre nego što se desi, a to između ostalog podrazumeva da se naši pripadnici voze autobusima, držeći poznate prestupnike na oku. Naš cilj je da stranku stoprocentno obeštetimo, a hvatanje lopova na delu je najsigurnije rešenje", kaže Petrović.

Prema njegovim rečima, policija ima utvrđen spisak džeparoša povratnika, koje onda prate i paze da ne propuste džeparenje, koje su ovi majstori svog posla usavršili. Petrović navodi da problem nastaje kod dobro poznatih lopova, koji već prepoznaju policajce u civilu, pa im onda u pomoć priskaču vozači autobusa koji dojavljuju da je sumnjiva osoba ušla u vozilo Gradskog saobraćajnog preduzeća. On dodaje da je predrasuda Novosađana da najviše džepare Romi ne samo pogrešna, već i opasna, jer kod socijalnog porekla lopova lake ruke nema pravila.

"Ranije su to bili uglavnom prekršioci romske nacionalnosti, ali sad više nema pravila. Džepare svi, od sređenih studentkinja do uglađenih starijih sugrađana, preko narkomana do onih koji izgledaju kao biznismeni", navodi ovaj inspektor.

Međutim, neki sugrađani imaju i dosta problema prilikom prijavljivanja džeparenja. Kako za 021 kaže naša slušateljka Jasmina, kada je pokušala da pozove policiju nakon što je pokradena u autobusu, operater joj je spustio slušalicu.

"Kada sam shvatila da mi nema novčanika, normalno, odmah sam pozvala policiju. Kada sam okrenula 92, samo su mi kratko rekli da to nije njihov posao i uputili me na drugu adresu, gde su mi spustili slušalicu", navodi ova Novosađanka.

Ona tvrdi da su joj u Odeljenju za džepne krađe rekli da ostane na licu mesta, nakon čega se ni posle sat i po vremena niko nije pojavio.

"Kada sam ih pozvala, rekli su mi da sačekam i da će neko uskoro doći da mi uzme podatke. Nakon sat i po vremena stajanja na kiši, ukapirala sam da niko neće doći", navodi Jasmina.

Goran Petrović iz novosadske policije kaže da je u tom konkretnom slučaju došlo do greške, jer je operater sa 92 pogrešno preusmerio poziv. Prema njegovim rečima, sugrađanka je naknadno kontaktirana i greška je ispravljena. Petrović dodaje da džepnu krađu nije dovoljno samo prijaviti telefonom, već da oštećena stranka mora doći u SUP, jer postoji registar lopova pomoću kojeg se rešava dobar deo slučajeva.

"Mi naprosto ne uzimamo prijave preko telefona, baš iz tih prostih razloga što ovde imamo spisak prekršilaca sa sve fotografijama, opisom i tetovažama, zovemo sugrađane da dođu ovde u policijsku stanicu u Pap Pavla", objašnjava ovaj policajac.

Petrović kaže da je nemoguće proceniti tačan broj džeparoša koji vrebaju u Novom Sadu. Prema njegovim rečima, ono što je sigurno je da ih uvek ima, a tačan broj zavisi od više faktora.

"Sad kada bih rekao da u ovom trenutku Novim Sadom "operiše" petnaest džeparoša, to ne bi bilo dovoljno precizno. Neki odu na izdržavanje kazne zatvora, neki budu pušteni pa se opet bace na stari posao. Neki izađu pa više nikad ne kradu. Iz svih tih razloga ne znamo tačan broj potencijalnih lopova, jer oni cirkulišu", kaže Petrović za 021.

A kako dalje ide postupak, nakon što ste odžepareni? Ako je neko opljačkan, podnese prijavu policiji, i ukoliko policija nađe džeparoše i ukradene stvari na osnovu opisa, problem je rešen. Policija tada pokreće tužbu protiv lopova, a i oštećena osoba to isto može da učini, mada se to često ne isplati, pa sugrađani odustaju od te opcije. Ili prosto, vaš novčanik završi u kontejneru. (Miodrag Sovilj)

  • Morten Olsen

    25.04.2011 21:12
    Naučna fantastika
    Počeo sam da čitam članak, i kada sam video da obiluje glupostima, prekinuo sam. Pa koga panduri farbaju? Ni oni sami ne veruju u ovo. Džeparoše, i ako ih uhvate, nakon pola sata ih puste. I šta rade? Samo ih zapišu. SMEŠNO!
  • sour

    25.04.2011 18:34
    komentar
    TT je u pravu,najgore prodju oni koji hoce da pomognu,ispadnu lidi,gori od lopova.Mozda ipak treba biti mudriji,pa bolje proceniti sta raditi.Kada su meni ukrali novcanik u gradskom autobusu,koji je bio gotovo prazan,pa sam mislila da to nije rizik,otisla sam u sup licno da prijavim,prvo sto su me pitali ,,ko vam je bio sumnjiv u tom autobusu,,. Nisam mogla da odgovorim na to pitanje,jednostavno nisam razmisljala ko se vozi u autobusu,nekad uopste ne gledam likove putnika,uglavnom nesto razmisljam.Elem posto dezuraju mupovci u civilu,preporucila bi preko puta futoske pijace ,kod pekare ,,dunav,,.Tu je uvek guzva,staje 6 i 2,dzeparosi po nekoliko puta udju i izadju dok autobus ne krene sa stanice i ,,svasta,, se izdesava.Onda oni dzeparosi koji ostanu na ulici udju u pekaru i pocnu da ,,prate,, novcanike musterija.
  • TT

    25.04.2011 17:03
    georg
    jeste, upravo o tome i pričam. a ovo što naš sugrađanin kaže, kako su ga ostavili na suvom, je tužno i tragično. mogao je i gore da prođe, oni i noževe vade. a da im neko otme taj nož ili izvadi sekiricu pa ih nasikira, išao bi na robiju. džeparoši se vade na sve moguće načine, mojoj babi su digli tašnu par puta, a ona je kao i svaka baba držala i pin tu negde i ovi odma na bankomat. nađena je ciganka koja je to uradila, ukupno je ukrala oko 360.000din od oštećenih strana koje su se pojavile na suđenju, ona nije dobila nikakvu kaznu jer je izjavila da se promenila sad ima decu itd, više kao ne krade jelte i sudija je rešila da se ona popravila i nije je kaznila. uputila je stranke na privatnu tužbu. da je dobila robiju, da je neko otišao da joj zapali kartonsku kuću, razmislili bi dvaput, ne bi mislili da su jači od države. ja vas sve pozivam na rigoroznu i odlučnu firizčku reakciju ukoliko budete žrtva džeparenja. Ne samo zbog samih sebe već i da bi delovali preventivno na ostale, u korist sugrađana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti