Šteta na Gradskoj kući 1,2 miliona dinara, porazbijano više od 50 prozora

Materijalna šteta na Gradskoj kući, nakon što je vandalizovana na protestu u sredu, 8. jula, procenjena je na 1,2 miliona dinara.
Šteta na Gradskoj kući 1,2 miliona dinara, porazbijano više od 50 prozora
Foto: 021.rs

Štetu je procenio Zavod za zaštitu spomenika kulture, čija je četvoročlana ekipa izašla na teren i konstatovala mnoga oštećenja na ovom zdanju u samom centru grada.

"Nasilno je razbijeno 39 duplih dvokrilnih prozora u prizemlju i 13 na prvom spratu Gradske kuće. Razbijena su stakla na četvoro ulaznih dvokrilnih vrata i to troje vrata na glavnoj fasadi i jedna na bočnoj. Na četiri prozora su konstatovana oštećenja na drvenim delovima prozora. Jedan prozor je nagoreo od baklje. Od pokretnih stvari konstatovana šteta se ogleda u polomljenom jednom monitoru, kancelarijskom ormanu, zidu koji je oštećen od velike kamenice, zavese...", navode za 021.rs u Zavodu.
 
Dan nakon što je Gradska kuća vandalizovana, 021.rs je bio u ovom objektu, gde su i dalje bile kamenice kojima je oštećivan objekat, što možete da pogledate OVDE.
 
Oštećenja su locirana na spratu u svečanoj sali, konferencijskoj sali i još jednoj kancelariji. U prizemnoj zoni prozori su skoro kompletno porazbijani na fasadama prema Trgu slobode i prema Pozorišnom trgu. 
 
  
 
"Na fasadi prema Ulici kralja Aleksandra razbijena su dva prozora. Razbijen je i jedan podrumski prozor na fasadi prema Pozorišnom trgu. Neophodno je napraviti tačnu specifikaciju nastale štete sa potrebnim merama, kako bi se pristupilo sanaciji", zaključuju u Zavodu za zaštitu spomenika kulture. 
 
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, gostujući na Radio-televiziji Vojvodine, rekao je da je sreća u nesreći što je baklja pala na pod, što nije završila na stolu i zapalila materijal ili zavesu, jer ne zna kako bi ugasili taj požar.
 
Vučević je tada rekao da misli da je ukupna šteta svega što se dogodilo u gradu četiri miliona dinara. Po njegovim rečima, bilo bi lepo da to plate "ovi divni momci, devojke i njihovi roditelji, da se malo opamete". 
 
Zvaničnici su takođe tvrdili kako "nikada niko nije razbijao Gradsku kuću - simbol Novog Sada", ali to demantuje vandalizovanje Gradske kuće iz 2003. godine, o čemu možete da čitate OVDE.
  • Branimir

    15.07.2020 13:28
    @JaDetelinarac
    Bravo, u pravu si, treba je ponovo srediti da lepo izgleda kao nasa kuca naseg glavnog grada Novog Sada, nase nezavisne Republike Vojvodine. Odvojiti se od ovih SNS Fasista iz Beograda.
    Ta zgrada moze sijati punim sjajem jedino u slobodnoj Republici Vojvodini.
  • Cale

    15.07.2020 12:49
    1,2 miliona ?!
    1,2 miliona ili preko 10.000 evra! Da su razbili sva stakla na gradskoj kuci ne bi toliko kostalo! Opet se ugradjuje bratska firma. Ne sumnjam da su vasi razbijali stakla upravo da bi debelo naplatili par prozora.
  • JaDetelinarac

    15.07.2020 08:57
    Naplatite ovima iz Narodnih Patrila i Krova nad glavom, oni su se najvise gurali kao organizatori... Ove Narodne Patrile su cisti teroristi, Krov Nad Glavim bese odlicna ekipa ali evo udjose u politiku i oni....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti