Sindikalci traže da država pomogne "Liru", kažu da je kompanija diskriminisana

Granski sindikat industrije, energije i rudarstva "Nezavisnost" pisao je ministru finansija Siniši Malom, tražeći da država pomogne kompaniji "Lir" iz Novog Sada.
Sindikalci traže da država pomogne "Liru", kažu da je kompanija diskriminisana
Foto: 021.rs
Kako se navodi u pismu, poslodavci, sa kojima je ovaj sindikat bio u stalnom dijalogu usled krize zbog virusa korona, prihvatili su sugestiju da se u slučaju prekida proizvodnje zaposleni pošalju na godišnji odmor iz 2019. i delom iz 2020. godine, kako im se ne bi umanjivale zarade i kako bi se time očuvao nivo životnog standardna tokom kriznog perioda. 
 
Kompanija "Lir" je, zbog poremećaja na tržištu, tokom aprila uputila zaposlene na plaćeno odustvo, koje je trajalo manje od 15 dana. Prema saznanjima 021.rs, ova američka firma je u ponedeljak, 4. maja, počela sa radom u dve smene smanjenim kapacitetima. 
 
Međutim, u Sindikatu "Nezavisnost" navode da je "Lir" diskriminisan kada je u pitanju pomoć Vlade Srbije.
 
Navodi se da je Vladinom uredbom o pomoći radi ublažavanja ekonomskih posledica zbog epidemije virusa korona definisano da pravo na uplatu bespovratnih novčanih sredstava velikom pravnom licu omogućava se na osnovu rešenja o prekidu rada od najmanje 15 radnih dana u mesecu aprilu 2020. 
 
"Praktično, jedan broj kompanija, kao što je to slučaj sa inostranom kompanijom 'Lir', jeste diskriminisan činjenicom da je menadžment uvažio preporuke Vlade Srbije i sugestije sindikata da se najpre iscrpi korišćenje slobodnih dana i godišnjih odmora", navode sindikalci.
 
Iz tog razloga sindikalci traže od Ministarstva finansija da uvaži zahtev poslovodstva "Lira" za uplatu bespovratnih novčanih sredstava za april, kako bi se "svim zaposlenima koji su koristili manje od 15 dana plaćenog odsustva izvršila isplata zarada za dane koje su proveli na plaćenom odsustvu". 
 
"To bi bio fer odnos Vlade Srbije prema socijalno odgovornoj kompaniji 'Lir', ali i prema svim drugim kompanijama koje su na isti ili na sličan način rešavali pitanje prekida rada u toku aprila 2020, odnosno u toku trajanja vanrednog stanja i pandemije. Ne dovodimo u sumnju spremnost ministarstva i Vlade da se uvaže svi realni zahtevi kompanija i zaposlenih, kako bi se sa što manje štetnih posledica po zaposlene i kompanije, izašlo iz krize izazvane korona virusom...", zaključuje se u pismu u kojem se navodi da i predstavnici sindikata, ali i poslodavci, pozdravljaju usvajanje ekonomskih mera.
 
  
 
Prema zvaničnim podacima, "Lir" je u 2018. godine zapošljavao više od 3.000 radnika. Kako na proizvodnim linijama u ovoj fabrici radi veliki broj ljudi, pitanje funkcionisanja velikih kompanijama, kao što su "Lir" i "Aptiv" postavljeno je na samom početku uvođenja vanrednog stanja, a glavna poruka je bila da se mora osigurati bezbednost radnika.
 
Na početku krize pojedini radnici su se obratili redakciji 021.rs žaleći se na veliki broj radnika u fabrici, ali je situacija ubrzo izmenjena, s obzirom na to da je uveden niz mera kako bi se zaštitili zaposleni, koji su potom poslati i na godišnje odmore. 
 
Iako sindikalci traže da država pomogne američkog investitora, kako bi najpre bili osigurani radnici, neki bi rekli da je iz budžeta građana već velika svota novca izdvojena za ovu kompaniju.
 
Najpre, Grad Novi Sad se ugovorom bio obavezao da će izgraditi halu od oko 28.000 kvadrata, čime je bilo predviđeno ulaganje Grada od gotovo četiri milijarde dinara. Ugovorom je predviđeno da "Lir" ovu halu iznajmljuje po ceni od 2,5 evra sa PDV-om po kvadratu i da se zakupnina plaća na mesečnom nivou. Tom računicom Novi Sad bi novac koji je uložio u fabriku vratio kroz 40 godina, u najboljem slučaju.
 
I dok se "Lir" obavezao na zapošljavanje najmanje 2.000 novih radnika, a do sada je taj broj znatno prevazišao, obavezao se i na ukupno ulaganje od 14,3 miliona evra. 
 
Nasuprot tome, građani su, osim izgradnje hale, finansirali i zapošljavanje radnika u ovoj fabrici u iznosu nešto većem od 9,5 miliona evra, što bi trebalo da je isplaćeno u tri faze.
  • naivcina

    05.05.2020 20:21
    .
    Zar to nije strana kompanija,kojoj je drzava vec dala subvencije??To je privatna strana kompanija.
  • Laloš

    05.05.2020 19:28
    Ahaha kompaniji Lear čija je vrednost 20 milijardi dolara, čija je neto zarada na godišnjem nivou 2 milijarde dolara i koja zapošljava 165.000 radnika treba Srbija i srpski porezni obveznici da pomažu? Pa kako vas nije sramota!
  • 00007

    05.05.2020 19:25
    https://www.021.rs/story/Info/Srbija/242111/Djordjevic-U-Srbiji-radnicka-prava-nikada-nisu-bila-na-visem-nivou.html

    Živa istina. Radnička prava u ovom diznilendu su na tom nivou da sindikat traži novac od države da pomogne krupni kapital!!??
    Da li mi živimo u nekom Alan Ford matriksu?
    Ovo ni njuz net ili Nušić da Vaskrse ne bi smislio.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti