FOTO: Jakšić, Zmaj i Miletić kao Dobar, Loš i Zao na muralu "Srpska Atina"

Mural "Srpska Atina" na zgradi uglu Trga republike i Gimnazijske ulice, sinoć je ponovo iscrtan, ali za razliku od ranijih slučajeva, ovaj put se nije pojavio "kural", nego je dopisan tekst ispod nacrtanih osoba.
FOTO: Jakšić, Zmaj i Miletić kao Dobar, Loš i Zao na muralu "Srpska Atina"
Foto: 021.rs

Tako su Đura Jakšić, Jovan Jovanović Zmaj i Svetozar Miletić potpisani na engleskom kao "Dobar", "Loš" i "Zao", što je jasna asocijacija na legendarni vestern režisera Serđa Leonea "Dobar, loš, zao" sa Klintom Istvudom (Blondi-Dobar), Lijem Van Klifom (Anđeoske oči - Loš) i Ilajem Volakom (Tuko-Zao).

Ispod nema nikavog pospisa, pa je kao i za dosadašnjih pet kurala, nepoznato ko je autor novih natpisa i samo se može prepostaviti da je ovo delo istih autora i da je u pitanju nastavak protesta zbog toga što do danas nisu identifikovane i pronađene osobe koje su 2017. godine prekrečile mural "Jedina istina" francuskog umetnika Gijoma Remeda koji je tu stajao godinama.

Poslednji kural u verziji 5.0 se pojavio prošle nedelje i prekrečen je dan kasnije, uz postavljanje video-nadzora pored, što očito nije sprečilo nove "prepravke" murala "Srpska Atina".

Podsetimo da ovaj mural predstavlja prepravljenu fotografiju Njegoševe ulice iz XIX veka tako što su izbrisani prolaznici i ucrtani samo značajniji pripadnici srpskog naroda iz XIX veka u Novom Sadu Đura Jakšić, Svetozar Miletić, Jovan Jovanović Zmaj, Marija Trandafil, Milica Stojadinović Srpkinja, Laza Kostić i Kosta Trifković. Ovaj mural je nacrtalo Udruženje građana "Bute dobri", koje pri tome nije imalo potpunu saglasnost gradske komisije koja je osporila umetničku vrednost i lokaciju murala. 

Komentari 113

  • Piplfoks

    23.01.2020 09:33
    @Ptić Rugalac

    Nigde kraja botovskom busanju u grudi, a posle bude 'kuku-lele, milosrdni anđeo' i slična kmečanja.
  • Kaćanka

    23.01.2020 09:21
    Gradska komisija bolje da je prvo sredila taj čumez od dvorišta!
  • Marko

    23.01.2020 08:09
    Frular
    Meni je onaj prethodni, prekreceni, bio odvratan..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti