FOTO: Postavljen kamen temeljac za novu zgradu Medicinskog fakulteta

Medicinski fakultet u Novom Sadu do kraja naredne godine trebalo bi da dobije novu zgradu, a u kojoj će se nalaziti dva nova amfiteatra, učionice i laboratorije.
FOTO: Postavljen kamen temeljac za novu zgradu Medicinskog fakulteta
Foto: 021.rs
Kamen temeljac postavili su danas predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje prof. dr Zoran Milošević i dekanica Medicinskog fakulteta prof. dr Snežana Brkić.
 
Kako je Mirović najavio, nova zgrada zauzeće oko 2.900 kvadrata i gradiće se u tri faze, a predstavlja zajednički projekat fakulteta i Pokrajine, koja je sufinansijer. U prvoj fazi radova, Pokrajina je izdvojila 60 miliona dinara iz tekuće budžetske rezerve, a ukupna vrednost je 249 miliona dinara.
 
"Ovo ulaganje je simboličan čin jer je medicina bila u fokusu protekla dva meseca. Želimo da ukažemo koliko je važna zdravstvena zaštita i školovanje ljudi na Medicinskom fakultetu, kasnije kroz specijalizacije, supspecijalizacije i razvoj kadrova kako bismo u budućnosti mogli da se suočimo sa izazovima koji će biti sve prisutniji u našoj zemlji. Ja nisam jedan od onih koji otvaraju Potemkinova gradilišta, ona poput kulisa u vreme kad je carica Katarina putovala Rusijom, a knez Potemkin pravio kulise u ruskim selima ne bi li to ličilo na nešto bolje stanje nego što je bilo", rekao je Mirović.
 
 
On je naglasio da je cilj rasteretiti što je više moguće postojeću zgradu fakulteta, koji u budućnosti ima ambicije da privuče još više stranih studenata.
 
"To je stvar dobre zarade fakulteta, ali i povećanja renomea fakulteta", dodao je Mirović.
 
Dekanica Medicinskog fakulteta u Novom Sadu prof. dr Snežana Brkić naglasila je da fakultet u ovom trenutku školuje 5.000 studenata, od kojih je 500 iz inostranstva.
 
"Prostor nam je zaista neophodan, a ostaće nekim budućim generacijama lekara i, nadam se, u dobrobit cele zajednice jer se naš fakultet na internacionalnom nivou sve bolje kotira u smislu školovanja studenata iz inostranstva. Drago mi je što se ovo sve dešava nakon vrhunca epidemije i da nije bilo ovog nemilog događaja, počeli bismo mnogo ranije", rekla je prof. Brkić i zahvalila se Pokrajinskoj vladi koja nedavnim rebalansom nije umanjila iznos namenjen Medicinskom fakultetu.
 
 
Radovi koji su pri kraju
 
Kad je reč o radovima u toku, Mirović je naglasio da će za nekoliko nedelja biti završena rekonstrukcija Klinike za interne bolesti, kao i rekonstrukcija dela Betanije, koji je predmet sudskog procesa.
 
Ove godine bi, prema njegovim najavama, trebalo da počne izgradnja B i C bloka Kliničkog centra Vojvodine, što je projekat koji vodi republička vlada.
  • Marko

    14.05.2020 10:02
    Strani studenti
    Pitajte strane studente kolika im je školarina i kakva nastava (ne govore svi predavači Engleski, čast izuzecima, o literaturi tek ne bih govorio). I naravno kakvo je gradivo koje se generalno uči u kombinaciji sa praktičnim delom.

    Ovamo se priča o visokom obrazovanju, a niže biti ne može.
  • Zabrinuti

    13.05.2020 19:29
    Neki novu zgradu, a neki...
    Dok se u Novom Sadu gradi NOVA zgrada za Medicinski fakultet, Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu jos nema ni STARU! FILUM JE PODSTANAR VEĆ SKORO 15 GODINA! Pitam se zašto se to ne tematizuje po medijima???
  • Slobodan

    13.05.2020 18:26
    DEKANICA
    Da li je dekanica bila u prvim redovima odbrane od Covida kao sto je ovde ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti