Informatika: Pokrenuli smo novi sistem, hakovano 2.000 kompjutera i 120 servera

JKP "Informatika" saopštila je da su nadležne službe tog preduzeća uspele da pokrenu novi sistem.
Informatika: Pokrenuli smo novi sistem, hakovano 2.000 kompjutera i 120 servera
Foto: 021.rs
Kako navode, od juče su naplatna mesta Informatike nastavila sa redovnim radom. "Moguće je plaćati račune objedinjene naplate i vršiti ostale uplate, što znači da je kompletan sistem objedinjene naplate u funkciji. U toku je obrada i priprema računa za februar i oni će u planiranom roku biti isporučeni građanima", kažu u Informatici.
 
Kako tvrde, podaci koji su napadnuti nisu nestali, već se nalaze na serverima JKP "Informatika", ali su zaključani i ulažu se svi napori da se do njih dođe.
 
"Svakodnevno napredujemo i podižemo nove delove informacionog sistema. U toku su završne pripreme za uspostavljanje sistema Predškolske ustanove", navode i tom preduzeću.
 
Takođe je spremna pisarnica, e uprava Grada Novog Sada. Od sutra se kreće sa proverama i deinstalacijama radnih stanica koje su deo informacionog sistema, a ima ih oko 2.000, kao i podizanje više od 120 servera.
 
"Iz bezbednosnih razloga isključena je mreža JKP "Informatika" i zbog toga su nedostupni neki podaci i sajtovi. Navodimo da već podignuti sistemi trenutno ne rade u punom kapacitetu iz razloga jer se vrši kompletna bezbednosna provera mreže, nakon čega će se nastaviti pokretanje ostalih gradskih servisa, a već pokrenuti nastaviće sa redovnim radom", dodaju u Informatici.
 
Kako kažu, radi i Uprava za urbanizam i građani su mogli da nastave sa procedurama koje su bile u zastoju. Od juče radi i Gradska poreska uprava. Do sada je u novi sistem vraćeno preko 800 kamera, u koje policijska uprava već ima uvid, sutra će biti završen i ostatak. U funkciji je registar prostora, evidencija stanovnika i analitičke kartice (uplate i dugovanja) svih građana.
 
Informatika je reagovala na današnji tekst 021.rs, da veliki deo novosadskog informacionog sistema i dalje ne radi, o čemu više OVDE.
 
Novi Sad je odbio da plati 50, a potom 20 bitkoina otkupa hakerima, zbog čega su svi podaci verovatno zauvek izgubljeni, jer je i bekap zaražen virusom, i sada se sistemi prave ispočetka. Za sada u Gradu nisu naveli koji su podaci zauvek izgubljeni, osim što je gradonačelnik Miloš Vučević za 021.rs rekao da su lični podaci građana ostali zaštićeni jer su bili na drugom mestu. 
  • Da, da

    07.03.2020 09:35
    @Novosađanka
    Pokrenuli su novu bazu podataka, a matičar može da ti izda izvod bez da su sve podatke opet ručno uneli. Jasno je da je mućka
  • Plate

    06.03.2020 14:44
    Plate
    Plate vam i onako nisu dobro obračunavane.
  • jaje

    06.03.2020 13:47
    ajmo sad minusi
    Od tih 2000 pola je za botovanje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti