Radnica "Zelenila" dokazala da je nezakonito premeštena na nižu poziciju

Apelacioni sud u Novom Sadu doneo je konačnu odluku, kojom je potvrdio prvostepenu presudu da je "Gradsko zelenilo" nezakonito premestilo jednu od zaposlenih na niže radno mesto, nakon što ju je proglasilo za tehnološki višak krajem 2017. godine.
Radnica "Zelenila" dokazala da je nezakonito premeštena na nižu poziciju
Foto: 021.rs
Ova radnica time je postala prva čiju prvostepenu presudu je potvrdio drugostepeni sud, dokazujući i pisanja 021 o tehnološkim viškovima iz 2018. godine. Preostalo je šestoro tehnoloških viškova koji su dobili prvostepenu presudu, a čekaju konačnu reč sudije u Apelacionom sudu kako bi se vratili na radna mesta s kojih su izbačeni nakon nove sistematizacije poslova u preduzeću.
 
Ova radnica će, osim svog radnog mesta, dobiti i naknadu sudskih troškova u iznosu od 147.750 dinara, uz zateznu kamatu.
 
Nova presuda doneta je 16. decembra i potvrđuje prvostepenu, kojom je poništen nezakonit aneks ugovora o radu koji je ova radnica, inače inženjer operativac, potpisala kako ne bi ostala na ulici. Ovim aneksom je s rukovodeće pozicije u preduzeću, primljena za stalno, premeštena na poslove radnika, pod izgovorom preduzeća da potreba za njenim radnim mestom više ne postoji.
 
Međutim, istraga je pokazala da je ta potreba i te kako postojala - njene poslove je nakon premeštaja obavljala druga osoba, na poziciji koja nikako ne odgovara tom poslu.
 
Sudija Snežana Kecman je u presudi navela niz saznanja i Državne revizorske institucije, čija je kontrola poslovanja "Zelenila" faktički potvrdila navode otpuštenih radnika i pisanja 021.
 
Podsetimo, "Gradsko zelenilo" je 2017. godine utvrdilo tehnološke viškove u preduzeću i počelo sa ukidanjem radnih mesta koje su nazivali suvišnim. Iz sistematizacije su u oktobru 2017. izbrisani inženjeri operativci, među kojima je i pomenuta zaposlena, a potom je napravljen spisak od 16 zaposlenih koji su bili višak.
 
Ono što je zanimljivo je što je među njima i jedna osoba zaposlena kao savetnik u preduzeću. Nakon što je ukinut savetnik, obrazovana su tri radna mesta za "samostalne stručne saradnike za upravljanje projektima", a tada je najveći projekat u preduzeću bilo podizanje novog rasadnika. Ubrzo nakon otpuštanja viškova, "Zelenilo" je po ugovorima o radu zaposlilo više od 50 ljudi na projektu novog rasadnika, a istraga je dokazala da je jedan od rukovodilaca na projektu rasadnika obavljao upravo posao koji je ukinut novom sistematizacijom kao višak - inženjer operativac.
 
Sud konstatuje da je to dokaz da je potreba za radom ove zaposlene, koja je dobila slučaj na sudu, postojala.
 
 
Viškovima je bilo ponuđeno da prihvate niža radna mesta ili da dobiju otkaz - neki su prihvatili aneks i nižu poziciju, a neki nisu. Pomenuta inženjerka je preduzeće upozorila da će tužiti ukoliko je ne rasporede na radno mesto adekvatno njenoj struci, što se nije dogodilo i, na kraju, rezultat je ova presuda.
 
Na pitanje 021 da li će postupiti po presudi Apelacionog suda i vratiti na radno mesto ovu zaposlenu, u preduzeću kaže da - hoće.
 
"JKP 'Gradsko zelenilo' Novi Sad će za navedenu zaposlenu postupiti u skladu sa pravosnažnom sudskom presudom", navode u preduzeću za naš portal.
 
Situacija je, pisali smo nakon prvostepene presude, dodatno eskalirala nakon ročišta na kojima je svedočila i pravnica zaposlena u preduzeću, protiv koje su otpušteni radnici podneli krivičnu prijavu zbog lažnog svedočenja.
 
Profesori fizičkog kao stručni saradnici
 
U presudi se konstatuje zanimljiva informacija o kadru u "Zelenilu". Naime, sistematizacijom iz 2014. godine, planirano je jedno radno mesto za savetnika, ali je na poziciji bilo čak troje zaposlenih - jedna menadžerka u turizmu, koja je naknadno završila privatni fakulet i postala diplomirani ekonomista, jedan profesor fizičkog vaspitanja - kineziterapeut, kao i master-inženjer menadžmenta. Kad je radno mesto savetnika ukinuto novom sistematizacijom 2017. godine, odmah su obrazovana tačno tri radna mesta za stručne saradnike, na kojima su bile pomenute osobe. Međutim, dvoje od troje njih nije ispunjavalo uslove za posao i to su, naravno, kineziterapeut i menadžer u turizmu.
  • Kaćunčica

    09.03.2020 19:20
    Rugoba
    Može da priča ko šta hoće, moje oči ne lažu. Ovaj grad nikad nije lošije izgledao. Dobavljači jednim točkom na travnjaku, parkira se gde ko hoće, grad pun kerećeg izmeta, Novo naselje tuga, sivilo, zapušteno...Ne zaboravite, poreski obveznici, da je stranački angažman u toj firmi jaći od znanja. Tamo se napreduje za svaki kapilarni glas, a osvešćeni neglasači sns stradaju. Bojkot!
  • Zelenaš

    07.03.2020 09:13
    @Golub
    Šta mu čestitaš? Je l’ na npr. površinskoj kanalizaciji koju je odveo u septičku jamu novonapravljene firme na Klisi? Pa će direkcija, kao i uvek posle obilne kiše, kroz izlivene fekalije kraulom na posao…
  • ja

    07.03.2020 09:04
    @dijasporac
    Ne bih se složio sa Vama oko jedne stvari (sa ostalim - da!). Naime, procena je stvar podložna subjektivizmu i procena može biti ovakva ili onakva, te pravdana ovako ili onako… Za razliku od prostog računa (nije to ni matematika, matematika je nešto više!), gde nema mesta ovakvim ili onakvim procenama. Pa nisu glupi u EU kada su sprečili odliv i njihove (ej! NJIHOVE!) love kroz javni sistem. Zato su tu onih 5% do 8% neproizvodnih radnika u odnosu na celokupan sistem.
    Uostalom, da ste (Vi ili bilo ko od nas) vlasnik JKP Gradsko zelenilo, da li bi, kao prvo imali toliki balast neproizvodnih radnika? Kao drugo, da li bi više plaćali neproizvodne radnike, koji su vam čist (mada neminovan) trošak, ili proizvodne radnike, koji ostvaruju dobit? Da li bi na 320 radnika imali 160 mastiljara (debelo plaćenih, a da niko živ ne zna da li i šta uopšte rade) ili bi imali (i plaćali!) 10, pa i 20?
    A procenjivati možemo npr. da li bi bilo ko (BILO KO!) iz administracije u Zelenilu mogao da ode na truli Zapad i dobije identično mesto (knjigovođa, koordinator, menadžer, savetnik, rukovodilac ili pomoćnik rukovodioca, blagajnik, magacioner …) u firmi identične delatnosti? Sa druge strane, cvećari, traktoristi, vozači, kosači, mehaničari itd. da li su dobrodošli?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.