Divlji parking na Novom naselju postaje zeleni trg, uskoro radovi na ozelenjavanju

Radovi na pretvaranju divljeg parkinga na Bulevaru kneza Miloša na Novom naselju u "urbani džep" nastavljeni su pre nekoliko dana.
Divlji parking na Novom naselju postaje zeleni trg, uskoro radovi na ozelenjavanju
Foto: 021.rs
Nekoliko meseci traju radovi na uređenju površine na Bulevaru kneza Miloša, koja je među tamošnjim stanarima poznatija kao Trgić. Uprava za građevinsko zemljište i investicije je prošle godine sprovela javnu nabavku za opremanje površine javne namene "46 urbanih džepova", u okviru projekta Evropska prestonica kulture, i posao vredan 8,2 miliona dinara bez PDV-a su dobile tri firme.
 
U međuvremenu, javio se manjak radova, pa je na kraju vrednost ugovora iznosila 7,5 miliona dinara bez PDV-a. Radnici su bili na terenu, napravili konstrukcije i uredili deo prostora na kojem će se u budućnosti sedeti. Međutim, sam prostor se nije mnogo promenio, jer posao u okviru javne nabavke nije predviđao formiranje novih zelenih površina, a prema projektu veći deo lokaliteta trebalo bi da predstavlja zelenilo.
 
Ponovo su se radnici i mehanizacija na Trgiću pojavili pre nekoliko dana, ali ovog puta su u pitanju bili zaposleni u JKP "Put". Kako nam je rečeno u ovom javnom preduzeću, na teren su izašli po nalogu Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) i trenutno obavljaju radove popravki saobraćajnih površina od betonske i kamene galanterije, kroz redovno održavanje objekata putne privrede.
 
  
 
Detaljnije o tome kakvi se radovi trenutno izvode objasnili su u UGZI-ju.
 
"Uklanjaju se betonske ploče zbog formiranja zelenih površina. Nakon završetka ovih radova uslediće radovi na ozelenjavanju, odnosno u predviđenih 'devet polja' biće formiran travnjak (tzv. 'travnati tepih) i posađeno drveće", poručuju u upravi za 021.rs.
 
Dodaju i da, s obzirom na to da su u pitanju radovi koji se obavljaju u okviru redovnog održavanja, za njih nema unapred utvrđenog roka za završetak, a novac koji bi trebalo da bude isplaćen utvrđuje se po izvođenju posla.
 
"Takođe, na Trgiću su popravljena dva novoizgrađena stuba javnog osvetljenja, koja su bila oštećena od strane nesavesnih građana", zaključuju u UGZI-ju.
 
  
 
Zelenilo i obnovljeni prostor za sedenje jeste ono što će praviti najveću razliku u odnosu na pređašnje stanje, kada su se na popucalim pločama Trgića parkirali automobili. Uz to, postojeće krošnje drveća će se zadržati, a novo će biti posađeno. 
 
Uređenje ovog prostora će svakako doprineti da njegov potencijal bude u velikoj meri iskorišćen i da za stanovnike ovog kraja predstavlja mesto na kojem mogu zaista da se odmore, s obzirom na to da im vozila više neće predstavljati smetnju. Ipak, ostaje okruženje u kojem se "urbani džep" nalazi, a ono predstavljaju tri kladionice, dva kafića, kafana, pekara, prodavnica brze hrane, prodavnica mlečnih proizvoda, apoteka, zdrava hrana, frizerski salonon... 
  • Teror na 4 točka

    22.02.2020 08:19
    Pre neki dan, za neverovati, po sred srede šetališta u St.Stanojevića idu dva automobila, jedan za drugim, kao da je to najnormalnija stvar. Nismo mogli verovati. A nije retka ni pojava da voze troroarom na bul. Kneza Miloša. I šta da neko dete istrči na trotoar?
  • Aleksej

    21.02.2020 07:46
    Ne umes da cias Mico
    @Mico

    Sve si pogresno shvatio, procitaj ponovo, ja ZIVIM u Mileve Maric ulici od 2000. a RADIM u Kacu. Ne znam kako si zakljucio to sto jesi...

    A za SNS ne bih da komentarisem, jednako kao kada bi tvrdio da sam ja recimo Marsovac.

  • М Марић

    20.02.2020 09:48
    народе мој...
    Ови који говоре да је све урађено како би се повећала наплата казни за непрописно паркирање, немају појма шта причају! Тргић никада, али НИКАДА, није био предвиђен као паркинг. Шта више, на оба пасажа куда су којима улазили да се паркирају, био је постављен знак "забрањено паркирање" који је у међувремену "нестао"! Да је неко хтео да наплаћује казне могао је то да ради сво ово време. Комшије, тргић је планом предвиђен као јавна блоковска површина намењена за пешаке!!! Никада ми неће бити јасно како увек има неко нешто да замери. Сећам се петиције у Ул Милеве Марић да нема довољно зеленила око зграда. ЈКП Градско зеленило крене да сади дрвеће тако што садницу пободе у свако 3. паркинг место, онда следи негодовање како сад нема довољно паркинг места. Е шта сад радити??

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti