Antimalver kompanija pronašla ključ za hakovane fajlove, moguće rešenje i za Novi Sad

Novi Sad bi mogao da dođe do nekih od podataka koje su "zaključali" hakeri, nakon što je kompanija Emsisoft uspela da izradi "ključ" za dekripciju.
Antimalver kompanija pronašla ključ za hakovane fajlove, moguće rešenje i za Novi Sad
Foto: 021.rs
Kako piše IT portal bleepingcomputer.com, Emsisoft je pronašao način da otključa fajlove koje je napao novi i vrlo rašireni kriptomalver "Pwndlocker". Ovaj malver je, kako smo pisali, "ransomware", to jest malver koji napada i zaključava servere, tražeći putem poruke otkupninu. 
 
Od Novog Sada je tražen otkup u bitkoinima, koji je Novi Sad odbio da plati, potvrdio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. 
 
Primer hakerske poruke žrtvi, Emsisoft
 
Posledica neplaćanja je trajni gubitak fajlova, ali ova ogromna šteta za Novi Sad možda bi mogla da bude izbegnuta ukoliko nadležni budu iskoristili mogućnost besplatne dekripcije podataka putem Emsisoftove usluge. Ovaj portal piše da je Gradu Novom Sadu enkriptovano više od 50 terabajta podataka.
 
 
Ovo je tvit stručnjaka Emsisofta Fabijana Vosara, koji je pozvao sve "žrtve" da se jave.
 
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević danas ponovo nije imao vremena kako bi ga novinar 021 pitao da li je Novi Sad informisan o ovome i da li se preduzimaju mere dekripcije uz pomoć ove kompanije. Istovremeno, pitanje smo uputili i nadležnima u JKP "Informatika" i do sada nismo dobili povratnu informaciju.
  • Piško

    10.03.2020 11:16
    ...
    Šta je sa generalnim štrajkom zaposlenih u gradskoj upravi?

    Ništa, tu smo gde smo...
  • jajara

    10.03.2020 09:23
    eh
    @ pera kojot06.03.2020 • 13:02
    Koliko kosta njihova usluga otkljucavanja?

    -------------------------------------

    Kazu neki da kosta 60 bitkojina !
  • Miksi

    09.03.2020 17:02
    A, da li Informatika ima dugovanja dužnika ili su i ti podaci zaključani?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti