FOTO: Levijatan ispred Spomenika žrtvama racije, antifašisti kažu da se rugaju ubijenima

Pripadnici pokreta "Levijatan" fotografisali su se sa visoko podignuta tri spojena prsta ispred Spomenika žrtvama racije, a bar jedan njihov član je imao na majici nacistički simbol "Crno sunce" (Black sun).
FOTO: Levijatan ispred Spomenika žrtvama racije, antifašisti kažu da se rugaju ubijenima
Foto: 021.rs

Fotografija je potpisana sa "Borba protiv fašizma i borba protiv lažnog antifašizma", a objavio ju je vođa Levijatana Pavle Bihali na Tviteru. On je skoro istovremeno objavio još jednu fotografiju sa istim osobama, ali sa Trga republike i uz neprimerenu poruku namenjenu jednom od novosadskih tviteraša koji je poznat po antifašističkim objavama na društvenim mrežama.

Poziranje u javnosti članova Levijatana sa simbolima nacizma, kao što je "Crno sunce", nije prvi put. Da podsetimo, pomenuti simbol je počeo da se koristi tokom nacističke Nemačke i najpoznatiji je primerak iz dvorca "Vevelsburg" (Wewelsburg) koji je vođa SS-a Hajnrih Himler koristio kao elitno sedište nacista, a "Crno sunce" su posle Drugog svetskog rata preuzele mnoge neonacističke grupe.

Antifašistička akcija Novog Sada je ponašanje Levijatana ispred spomenika ocenila kao "pljuvanje u lice žrtvama Novosadske racije."

"Simboli na njihovoj odeći i tetovaže koje imaju dovoljno govore o njihovoj ideologiji i o tome koliko je cinično da se ova grupacija desničarskih siledžija stavlja u kontekst sećanja na žrtve fašizma", saopštila je AFANS na svojoj Fejsbuk stranici.

Predsednik Saveza antifašista Vojvodine Duško Radosavljević za 021.rs kaže da se ovde radi o klasičnom ruganju žrtvama racije. On je dodao i da je ovo sve nastavak hajke na antifašizam jer sve slične grupe imaju podršku vlasti, jer da tužilaštvo i drugi državni organi rade svoj posao, takve organizacije ne bi ni postojale.

"Ukoliko su oni ovo okačili na društvene mreže, a nije prvi put, imamo tužilaštvo za sajber kriminal i druge državne organe koji to treba da prate, a ipak se ništa ne dešava. Postupci državnih organa im daju zeleno svetlo", naveo je Radosavljević.

On dodaje da je siguran da bi država mogla da se obračuna sa ovakvim organizacijama i, kako kaže, njihovim glupim i neinventivnim ispadima, koji su u osnovi guranje prsta u oko.

"Šta znači kada neko ko svojom ikonografijom i ponašanjem liči na neofašiste ode na spomenik protiv fašizma i nešto radi. To je ta priča koja je potpuno neinventivna i provokativna, ali zahvaljujući političkoj klimi koja podržava desničarske opcije, koja podržava desničarske načine okupljanja, takvi postaju kreatori javnog mnenja", kaže za 021.rs predsednik Saveza antifašista Vojvodine.

On dodaje i da je loše to što se u Novom Sadu sada ne može računati na to da će dogoditi ono što se pre nekoliko dana dogodilo u Sarajevo, kada je hiljade građana izašlo na ulice i protestovalo protiv relativizacije zločina i širenja fašističkih ideja. Ovo je objasnio time da su u Srbiji ubijeni svi ostaci građanske normalnosti, jer se neguju anticivilizacijske norme, negira se prošlost i posle više od pola veka staje se na stranu gubitnika u Drugom svetskom ratu rehabilitacijom pokreta Draže Mihailovića, žurbom da se rehabilituje Milan Nedić, stida zbog 27. marta 1941. godine i sličnog.

Radosavljević za 021.rs kaže da ne zna šta je potrebno da se narod probudi, pobuni i pokaže antifašizam, naročito pošto su ljudi zaplašeni i rastrojeni nakon dvomesečnog zatvaranja u kuće i kao posledicu će imati mnogo više psihičkih problema. Prema njegovoj oceni, to sve liči na višegodišnji plan da se građani drže u pokornosti.

Vojvođanski front: Hitno privesti i procesuirati pripadnike Levijatana

Koalicija "Vojvođanski front - ujedinjeni za Novi Sad" pozvala je sve nadležne organe da privedu i procesuiraju pripadnike pokreta Levijatan koji su se fotografisali ispred Spomenika žrtvama racije.

"To što umesto ispruženog dlana pripadnici pokreta Levijana imaju tri prsta i što pišu o nekakvom lažnom antifašizmu u Novom Sadu samo je pokušaj da se izbegne odgovornost za odvratnu uvredu koju su naneli našem gradu. Odavno je s Levijatana pala maska boraca za prava životinja i potpuno je jasno da je ona paravan iza kojeg se kriju fašisti i neonacisti. Ovim gestom Levijatan je najbrutalnije povredio žrtve koje su na tom mestu fašisti bacali pod led, ali i sve one koji su položili živote u borbi protiv fašizma", naveli su u saopštenju. 

Koalicija koju čine Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija, Zajedno za Vojvodinu je podsetila da su upravo kod spomenika na Keju žrtava racije u januaru osvanuli fašistički grafiti čiji vinovnici ni do danas nisu privedeni i kažnjeni.

Dodajmo i da je pokret Levijatan najavio učešće na izborima.

  • purgerNS

    23.05.2020 07:35
    trt
    ne svađaj se sa ljudima..ne vređaj..imaš problem
    tema ti nije važna koliko da se svađaš...leči se
  • Mentalitet

    22.05.2020 13:16
    @Trt
    Slažem se, kada maloumni, skribomanski paćenik poput vas izmisli laž da su mediji pisali o nečemu o čemu nisu pisali, onda vaši argumenti zaista stoje, bar za svakoga ko bezrezervno veruje svakom maloumnom, skribomanskom paćeniku finansiranom od strane narko trafikanata, trgovine ljudi, trgovine oružjem, prostitucijom i reketiranjem.
  • Trt

    22.05.2020 11:06
    @Mentalitet

    Nezavisni mediji su pisali o svemu što se ovde navodilo. To što se maloumni skribomanski paćenici poput tebe prave da to ne vide je skroz drugi par rukava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti