Konačno se postavlja spomen-bista Momčila Tapavice

Svečano otkrivanje spomen-biste Momčila Tapavice organizovaće se u četvrtak, 27. februara, kod Fakulteta sporta i fizičke kulture.
Konačno se postavlja spomen-bista Momčila Tapavice
Foto: 021.rs
Prošlo je gotovo dve i po godine otkad je objavljena vest o konkursu za idejno rešenje spomen-biste znamenitom arhitetkti, sportisti i olimpijcu Momčilu Tapavici. Nije prošlo mnogo vremena, a znalo se kako će izgledati spomen-bista i ko će je postaviti, pa je data i projekcija da bi to moglo da bude urađeno do kraja maja 2018. godine.
 
Međutim, to se nije dogodilo, a u oktobru 2018. postavljen je postament od kružnih betonskih formi, koje podsećaju na olimpijske krugove, uz vertikalni postament koji asocira na arhitektonski detalj na zgradi Matice srpske, koju je projektovao upravo Tapavica.
 
I onda je opet na red došlo čekanje, pa je najavljeno da bi čitav poduhvat mogao da bude završen u maju 2019. Na kraju je i to ispalo kao previše optimistična projekcija, a predsednik Matice srpske Dragan Stanić krajem januara ove godine za 021.rs je rekao da su imali probleme sa gradskim preduzećima koji bi trebalo da obave ostatak posla.
 
Stanić je objasnio da je potrebno da se postavi osvetljenje, uredi zelenilo u okolini, dok su jarbol i zastavu sami nabavili. Tada je objasnio da je dva puta pisao gradonačelniku Milošu Vučeviću, da je vreme odmicalo i ništa nije preduzeto, dodajući da bi trebalo da se sastane sa prvim čovekom grada, uz nadu se da će "on to pokrenuti".
 
Upravo će gradonačelnik Vučević biti jedan od govornika na otvaranju spomen-biste Momčila Tapavice, a uz njega će govoriti još i predsednik Olimpijskog komiteta Božidar Maljković, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević i predsednik Matice srpske Dragan Stanić.
 
Tapavica je rođen u Nadalju 1872. godine, a gimnaziju je završio u Novom Sadu, gde je i studirao arhitekturu i građevinarstvo. Projektovao je zgradu Matice srpske i još nekoliko objekata u Novom Sadu, Crnoj Gori, Maroku i Hrvatskoj.
 
Istorija ga pamti i kao jedinog Srbina na prvim Olimpijskim igrama, na kojima je osvojio bronzanu medalju u tenisu, a bio je još i četvrti u rvanju, te peti u dizanju tegova. Bio je član trinaestočlane ekipe Kraljevine Ugarske na Olimpijadi.
 
Spomen-bista biće otkrivena u četvrtak, 27. februara, u 10 časova.
  • /

    22.02.2020 13:10
    /
    @Cvele
    impresija ovoga budi osecaj gadjenja.
    keca si ti imao. ja malo vise a vizuelne umetnosti su mi bransa.

    reference ogranicene samo na lokalitet limana niko na svetu ne uvazava.
  • GGG

    22.02.2020 12:24
    Nije los stil, ali uradjeno amaterski
  • Cvele

    22.02.2020 08:39
    O umetnosti . . .
    To sto vidite nije bista sa groblja pa da zaplacemo na grobu pokojnika koga je bista "ozivela". Nazalost, svi vi koji ste zavrsili osnovnu skolu, naravno, sa dvojkom iz likovnog, trebali bi znati da umetnik ima pravo da formu prilagodi impresiji ili asocijaciji koje njegovo delo pokrece. Tapavica je bio arhitekt, sportista i covek "preke" naravi - dovoljno za onoga ko se razume u kubizam. Hvala mladom umetniku na hrabrosti!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti