Veliki deo novosadskog informacionog sistema i dalje ne radi

Grad Novi Sad ni četiri dana nakon najvećeg hakerskog napada u Srbiji nema osposobljen za rad veći deo svog informacionog sistema.
Veliki deo novosadskog informacionog sistema i dalje ne radi
Foto: 021.rs

Koliko je poznato, Novi Sad je odbio da plati 50, a potom 20 bitkoina otkupa hakerima, zbog čega su svi podaci verovatno zauvek izgubljeni, jer je i bekap zaražen virusom, i sada se sistemi prave ispočetka.

Za sada u Gradu nisu naveli koji su podaci zauvek izgubljeni, osim što je gradonačelnik Miloš Vučević za 021.rs rekao da su lični podaci građana ostali zaštićeni jer su bili na drugom mestu. Međutim, on nije mogao da kaže šta je npr. sa podacima o dugovima za komunalije ili porez, već je samo rekao da su počele pripreme za štampanje računa za komunalije za naredni mesec.

Koliko je sistem van funkcije vidi se po tome što ne rade sajtovi pojedinih gradskih firmi i uprava (npr. Uprave za građevinsko zemljište i investicije) ili već danima nisu ažurirani (npr. zvanična prezentacija Grada Novog Sada). Da mnogo toga ne radi vidi se i iz toga što građani ne mogu da pristupe delu sajta "Informatike" gde su pre hakerskog napada mogli da provere stanje računa za komunalije, a ne mogu ni da podnesu zahtev za neki izvor preko sajta virtuelni matičar.

Pošto Grad, odnosno prvenstveno "Informatika", ne mogu da kažu javnosti šta je od podataka izgubljeno, može se samo naslutiti koje informacije će ponovo morati da se prebacuju u  digitalani format, ukoliko nigde nisu sačuvane rezervne kopije. Prema onome što se nezvanično zna je da su među fajlovima koji su zauvek nestali, a o kojima je brinula Informatika, opšti registar grada sa podacima o katastarskim opštinama, parcelama, prostornim jedinicama, kao i registar pravnih lica i registar stanovništva.

Na sajtu "Informatike" više ne može da se pristupi delu sajta koji je imao podatke o broju stanovnika po naseljima, mesnim zajednicama, starosnoj strukturi i tako dalje. Za sada se čini da je birački spisak sačuvan jer je deo republičkog, mada je prema propisima Grad zadužen za izmene i dopune spiska.

Kažimo i da je "Informatika" zadužena i za Informacioni sistem gradskih uprava u šta spada veliki broj poslova i podataka kao što su održavanje veb prezentacija Grada Novog Sada i više uprava, administrativni postupci, priprema materijala za sednice Gradskog veća, knjigovodstveni sistem, veb uvid u registar investitora, matične knjige, virtuelni matičar i mnogi drugi poslovi. Osim poslova za gradsku upravu, zaduženi su i za poslove za javna preduzeća, prvenstveno softvere za obračun zarada. Naravno, tu je i deo održavanja sistema gradskog video-nadzora, koji bi, kako je saopšteno, trebalo da je delimično počeo sa radom.

Dok čekamo da nadležni saopšte kolika je tačno šteta pričinjena, razgovarali smo sa stručnjacima SHARE Fondacije o sigurnosti naših podataka, o čemu više OVDE.

  • Vladimir

    05.03.2020 19:20
    Hahahahaha
    Ala ce ovo biti istorijski presedan, kad skontaju stručnjaci izstranke da ne da mozes da pobedis sa 99%, nego možeš da srusis i gradis gde hoces, kad hoces. Kako je lepo biti nebeski, ni briga ni pameti!
  • NS Citizen

    05.03.2020 18:09
    Detaljna istraga
    Ovo je katastrofalni propust u bezbednosnim procedurama gradskog informacionog sistema koji je održavala Informatika.Podaci koji su izgubljeni jednim delom spadaju i u strateške podatke (katastar,matične evidencije) i zato mora neko da odgovara.Po prirodi stvari tu ima odgovornosti na više nivoa dakle više osoba ne jedan žrtveni jarac.Drugo ko je predlagao način organizacije mreže i način čuvanja podataka a ko je nije sprovodio u smislu procedura.Tu moraju da postoje konkretna imena i prezimena.Zato je potrebna hitna istraga Odeljenja za visoko tehnološki kriminal.Ako ove istrage ne bude krivica pada na ovu vlast i tu nema izvlačenja.Takođe postojaće i odgovornost tužilaštva što nije sprovelo istragu.Jednom će doći i ovakvi slučajevi na red.Budimo strpljivi.Nije daleko.
  • Nebojša

    05.03.2020 17:46
    Lagi Vucevic
    "registar pravnih lica i registar stanovništva." SU ZAUVEK IZGUBLJENI.
    A Vucevic kaze tj laze da podaci gradjana nisu u rukama hakera.
    Oni imaju od drugih institucija podatke i prastare baze, ali su SVI PODACI kompromitovani i mogu biti zloupotrebljeni od strane hakera.
    Samo jos nedostaje da hakeri negde objave sve tepodatkepa da svima bude jasno kakvi nesposbni likovi vode NS i Informatiku. A tek kome su dali tenderom milione da brine o infromacionom sistemu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti